Ανεβαίνουν από το 2016 οι κατασκευές
08:55 - 02 Νοεμβρίου 2018
Η οικοδομική βιομηχανία είχε υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την οικονομική κρίση και αναπόφευκτα το Ταμείο Προνοίας της έχει επηρεαστεί, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας όμως ότι από το 2016 άρχισε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η ανοδική πορεία στον τομέα των κατασκευών.
Στο χαιρετισμό της στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Μελών του Ταμείου Προνοίας των Εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας, που διάβασε εκ μέρους της ο Διευθυντής Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος, η Υπουργός αναφέρει ότι ακρογωνιαίος λίθος του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
To ταμείο, είπε, μαζί με τις συνταξιοδοτικές παροχές του δεύτερου πυλώνα στον οποίο περιλαμβάνονται τα Ταμεία Προνοίας και τα Ταμεία Σύνταξης, τον τρίτο πυλώνα (ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχέδια) και τα άλλα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνθέτουν το συνταξιοδοτικό μας σύστημα.
Πρωταρχικό μέλημά μας είναι παράλληλα και ταυτόχρονα των μέτρων που λήφθηκαν για τη μακροχρόνια οικονομικά βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να διασφαλίζεται και η επάρκεια των συντάξεων που παρέχονται, είτε με τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις συνταξιοδοτικές παροχές τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είτε και την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον δεύτερο πυλώνα συντάξεων όπως για παράδειγμα η παροχή κινήτρων για ενδυνάμωσή του, ανέφερε.
"Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι τα πιο πάνω δεν είναι αρκετά, θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται το σύστημα κοινωνικής προστασίας ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων όπως για παράδειγμα την ενίσχυση των νοικοκυριών των χαμηλοσυνταξιούχων με παροχές που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό" είπε.
Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (από το 2008 και μετά) και στο σύστημα κοινωνικής προστασίας, έχει ήδη αρχίσει ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου και η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδότησης.
Είπε ότι το Ταμείο Προνοίας της Οικοδομικής Βιομηχανίας συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία Προνοίας που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο και τα μέλη του αριθμούν μερικές χιλιάδες.
Αναφερόμενη στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, είπε ότι είχε υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την οικονομική κρίση και αναπόφευκτα το Ταμείο Προνοίας έχει επηρεαστεί.
Σημείωσε όμως ότι από το 2016 άρχισε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η ανοδική πορεία στον τομέα των κατασκευών γενικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, άρχισε να αποδίδει.
"Με βάση τα τελευταία συνεχόμενα στοιχεία, η ανεργία στο σύνολο της παρουσιάζει σημαντική πτωτική τάση και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Κύπρου" είπε.
Αναφερόμενη στην ανεργία, είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, κατά το 2ο τρίμηνο του 2018, διαμορφώθηκε στο 7,3% του εργατικού δυναμικού (31.888 άτομα) παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2017 που ήταν 10.6% (44.965 άτομα). Κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 ο μέσος όρος ανεργίας έχει διαμορφωθεί στο 9% σε σύγκριση με 12,1% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Όσον αφορά την εγγεγραμμένη ανεργία, δηλαδή τον αριθμό των ανέργων που καταγράφονται στο αρχείο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κατά τον τελευταίο μήνα Σεπτεμβρίου του 2018 αυτός έχει μειωθεί στο αρκετά χαμηλό επίπεδο των 21.400 ατόμων από 27.950 τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (μείωση κατά 23,4% ή 6.550 άτομα.
"Οι πιο πάνω εξελίξεις σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας η οποία θα επενεργήσει θετικά και στην οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου" κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ