Powered by

Χ. Χατζηκυπριανού: Να επικεντρωθούμε στην «Οικονομία της Γνώσης»

Το μήνυμα ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα, στέλνει ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο κ. Χατζηκυπριανού εξηγεί γιατί το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας χρειάζεται να επικεντρωθεί στην «Οικονομία της Γνώσης». Αναφέρεται στην επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ της Galileo Global Education στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ένα από τα μεγαλύτερα deals της χρονιάς, όπως και στις προτεραιότητες του πανεπιστημιακού ιδρύματος για τη νέα χρονιά. Η εισαγωγή του e-governance, η μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε smart campus, και η εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων σε τομείς όπως η Βιοϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μερικές από αυτές.
 
Πως αποτιμάτε το 2018; 
Η ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18 αποτέλεσε σταθμό για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την τεράστια επένδυση των 150 εκατομμυρίων ευρώ της Galileo Global Education να ενισχύει την υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδιασμών και σε μεγάλο βαθμό να αλλάζει τα δεδομένα στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας.  Η Galileo είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός όμιλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ένα δίκτυο 32 ιδρυμάτων σε 80 πανεπιστημιουπόλεις σε 10 χώρες, και με πάνω από 85,000 φοιτητές – σημαντικός μέτοχος του οποίου είναι το ίδιο το Γαλλικό κράτος. Περαν του ότι η επένδυση της Galileo είναι ένδειξη του υψηλού πρόσημου αξιοπιστίας και διεθνούς αποδοχής και εμπιστοσύνης που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτέλεσε επίσης εφαλτήριο για νέες στοχοθετήσεις και για ουσιαστική αναβάθμιση του πανεπιστημίου. 

Ποιες οι προκλήσεις/ εξελίξεις που αναμένονται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο το 2019; 
Σαφέστατα η μεγαλύτερη πρόκληση που θα λειτουργήσει και ως εξελικτικός παράγον τόσο της εκπαίδευσης όσο και της ίδιας της χώρας είναι η χαρτογράφηση και η εισαγωγή ποιοτικών και καινοτόμων ακαδημαϊκών προγραμμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες του αύριο και όχι του χθες.Αυτό άλλωστε θα διασφαλίσει και την μακροχρόνια βιωσιμότητα του τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αναμένεται πως στην επόμενη δεκαετία θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις τόσο στον τομέα των καινούριων επαγγελμάτων όσο και των αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας, με περισσότερες επενδύσεις, για παράδειγμα, στον τομέα της Κυβερνασφάλειας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εμείς ως πανεπιστήμιο συμβαδίζουμε με τις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις για να μπορούμε να βγάζουμε στην κοινωνία «νέα μυαλά» που έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους.
 

Ποιοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες του Πανεπιστημίου για τη νέα χρόνιά; 
Τα τελευταία χρόνια εδραιώσαμε τη φήμη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο ποιοτικών πανεπιστημιακών σπουδών και έρευνας με επενδύσεις σε καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και ενδυνάμωση της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Με τη σημαντική επένδυση της Galileo, φιλοδοξούμε στο προσεχές διάστημα να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε περαιτέρω τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς που θα εντείνουν την πετυχημένη πορεία μας, όπως, για παράδειγμα, την ενίσχυση της συνεχούς αναβάθμισης του προσωπικού, τη διοχέτευση κονδυλίων στην έρευνα, και την επέκταση των προγραμμάτων μας στην Ευρώπη. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου παραμένει επίσης σταθερός στόχος.  Συγκεκριμένα, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, η αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με την εισαγωγή του e-governance, η μετεξέλιξη της πανεπιστημιούπολης σε smart campus, οι διεθνείς συνεργασίες στην εισαγωγή κοινών ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων και η εισαγωγή νέων καινοτόμων προγραμμάτων σε τομείς όπως η Βιοϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

 
Είναι ο τομέας της εκπαίδευσης στην Κύπρο ένα καλό πεδίο για επενδύσεις;  
Η εκπαίδευση είναι ο κινητήριος μοχλός μιας κοινωνίας. Κατ’ επέκταση είναι και ο κινητήριος μοχλός της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Ανά το παγκόσμιο οι διεθνείς φοιτητές θα διπλασιασθούν τα επόμενα 5 χρόνια και η Κύπρος μπορεί και πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί. Αυτό από μόνο του απαντά κατά πόσο ο τομέας και ο υποστηρικτικές του υπηρεσίες αποτελούν καλό πεδίο για επενδύσεις. Σε δεύτερο επίπεδο το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας χρειάζεται να επικεντρωθεί στην «Οικονομία της Γνώσης», γιατί μόνο με εφόδιο τη γνώση και την συνεχή αναζήτηση της μπορεί μια οικονομία να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να θέσει το στίγμα της στον παγκόσμιο χάρτη. Για αυτό ακριβώς πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα. Στην Κύπρο η έρευνα ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνεται στο 0.5% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2%. Ξεκάθαρα, η επένδυση στη γνώση, στη μάθηση, στην έρευνα, στην επιστήμη, στην καινοτομία και στην τεχνολογία δεν είναι μόνο ‘καλό πεδίο’, είναι το κρίσιμο και απαιτούμενο πεδίο επένδυσης.

Δειτε Επισης

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ουζμπεκιστάν, οι στόχοι του, η εταιρεία Arosal και ποια είναι η Arofat Salayeva
Νικόλας Παπακωνσταντίνου: Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Ολιστική πρόταση από ΔΗΣΥ
Μαγνήτης με…δέλεαρ το χαλλούμι για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες η Κύπρος-Στην αγορά με επενδύσεις εκατομμυρίων
Κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Πήγασος από την Exxon Mobil-Ανάβει το πράσινο φως για τα 125 εκατ. για GSI η ΡΑΕΚ
Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν