Αγκαστινιώτης: Νέο οικονομικό μοντέλο με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα πρέπει σχεδιασμένα και προγραμματισμένα να προχωρήσει σ΄ ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τους παραδοσιακούς τομείς και θα ενισχύει τους νέους, ώστε η χώρα μας με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση να έχει μέλλον, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου. Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επισήμανε ότι θα πρέπει προς το σκοπό αυτό να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που, όπως είπε, είναι απαραίτητος τόσο για το κράτος και τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει «να δούμε σοβαρά και θεσμοθετημένα το θέμα της ανταγωνιστικότητας.  Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που με θέρμη στηρίζουμε την δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας και δεν μένουμε μόνο στα λόγια μαζί με τους Εταίρους μας την ΟΕΒ, και την ευγενή χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Logicom, την Τράπεζα Κύπρου και την CYTA διεξήγαμε μια εξαιρετική μελέτη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε.  Οργανώσαμε ένα τεράστιο Συνέδριο Ενημέρωσης και όλη αυτή η τεράστια εργασία βρίσκεται ήδη στα χέρια της Πολιτείας αναμένοντας την πολιτική απόφαση για υλοποίηση».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ χαιρέτησε την σύσταση Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και τόνισε πως «χωρίς την πολιτική απόφαση από την Εκτελεστική Εξουσία να υιοθετεί και να υλοποιεί τις προτάσεις αυτού του Συμβουλίου η Κύπρος θα συνεχίσει να διολισθαίνει στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας».

Εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης αλλά…
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, με όλους σχεδόν τους δείκτες και τα μεγέθη της οικονομίας να βρίσκονται σε θετικό πρόσημο, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch και την επαναφορά της στην επενδυτική βαθμίδα. Η εξέλιξη αυτή, είπε, διανοίγει νέους ορίζοντες για την οικονομία, αφού το κράτος μπορεί και απευθύνεται στις αγορές για φθηνότερο δανεισμό, η διεθνής εικόνα της Κύπρου αναβαθμίζεται και η προσπάθεια για προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων διευκολύνεται.

Ωστόσο, ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε ότι παρά την μείωση της ανεργίας, συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης εργατικού δυναμικού με κίνδυνο την μείωση του κύκλου εργασιών τους. «Αν και στην θεωρία του το ΕΕΕ ήταν μια κοινωνικά σωστή και ενδεδειγμένη κίνηση επισημαίνουμε ότι η Εποπτεία του πρέπει να είναι αυστηρότερη και πιο αποτελεσματική διότι πάρα πολύ συχνά ακούμε και το επιχείρημα «μα γιατί να πάω να δουλέψω και να χάσω το ΕΕΕ; Ενώ θα μπορούσα να εισπράττω το ΕΕΕ και να κάνω δουλειές του ποδαριού».

Διαχρονικά προβλήματα και στρεβλώσεις
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε και στα αρνητικά της κυπριακής οικονομίας τα οποία, όπως είπε, απειλούν να υποσκάψουν και να υπονομεύσουν την πορεία ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εναπομείνουσες πληγές της κρίσης, όσο και στην αδυναμία της Κύπρου να ξεπεράσει διαχρονικές στρεβλώσεις και δομικά προβλήματα που καθυστερούν τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού της μοντέλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο κορυφαίο πρόβλημα που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο υπονομεύει την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και δυσκολεύει την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα αναγκαία νομοθετικά και άλλα εργαλεία από τις Τράπεζες για να εισπράξουν το λαβείν τους, διότι η κατάθεση του ενός είναι ουσιαστικά το δάνειο κάποιου άλλου. «Οι Τράπεζες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και δεν μπορούν να παραμένουν με βαρίδια που επηρεάζουν τη ρευστότητα, τα κεφάλαια και γενικά τους οικονομικούς δείκτες τους».

Ανησυχίες εξέφρασε και για το ύψος του δημόσιου χρέους επισημαίνοντας πως η ρύθμιση που έγινε για τις αποζημιώσεις όσων υπαλλήλων αποχώρησαν από τον Συνεργατισμό είναι έξω από τις δυνατότητες της οικονομίας. «Κακώς το κράτος «προικοδότησε» τους αποχωρήσαντες από το Συνεργατισμό με τόση ψηλή αποζημίωση, αυξάνοντας και το δημόσιο χρέος. Με την απόφαση αυτή δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας με πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας. Το ΚΕΒΕ προειδοποιεί δημόσια πως αν δεν προστατεύσουμε τα δημόσια ταμεία και αν δεν καταφέρουμε να τιθασεύσουμε το δημόσιο χρέος, θα κινδυνεύσουμε να επανέλθουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε πως η αρχική του μορφή κάθε άλλο παρά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εξυπηρετούσε. «Ήταν άδικο και ενίοτε προκλητικό για τους συνεπείς, δανειολήπτες». Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, το κάνουν δικαιότερο και κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Υπογράμμισε πως το ΚΕΒΕ επικροτεί την βοήθεια προς τους πραγματικά ευάλωτους, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην «επιβράβευση όσων έκτισαν παλάτια με τα λεφτά των συνετών πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ έκανε αναφορά και στις διαχρονικές στρεβλώσεις της οικονομίας και ιδιαίτερα στην αδυναμία για μεταρρυθμίσεις, στις αναχρονιστικές νοοτροπίες, στον άκρατο συνδικαλισμό και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσυνης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ολοκλήρωση έργων υποδομής και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη στάση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο κ. Αγκαστινιώτης επανάφερε το πάγιο αίτημα τους ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Παράλληλα, τόνισε για ακόμη μια φορά τη θέση του ΚΕΒΕ για άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα με την εισαγωγή Συστήματος Αξιολόγησης και καθορισμό ανώτατων ποσοστών διεύρυνσης του Κρατικού Μισθολογίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ως μόνιμη διευθέτηση.

Ανησυχίες εξέφρασε και για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Το ΚΕΒΕ, ξεκαθαρίζει τη θέση του ότι τάσσεται υπέρ του ΓεΣΥ, για να αποκτήσει η Κύπρος ένα γενικό σχέδιο υγείας και να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία. Όμως, μην λανθάνεστε, αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή προς κανένα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού για το ΓΕΣΥ και η ρητή δέσμευση όλων ότι δεν θα υπάρξουν νέα αιτήματα και συνδικαλιστικοί εκβιασμοί για νέες θέσεις και μισθολογικές αναβαθμίσεις. Αν, όμως, κάποιοι  θεωρήσουν το ΓΕΣΥ ως «όχημα» για να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία ή περισσότερους μισθούς, τότε τους λέμε ξεκάθαρα ότι θα βρουν το ΚΕΒΕ απέναντι τους».

Επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά τον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα θα πρέπει να ενισχυθεί ο CIPA και να ενταχθεί κάτω από ένα Υφυπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, να ψηφιστεί ο επενδυτικός νόμος, να καθοριστεί η διαδικασία αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων για να μπορεί η Κύπρος να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική, να είναι σε θέση να σχεδιάζει επενδυτικά προϊόντα συντεταγμένα και με όραμα αλλά και για να μπορεί να ανταποκρίνεται αξιόπιστα.

Επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων τουρισμού
Ο τουρισμό, ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης, αποτέλεσε για ακόμα μια φορά την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως καθώς ο τουρισμός είναι ένας ευμετάβλητος τομέας, θα πρέπει να επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα του τουρισμού και αφ’ ετέρου να διευρυνθούν οι προοπτικές του. Χαιρέτισε την απόφαση δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού που ήταν και πάγιο του ΚΕΒΕ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε πως η ίδρυση και λειτουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας ήταν μια αδήριτη ανάγκη που το ΚΕΒΕ χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή. Οι συνέργειες τους ΚΕΒΕ με το νεοσύστατο Υφυπουργείο είναι πολλές και καθημερινές, ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης για να εκφράσει την πεποίθηση ότι η Κύπρος βρίσκεται πλέον στον σωστό δρόμο καθότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη απτά και σημαντικά. 

Σε καινοτόμα προϊόντα να στραφεί η βιομηχανία
Η βιομηχανία της Κύπρου, παρά τις επιδόσεις της στις εξαγωγές, συνεχίζει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, να χαρακτηρίζεται από προβλήματα. «Η μόνη απάντηση σε αυτά τα προβλήματα είναι η σταδιακή στροφή των βιομηχανιών μας στην παραγωγή καινοτόμων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων προϊόντων με ψηλότερο γνωσιολογικό περιεχόμενο. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται παρεμβάσεις στις πιο κάτω κατευθύνσεις:
  • Στη σταδιακή αναβάθμιση των δεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Στη στενότερη συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
  • Στην παροχή φορολογικών κινήτρων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο κ. Αγκαστινιώτης επανέλαβε την αξίωση του ΚΕΒΕ όπως κέρδη επιχειρήσεων τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση, πρέπει να αφαιρούνται από την υποχρεωτική διανομή μερισμάτων, το γνωστό 70%, ούτως ώστε να ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες να επαναεπενδύουν χωρίς τιμωρητική φορολογία τα κέρδη τους.

Νέο κτίριο ΚΕΒΕ
Παράλληλα, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως το ΚΕΒΕ προχωρεί σε πλήρη ανακαίνιση των κεντρικών του γραφείων στη Λευκωσία. «Με την οικονομική συνεισφορά επιχειρήσεων – μελών μας δημιουργούμε ένα νέο, σύγχρονο, με υψηλές τεχνολογικές υποδομές και πιο λειτουργικό χώρο για τα στελέχη του ΚΕΒΕ και τους επισκέπτες του. Οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου μας βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στο 2019 αναμένεται να μας παραδοθεί το νέο αναμορφωμένο κτίριο. Πιστεύουμε ότι το νέο κτίριο μας θα αποτελεί στολίδι για τη Λευκωσία και θα γίνει σημείο αναφοράς για τα επιχειρηματικά δρώμενα της πρωτεύουσας».
 

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο