Οι μεγάλες παραδοξότητες για τον φάκελο χαλλούμι
15:06 - 11 Δεκεμβρίου 2018
Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλλουμιού παρά τις όποιες αντιδράσεις, ενώ το όλο θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον μεγάλο ντόρο που προκλήθηκε με την δικαστική ήττα που είχε ως αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει το εμπορικό σήμα που διέθετε για το χαλλούμι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ασκείται μεγάλη πίεση από όλους ώστε να προχωρήσει ο φάκελος στις Βρυξέλλες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Τι θα γίνει όμως αν δεν περάσει ο φάκελος και δεν υπάρξει κατοχύρωση του προτύπου;
Πόσοι γνωρίζουν τι περιέχει ο συγκεκριμένος φάκελος; Όλοι όσοι αντιδρούν, εμπειρογνώμονες, ειδικοί και ακτιβιστές είναι γνώστες του περιεχομένου του φακέλου; Ακόμη καλύτερα, αντιλαμβάνονται ποιες θα είναι οι οικονομικές και εμπορικές συνέπειες για την τυροκομική βιομηχανία σε περίπτωση που κατοχυρωθεί το πρότυπου χαλλουμιού με τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στον φάκελο; Χαρακτηριστικά μάλιστα που ίδιοι εμείς ως Κύπριοι καταγράψαμε, στραγγαλίζοντας εμείς οι ίδιοι την τυροκομική βιομηχανία.
Με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως έχει, ακριβώς την επόμενη ημέρα, η τυροκομική βιομηχανία στην Κύπρο θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Μια εξαγωγική δραστηριότητα που αποφέρει έσοδα στην κυπριακή Οικονομία πέραν των €200 εκατ. ετησίως και προοπτικές αύξησης 20% ετησίως, θα συρρικνωθεί κατά το ήμισυ.
Δεν κινδυνολογούμε και επεξηγούμε το γιατί;
Πρότυπο και φάκελος
Αρχικά θα πρέπει να καταγράψουμε το πρότυπο χαλλουμιού στον φάκελο που καταθέσαμε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό ποιες συνθήκες. Η συμπλήρωση και κατάθεση του φακέλου έγινε πριν από πολλά χρόνια. Οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας και Εμπορίου ορθώς εντόπισαν τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο με τον οποίο παρασκευαζόταν παραδοσιακά το κυπριακό χαλλούμι και τα συμπεριέλαβαν τα εν λόγω στοιχεία και προδιαγραφές στο πρότυπο. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν πως το παραδοσιακό κυπριακό χαλλούμι παρασκευάζεται με την χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος, σε ποσόστωση 51% (ποσοστό το οποίο θεωρήθηκε ως συμβιβασμός καθώς υπήρξαν σκέψεις για μεγαλύτερο ποσοστό). Παράλληλα, σημείωσαν πως το αιγοπρόβειο γάλα παράγεται από συγκεκριμένες ποικιλίες και διασταυρώσεις φυλών αιγοπροβάτων.
Πέραν, της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος από συγκεκριμένη φυλή αιγοπροβάτων, οι λειτουργοί του Υπουργείου συμπεριέλαβαν και άλλα πρόσθετα χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ακολουθούντα στην παρασκευή χαλλουμιού όπως συγκεκριμένη ποικιλία δυόσμου, ενώ με βάση το πρότυπο που θέλουμε να κατοχυρώσουμε μόνο το μικρό και διπλωμένο χαλλούμι μπορεί να συγκαταλέγεται στο πρότυπο.
Η συμπλήρωση και κατάθεση του φακέλου για το χαλλούμι είχε σαν στόχο να στηριχθεί η εκτροφή αιγοπροβάτων στα πλαίσια άσκησης της γεωργικής/ κτηνοτροφικής πολιτικής.
Άλλαξαν τα δεδομένα
Η προώθηση του πιο πάνω προτύπου εξυπηρετούσε την τότε εποχή και παραγωγή χαλλουμιού. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το χαλλούμι που παράγεται και εξάγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω πρότυπο και δεν πληροί τις προδιαγραφές που προωθήθηκαν ενώπιον της Κομισιόν.
Ο αριθμός των αιγοπροβάτων, οι συγκεκριμένες φυλές ζώων που καταγράφονται όπως επίσης και ο ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκούν για να παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες χαλλουμιού στη βάση του πιο πάνω προτύπου. Σήμερα, στην ποσόστωση γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού υπερτερεί το αγελαδινό γάλα και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το ποσοστό αγελαδινού γάλακτος φθάνει και το 90%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αναλόγως προτιμήσεων το χαλλούμι σήμερα παρασκευάζεται σε διάφορες μορφές, όπως πρόβειο, αιγινό, ώριμο ή φρέσκο.
Άρα, το πρότυπο και ο φάκελος που προωθούμε δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες της σημερινής αγοράς. Κατατέθηκε ένας φάκελος που καθορίζει συγκεκριμένο πρότυπο που καμία σχέση δεν έχει με τις σημερινές πραγματικότητές.
Η ανάγκη για διαμόρφωση προτύπων και δημιουργίας φακέλων συνιστούν εργαλεία εμπορικού μάρκετινγκ και όχι εργαλεία για διατήρηση πολιτισμού και ιστορικά μανιφέστο. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι χαλούμι θέλει επιθυμεί να τρώει όλος ο Πλανήτης και στην ουσία τι χαλούμι του μάθαμε εμείς να τρώει μέχρι σήμερα.
Παραγωγή εκτός προτύπου
Σε περίπτωση που περάσει ο φάκελος και κατοχυρωθεί το συγκεκριμένο πρότυπο για το χαλλούμι, τότε όλη η παραγωγή και εξαγωγή χαλλουμιού θα τεθεί αυτόματα εκτός προτύπου. Η τυροκομική βιομηχανία θα οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού. Κι όλα αυτά διότι ορισμένοι κυβερνητικοί στενόμυαλοι δεν λένε να αλλάξουν γνώμη.
Τι πρέπει να γίνει
Θα πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων και από κοινού να συζητήσουν το όλο θέμα και να το θέσουν σε νέα βάση.
Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα και τις νέες πραγματικότητας στη βάση των δυνατοτήτων που έχει η Κύπρος για να διατηρήσει την εξαγωγική της δύναμη στο χαλλούμι.
Θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν τόσο το πρότυπο όσο και ο φάκελος για το χαλλούμι. Να υπάρξουν άλλες προδιαγραφές που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και πραγματικότητες.
Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε δύο λύσεις: να υπάρχει ένα πρότυπο, σύμφωνα με την παράδοση (περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα στην ποσόστωση ή ακόμη και παρασκευή χαλλουμιού εξ ολοκλήρου με αιγοπρόβειο γάλα) το οποίο να είναι ένα premium, πιο σπάνιο προϊόν, ενώ παράλληλα να υπάρχει και δεύτερο πρότυπο το οποίοι θα συνάδει με τις σημερινές παγκόσμιες τάσεις της αγοράς (χρήση περισσότερου αγελαδινού γάλακτος, διαφορετικά μεγέθη κτλ.).
Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να καλέσουμε νομικούς συμβούλους, όπως πράττουμε και για άλλα τόσα πράγματα, οι οποίοι θα μας δώσουν νομικές γνωματεύσεις και καθοδήγηση ώστε να υποβάλουμε εκ νέου φάκελο για το χαλλούμι.
Ασκείται μεγάλη πίεση από όλους ώστε να προχωρήσει ο φάκελος στις Βρυξέλλες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Τι θα γίνει όμως αν δεν περάσει ο φάκελος και δεν υπάρξει κατοχύρωση του προτύπου;
Πόσοι γνωρίζουν τι περιέχει ο συγκεκριμένος φάκελος; Όλοι όσοι αντιδρούν, εμπειρογνώμονες, ειδικοί και ακτιβιστές είναι γνώστες του περιεχομένου του φακέλου; Ακόμη καλύτερα, αντιλαμβάνονται ποιες θα είναι οι οικονομικές και εμπορικές συνέπειες για την τυροκομική βιομηχανία σε περίπτωση που κατοχυρωθεί το πρότυπου χαλλουμιού με τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στον φάκελο; Χαρακτηριστικά μάλιστα που ίδιοι εμείς ως Κύπριοι καταγράψαμε, στραγγαλίζοντας εμείς οι ίδιοι την τυροκομική βιομηχανία.
Με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως έχει, ακριβώς την επόμενη ημέρα, η τυροκομική βιομηχανία στην Κύπρο θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Μια εξαγωγική δραστηριότητα που αποφέρει έσοδα στην κυπριακή Οικονομία πέραν των €200 εκατ. ετησίως και προοπτικές αύξησης 20% ετησίως, θα συρρικνωθεί κατά το ήμισυ.
Δεν κινδυνολογούμε και επεξηγούμε το γιατί;
Πρότυπο και φάκελος
Αρχικά θα πρέπει να καταγράψουμε το πρότυπο χαλλουμιού στον φάκελο που καταθέσαμε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό ποιες συνθήκες. Η συμπλήρωση και κατάθεση του φακέλου έγινε πριν από πολλά χρόνια. Οι λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας και Εμπορίου ορθώς εντόπισαν τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο με τον οποίο παρασκευαζόταν παραδοσιακά το κυπριακό χαλλούμι και τα συμπεριέλαβαν τα εν λόγω στοιχεία και προδιαγραφές στο πρότυπο. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν πως το παραδοσιακό κυπριακό χαλλούμι παρασκευάζεται με την χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος, σε ποσόστωση 51% (ποσοστό το οποίο θεωρήθηκε ως συμβιβασμός καθώς υπήρξαν σκέψεις για μεγαλύτερο ποσοστό). Παράλληλα, σημείωσαν πως το αιγοπρόβειο γάλα παράγεται από συγκεκριμένες ποικιλίες και διασταυρώσεις φυλών αιγοπροβάτων.
Πέραν, της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος από συγκεκριμένη φυλή αιγοπροβάτων, οι λειτουργοί του Υπουργείου συμπεριέλαβαν και άλλα πρόσθετα χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ακολουθούντα στην παρασκευή χαλλουμιού όπως συγκεκριμένη ποικιλία δυόσμου, ενώ με βάση το πρότυπο που θέλουμε να κατοχυρώσουμε μόνο το μικρό και διπλωμένο χαλλούμι μπορεί να συγκαταλέγεται στο πρότυπο.
Η συμπλήρωση και κατάθεση του φακέλου για το χαλλούμι είχε σαν στόχο να στηριχθεί η εκτροφή αιγοπροβάτων στα πλαίσια άσκησης της γεωργικής/ κτηνοτροφικής πολιτικής.
Άλλαξαν τα δεδομένα
Η προώθηση του πιο πάνω προτύπου εξυπηρετούσε την τότε εποχή και παραγωγή χαλλουμιού. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το χαλλούμι που παράγεται και εξάγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω πρότυπο και δεν πληροί τις προδιαγραφές που προωθήθηκαν ενώπιον της Κομισιόν.
Ο αριθμός των αιγοπροβάτων, οι συγκεκριμένες φυλές ζώων που καταγράφονται όπως επίσης και ο ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκούν για να παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες χαλλουμιού στη βάση του πιο πάνω προτύπου. Σήμερα, στην ποσόστωση γάλακτος για την παρασκευή χαλλουμιού υπερτερεί το αγελαδινό γάλα και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το ποσοστό αγελαδινού γάλακτος φθάνει και το 90%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αναλόγως προτιμήσεων το χαλλούμι σήμερα παρασκευάζεται σε διάφορες μορφές, όπως πρόβειο, αιγινό, ώριμο ή φρέσκο.
Άρα, το πρότυπο και ο φάκελος που προωθούμε δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες της σημερινής αγοράς. Κατατέθηκε ένας φάκελος που καθορίζει συγκεκριμένο πρότυπο που καμία σχέση δεν έχει με τις σημερινές πραγματικότητές.
Η ανάγκη για διαμόρφωση προτύπων και δημιουργίας φακέλων συνιστούν εργαλεία εμπορικού μάρκετινγκ και όχι εργαλεία για διατήρηση πολιτισμού και ιστορικά μανιφέστο. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι χαλούμι θέλει επιθυμεί να τρώει όλος ο Πλανήτης και στην ουσία τι χαλούμι του μάθαμε εμείς να τρώει μέχρι σήμερα.
Παραγωγή εκτός προτύπου
Σε περίπτωση που περάσει ο φάκελος και κατοχυρωθεί το συγκεκριμένο πρότυπο για το χαλλούμι, τότε όλη η παραγωγή και εξαγωγή χαλλουμιού θα τεθεί αυτόματα εκτός προτύπου. Η τυροκομική βιομηχανία θα οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού. Κι όλα αυτά διότι ορισμένοι κυβερνητικοί στενόμυαλοι δεν λένε να αλλάξουν γνώμη.
Τι πρέπει να γίνει
Θα πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων και από κοινού να συζητήσουν το όλο θέμα και να το θέσουν σε νέα βάση.
Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα νέα δεδομένα και τις νέες πραγματικότητας στη βάση των δυνατοτήτων που έχει η Κύπρος για να διατηρήσει την εξαγωγική της δύναμη στο χαλλούμι.
Θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν τόσο το πρότυπο όσο και ο φάκελος για το χαλλούμι. Να υπάρξουν άλλες προδιαγραφές που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και πραγματικότητες.
Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε δύο λύσεις: να υπάρχει ένα πρότυπο, σύμφωνα με την παράδοση (περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα στην ποσόστωση ή ακόμη και παρασκευή χαλλουμιού εξ ολοκλήρου με αιγοπρόβειο γάλα) το οποίο να είναι ένα premium, πιο σπάνιο προϊόν, ενώ παράλληλα να υπάρχει και δεύτερο πρότυπο το οποίοι θα συνάδει με τις σημερινές παγκόσμιες τάσεις της αγοράς (χρήση περισσότερου αγελαδινού γάλακτος, διαφορετικά μεγέθη κτλ.).
Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να καλέσουμε νομικούς συμβούλους, όπως πράττουμε και για άλλα τόσα πράγματα, οι οποίοι θα μας δώσουν νομικές γνωματεύσεις και καθοδήγηση ώστε να υποβάλουμε εκ νέου φάκελο για το χαλλούμι.