Powered by

BoE: Σε κίνδυνο £41 τρις παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας επισημαίνοντας πως συμβάσεις παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων ύψους 41 τρις στερλινών και οι οποίες λήγουν μετά το Brexit βρίσκονται σε κίνδυνο, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιληφθούν της ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, η BoE ανέφερε την Τρίτη ότι, αν δεν υπάρξει δήλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκκαθαριστικοί οίκοι θα πρέπει να ενημερώσουν τα ευρωπαϊκά τους μέλη, όπως τράπεζες, πως θα πρέπει να μεταφέρουν τα βιβλία των επιχειρήσεων τους ή θα βρεθούν αντιμέτωπες με παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την BoE, οι τράπεζες της ΕΕ θα αναλάβουν το κόστος της διαταραχής. Επικαλέστηκε μάλιστα εκτιμήσεις της βιομηχανίας σύμφωνα με τις οποίες για κάθε μεμονωμένη αύξηση του κόστους της εκκαθάρισης των ανταλλαγών επιτοκίων θα μπορούσε να κοστίσει τις επιχειρήσεις της ΕΕ περίπου €22 δισ. ετησίως.

Οι εκκαθαριστές πρέπει να δώσουν στα μέλη προθεσμία τριών μηνών για να μεταφέρουν την επιχείρησή τους, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προμηθειών σχετικά με τα παράγωγα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, όπως η LCH.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα εξουσιοδοτήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες εκκαθάρισης και θα παράσχει προσωρινές άδειες για τρία χρόνια από το 2019 που θα επέτρεπαν στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να συνεχίσουν τις τρέχουσες κανονιστικές άδειές τους. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί παράλληλη ανακοίνωση από την ΕΕ.

Ενώ οι ρυθμιστικοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, δήλωσαν ότι θα συνάψουν σειρά μνημονίων συμφωνίας με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές συζητήσεις.

Δειτε Επισης

Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν