Ν. Αναστασιάδης: Έμφαση στην ψηφιακή στρατηγική

Εξελικτική είναι πορεία της Κύπρου στη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, καθώς από την αρχή τέθηκε προτεραιότητα η ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα, όπως εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Digital Cyprus Conference που διοργανώνουν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, τη Cyta, και τη Logicom και συντονίζει η IMH.

Σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο τομέα όπως είναι αυτός των τεχνολογιών, αναφέρθηκε σε σειρά έργων τα οποία έχουν προχωρήσει στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας μας, όπως οι δράσεις εκσυγχρονισμού συστημάτων στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης όπως το σύστημα υγείας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, τη δημιουργία Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, επεσήμανε, πως είναι υπό εξέλιξη 28 έργα για τη ψηφιακή ανάπτυξη συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ ευρώ. Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί προς πέραν από τα έργα δίνεται έμφαση στη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασης στα ωφελήματα των τεχνολογιών προς όλους με την ενδυνάμωση ψηφιακών τους δεξιοτήτων, ενώ διενεργούνται ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα απομακρυσμένων, ευάλωτων ομάδων και τρίτης ηλικίας, αύξηση της απασχόλησης στον τομέα και επιχορήγηση της πιστοποίησης ECDL.

Όπως εξήγησε η θετική πορεία που ήδη καταγράφεται είναι ενθαρρυντική για το μέλλον, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών για την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε, πως προωθείται ένας νέος συνεκτικός ψηφιακός σχεδιασμός με στόχο την υπόδειξη των αδυναμιών που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, όπου με τις όποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει γρηγορότερα η ψηφιακή ανάπτυξη της Κύπρου.

Πρόθεσή μας, ανέφερε, είναι σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα η δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Έρευνας. Ταυτόχρονα αποδεκτή έγινε η πρόταση από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, στο πλαίσιο του συνεδρίου για δημιουργία Υφυπουργείου Ψηφιακής στρατηγικής με οριζόντιες εξουσίες για έρευνα και ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού.
 

 

Δειτε Επισης

4ο CITEA Digital Cyprus Conference: Η τεχνολογία ως επιταχυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης (video)
Στους δωρητές του TechIsland η BrainRocket-Βασικός παίχτης στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας της Κύπρου
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λευκωσία το 4ο CITEA Digital Cyprus Conference (pics)
Bcentriqe.ai: Στρατηγική επέκταση στην Κύπρο για την εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley-Φέρνει πρωτοποριακές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης
Η αξιοποίηση των big data από τις επιχειρήσεις...Πώς και γιατί μπορούν να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει... Πώς το AI μεταμορφώνει επιχειρήσεις και κυβερνητικά συστήματα
Η τεχνολογία ως εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για αναδιαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη
Λευτέρης Γαροφαλάκης: «Η ασφάλεια δεν είναι αυτοσκοπός»-Το AI και η μετάβαση στα Windows 11
Khaliq Khan: Γιατί το ΑΙ μεταμορφώνει την έννοια της αξίας στους οργανισμούς
Mark Oost: Tα πραγματικά οφέλη των AI agents και της GenAI