Ο Έλληνας ιδρυτής του οίκου BVLGARI
08:50 - 22 Νοεμβρίου 2018
Ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο, BVLGARI, είναι Έλληνας και η ιστορία του θεωρείται τουλάχιστον μυθιστορηματική. Μπορεί ο οίκος να μετρά σήμερα καταστήματα σε 100 και πλέον χώρες, να καμαρώνει που εκατοντάδες celebrities φορούν τις δημιουργίες του, όμως δεν θα πρέπει να λησμονείται η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η ελληνική περιοχή όπου γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, εμπνευστής και δημιουργός αυτής της αυτοκρατορίας.
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
Ο Σωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ
Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου, ενώ το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε και ο Σωτήρης που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ
Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού από τους Τούρκους και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην κοντινή Κέρκυρα. Στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού, άνοιξαν ένα μαγαζάκι με κοσμήματα και ο Σωτήρης γνώρισε τον μετέπειτα συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Κρέμο. Το 1880 ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον Κρέμο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Ιταλία.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Πρώτος σταθμός η Νάπολη όπου και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Η εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν. Μετακόμισαν στην Ρώμη.
«ΟLD CURIOSITY SHOP»
Έφτιαχναν βραχιόλια και σκουλαρίκια και τα πουλούσαν στους επισκέπτες έξω από το Βατικανό. Άνοιξαν καινούργιο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν «Οld Curiosity Shop», όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ CONDOTTI ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
Έπειτα από διαφωνίες, οι δύο συνεργάτες χώρισαν τους δρόμους τους και ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση. Μεταφέρθηκε στην οδό Βία Κοντότι και άνοιξε το γούρικο μαγαζί, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία. Ο Οίκος απέκτησε άλλη αίγλη και στόχους. Το αρχικό κατάστημα του 1884 στην οδό Condotti της Ρώμης, υπάρχει ακόμα.
ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με την βοήθεια των παιδιών του, Τζιότζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ
Μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, τα παιδιά ανέλαβαν εξολοκλήρου την επιχείρηση. Έως τη δεκαετία του ’70, η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου αποκτώντας παγκόσμια φήμη.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ
Τα τελευταία χρόνια ο Bulgari έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία του, σε συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott. Το πρώτο ξενοδοχείο άνοιξε στο Μιλάνο το 2004 και ακολούθησε στο Μπαλί το 2006. Τα ξενοδοχεία επισκέπτονται κυρίως σε ευκατάστατους ταξιδιώτες.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Το 2001 ο οίκος Bulgari έγινε και μυθιστόρημα, γραμμένο κατά παραγγελία από την Βρετανίδα συγγραφέα Φέι Γουέλντον, με τον τίτλο «Bulgari Connection».
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com