Powered by

Η ΕΚΤ τερματίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος Δεκεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε την Πέμπτη να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, διατηρώντας, ωστόσο, την υπόλοιπη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη, σε γενικές γραμμές, και υποσχόμενη παράλληλα παρατεταμένη στήριξη στην οικονομία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μη αναμενόμενη επιβράδυνση και πολιτική αναταραχή.
 
«Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρία των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρωζώνης στην Φρανκφούρτη.
 
Έχοντας εξαγγείλει εδώ και πολύ καιρό το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να τερματίσει την αγορά ομολόγων.
 
Ωστόσο, είναι πιθανό, σύμφωνα με το Reuters, να προχωρήσει αργά στην περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής της με δεδομένη την επιβράδυνση της ανάπτυξης, του διαφαινόμενου εμπορικού πολέμου, την προοπτική ενός σκληρού Brexit και των εντάσεων γύρω από τους προϋπολογισμούς στην Ιταλία και τη Γαλλία.
 
Όλα αυτά αφήνουν τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε μια λεπτή ισορροπία. Η ΕΚΤ εμφανίζεται αρκετά βέβαιη για να δικαιολογήσει το τέλος του τετραετούς QE ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ αλλά φαίνεται αρκετά ανήσυχη στο να διατηρήσει τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω αυστηρότερη πολιτική.
 
Ελπίζοντας να καθησυχάσει τις αγορές, η ΕΚΤ επανέλαβε την υπόσχεσή της ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Καλοκαίρι και ότι θα διατηρήσει ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντα για επανεπένδυση των κεφαλαίων από τα ομόλογα που έχουν λήξει.
 
"Το Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) προτίθεται να συνεχίσει την επανεπένδυση, πλήρως, του αρχικού κεφαλαίου που προέκυψε από τα ομόλογα που ωρίμασαν και τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της", σημειώνει η ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders