Πέφτουν υπογραφές με ΕΤΕπ για τον αγωγό IGB
08:38 - 10 Δεκεμβρίου 2018
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί το δάνειο των 110 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, για την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Trend News Agency του Αζερμπαϊτζάν, η κα. Teodora Georgieva, εκτελεστική διευθύντρια της βουλγαρικής πτέρυγας της κοινοπραξίας ICGB που έχει αναλάβει να εκτελέσει το έργο.
Το δάνειο θα χορηγηθεί στη Bulgarian Energy Holding και εν συνεχεία θα μεταβιβαστεί στην ICGB. Σύμφωνα με την κ. Georgieva, η αξιοποίηση του δανείου θα ξεκινήσει πριν από τη φάση κατασκευής του αγωγού.
Ο IGB που θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα, με την αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητά του να φθάνει στα 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ετησίως, θα συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό, με αφετηρία την Κομοτηνή και κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα, στη γειτονική χώρα.
Ο αγωγός αποτελεί τμήμα του "Κάθετου Διαδρόμου", που θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Μέσω της διασύνδεσης του αγωγού με τον ΤΑΡ και με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς, που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, η Βουλγαρία, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αποκτήσει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κασπίας, καθώς και στο LNG, μέσω των τερματικών σταθμώνπου έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο θεωρείται «συγχρονισμένο» με τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της Gastrade για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση LNG, που θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένος στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Υπό αυτό το πρίσμα, μέσω του FSRU, θα παρέχεται πρόσβαση στην Βουλγαρία και τις παρακείμενες χώρες, σε φυσικό αέριο που θα καταφτάνει με δεξαμενόπλοια, ως LNG, στην ακριτική πόλη.
Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020, όπως είπε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Gastrade, Ιωάννης Αράπογλου, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.
ΠΗΓΗ: energia.gr