powered by

Φ. Μαννάρης: Διέξοδος τα ταμεία προνοίας καθορισμένης εισφοράς

Τα ταμεία προνοίας καθορισμένης εισφοράς αποτελούν διέξοδο για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στο μέλλον, τόνισε ο προεδρεύων του 9ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ,  Partner, Retirement & Investment της Aon, Φίλιππος Μαννάρης. 
 
Κάνοντας αναφορά στα στατιστικά διεθνούς έρευνας επεσήμανε ότι το 50% των Καναδών ανησυχούν ότι δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους, ενώ μόλις το 35% των Βρετανών αναμένουν ότι θα αφυπηρετήσουν πλήρως στην κανονική ηλικία συνταξιοδότησής τους.
Με τη μεταφορά της ευθύνης της συνταξιοδότησης από τις κυβερνήσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να προκαλεί συνθήκες τέλειας καταιγίδας, οι εργαζόμενοι πλέον, εκτός από τα έξοδα στέγασης και σπουδών των παιδιών τους, ανησυχούν επίσης και για τη συνταξιοδότησή τους.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μαννάρη, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει μέτρα, καθώς έχει αποφασίσει ότι ο χώρος των ταμείων προνοίας είναι σημαντικός για τη συνταξιοδοτική ασφάλεια των πολιτών.
 
Όπως είπε, ένα νέο πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στα τελικά του σχέδια, θα μπορεί να διατίθεται πανευρωπαϊκά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζεται ότι το κενό συνταξιοδότησης αποκτά μεγάλη βαρύτητα, καθώς ανέρχεται στα €2 τρισ. τον χρόνο, όσα δηλαδή πρέπει να αποταμιεύουν οι πολίτες ετησίως για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν κανονικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 9ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ επένδυσε στη διαδραστικότητα, με τον προεδρεύοντα του Φόρουμ, Φίλιππο Μαννάρη να καλεί τους συμμετέχοντες να απαντήσουν ηλεκτρονικά μέσω του κινητού ή τους υπολογιστή τους σε σημαντικά ερωτήματα γύρω από τη συνταξιοδότηση.
 
Σε μία διαδικτυακή δημοσκόπηση που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου καταδείχθηκε ότι μόνο των 12% των συμμετεχόντων στην έρευνα αποταμιεύουν κάτω από το 5% του εισοδήματός τους.

Ωστόσο, κανείς δεν αναφέρθηκε στον ορισμό ‘financial wellness’ (οικονομική ευεξία) που είναι το κεντρικό θέμα του φετινού φόρου, όταν ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να περιγράψουν με μία δική τους λέξη τη λέξη ‘wellness’.​

Δειτε Επισης

A. Χοντουλίδης: Σοβαρός παίκτης στον χώρο του online gaming η Κύπρος-Τα περιθώρια βελτίωσης και οι στόχοι του COGA
PharmAdvance: Ένα νέο ψηφιακό άλμα από τον Όμιλο Παπαέλληνας
17α IN Business Awards: Όσα δηλώσαν οι προσκεκλημένοι στη μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας(vid)
Η κυπριακή startup ομάδα «pHera» παρουσιάζει την ιδέα της σε Ευρωπαίους επενδυτές στο Beyond Demo Day
Στρατηγική συνεργασία Ellinas Finance και CIM: Ενισχύοντας τη νέα γενιά με υποτροφία MBA
Δημήτρης Σκουρίδης: Το όραμα της Κύπρου και ο οδικός χάρτης για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογική καινοτομία
Google, Snapchat, LinkedIn και 100+ global brands έρχονται στην Κύπρο για το i-Con
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η ισχυρή οικονομία χρειάζεται ισχυρή επιχειρηματικότητα-Πρέπει να την τιμούμε(vid)
ΚΕΒΕ: Συζήτηση πάνελ στο «Φόρουμ για τη Διαφορετικότητα» σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας
Η Κύπρος σε τροχιά τεχνολογικής αναβάθμισης