Powered by

Στο 92% του μέσου όρου ΕΕ η ατομική κατανάλωση στην Κύπρο

Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC, μια μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε όλα τα κράτη μέλη), εκφρασμένη σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS), κυμαίνεται από 54% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Βουλγαρία σε 132% στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην Κύπρο συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν AIC ανερχόταν στο 92% του κοινοτικού μέσου όρου (αμετάβλητο από το 2016), ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 85% (αυξημένο από 84% το 2016). 

Δέκα κράτη μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC άνω του μέσου όρου της ΕΕ το 2017. Το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο, 32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, έναντι της Γερμανίας (22% παραπάνω). Ακολουθεί η Αυστρία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες κατέγραψαν επίπεδα περίπου 15% και 20% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το Βέλγιο, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Γαλλία με επίπεδα περίπου 10% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το κατά κεφαλήν AIC για δεκατρία κράτη μέλη κυμαίνεται μεταξύ του μέσου όρου της ΕΕ και έως και  30% κάτω αυτού. Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, τα επίπεδα ήταν έως και 10% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Ισπανία, η Λιθουανία, η Τσεχία και η Πορτογαλία ήταν μεταξύ 10% και 20% χαμηλότερα. Η Μάλτα, η Σλοβενία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Εσθονία ήταν μεταξύ 20% και 30% κάτω από το μέσο όρο.

To AIC σε 5 Κ-Μ απείχε πάνω από 30 μονάδες από το μέσο όρο της ΕΕ. Η Λεττονία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουγγαρία ήταν μεταξύ 30% και 40% χαμηλότερα, ενώ η Βουλγαρία είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 40% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Κατά την τελευταία τριετία, το κατά κεφαλήν ΑIC σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερό στην πλειονότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, σαφείς αυξήσεις σημειώθηκαν στη Ρουμανία (68% του μέσου όρου της ΕΕ το 2017 σε σύγκριση με 58% το 2015), τη Λιθουανία (88% έναντι 83%) και την Τσεχία (82% έναντι 78%). Αντίθετα, οι πιο αισθητές μειώσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (132% το 2017 έναντι 140% το 2015), την Αυστρία (117% έναντι 121%), τις Κάτω Χώρες (111% έναντι 115%) και τη Σουηδία 109% σε 113%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο