Powered by

ΔΝΤ: 1,4 δισ. δολάρια στην Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τρίτη πως ενέκρινε νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας και πως θα εκταμιευθεί άμεσα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
 
Το νέο πρόγραμμα αφορά ένα δάνειο συνολικού ύψους 3,9 δισεκ. ευρώ και η διάρκειά του φθάνει τους 14 μήνες, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ.
 
Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον είχε δώσει καταρχήν το πράσινο φως σε αυτό το πρόγραμμα στήριξης στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς το Κίεβο αρχίζει να βγαίνει από μια βαθιά οικονομική κρίση αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπο με προθεσμίες για την αποπληρωμή μεγάλων οφειλών του κράτους ως το 2020.
 
"Οι ουκρανικές αρχές αποκατέστησαν επιτυχώς τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας", έκρινε ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στο ΔΝΤ.
 
Κατά τον ίδιο, "η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική" που εφαρμόζει το Κίεβο, σε συνδυασμό με την "ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία" του ουκρανικού νομίσματος, "συνέβαλαν να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα" ενώ "τα (συναλλαγματικά) αποθέματα εν μέρει αποκαταστάθηκαν και η εμπιστοσύνη (των αγορών) βελτιώθηκε".
 
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 που προβλέπει έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ, άνοδο των τιμολογίων του φυσικού αερίου και της θέρμανσης, καθώς και τη βελτίωση της διοίκησης των τραπεζών υπό τον έλεγχο του κράτους.
 
Ο Λίπτον πάντως ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεις για να προσελκυστούν περισσότεροι ξένοι επενδυτές και "να βελτιωθεί γενικά το επιχειρηματικό κλίμα". 
 
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ουκρανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2018 και 2,7% το 2019. Το 2017, η ουκρανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5%. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα