Powered by

COREPER: Συμφωνία για ενίσχυση ΕΑΤ προς καταπολέμηση μαύρου χρήματος

Στη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου σχετικά με πρόταση για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) όσον αφορά τους κινδύνους που ενέχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας από δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμφώνησε σήμερα το COREPER.

Σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο, η ΕΑΤ θα έχει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα καθήκοντα:

- συλλογή πληροφοριών από τις αρμόδιες εθνικές αρχές σχετικά με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο της δράσης τους για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ·

- την ενίσχυση της ποιότητας της εποπτείας μέσω της ανάπτυξης κοινών προτύπων και του συντονισμού μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών.

- να εκπονεί αξιολογήσεις κινδύνου στις αρμόδιες αρχές για να αξιολογήσει τις στρατηγικές και τους πόρους τους για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναδυόμενων κινδύνων ΠΜΑ σε επίπεδο ΕΕ.

- να διευκολύνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε διασυνοριακές περιπτώσεις.

- ως έσχατη λύση, εάν οι εθνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η ΕΑΤ θα είναι σε θέση να απευθύνει αποφάσεις απευθείας σε μεμονωμένες τράπεζες.

Παράλληλα, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της διεξήγαγαν μια λεπτομερή αναθεώρηση των υφιστάμενων πρακτικών συνεργασίας μεταξύ των αρχών καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εποπτικής εποπτείας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2018, το Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο δράσης για τον καθορισμό βραχυπρόθεσμων μη νομοθετικών δράσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο συνέστησε να διεξαχθεί μια νέα ανάλυση των πρόσφατων περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις τράπεζες της ΕΕ, προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο προέκυψαν και να συμβάλει στη διαμόρφωση πιθανών πρόσθετων ενεργειών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα