Ερευνητική: Εκποιήσεις πάγωναν στο πάρα πέντε και αίγες γίνονταν μετοχές
15:15 - 05 Οκτωβρίου 2018
Για την ελλιπή αξιοποίηση των νομοθεσιών και των διαδικασιών που αφορούσαν στις εκποιήσεις ακινήτων δανειοληπτών, τη γνώση από πλευράς ιθυνόντων του Συνεργατισμού για το πρόβλημα που θα προέκυπτε με το λανθασμένο υπολογισμό επιτοκίου σε συμβάσεις, καθώς και τους αγρότες που κατέληξαν να επενδύουν στο Χρηματιστήριο πωλώντας τα πρόβατά τους, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, όσοι κατέθεσαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω υποχρεώσεων του Γεώργιου Αρέστη και του Γεώργιου Γεωργίου στο εξωτερικό.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει την ακροαματική διαδικασία στις 17 Οκτωβρίου, με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πουλούσαν αίγες κι αγόραζαν μετοχές
Στη σοβαρή κρίση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης. Όπως επεσήμανε, «οι αγρότες επένδυαν τα λεφτά τους στο Χρηματιστήριο, καθώς πουλούσαν αίγες και αγόραζαν μετοχές»
Παρόλο που ο ίδιος έβλεπε την ένταξη στην ΕΕ ως σωτηρία για επίλυση των προβλημάτων του Συνεργατισμού, εντούτοις με την ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα τα προβλήματα παρέμειναν. «Στα 362 ΣΠΙ υπήρχαν κομματικές παρεμβάσεις, με τα μεγάλα κόμματα να ελέγχουν την κατάσταση. Αυτή η κομματική παρέμβαση στον Συνεργατισμό δεν βοήθησε, ιδίως στην ύπαιθρο», εξήγησε ο κ. Ρολάνδης.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο Συνεργατισμός, το μεγαλύτερο κοινωνικό επίτευγμα στην Κύπρο στον 20ο αιώνα, όπως το χαρακτήρισε, κατέληξε στην κατάρρευση και στον λάκκο.
Η εκποίηση της Κυριακής και το διάταγμα της Παρασκευής
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ανδρέας Σωκράτους εξέφρασε την άποψη ότι παρακάμπτονταν ή δεν βελτιώνονταν οι νομοθεσίες και οι διαδικασίες σχετικά με την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι να αποδεχόμαστε τους κανόνες και το δεύτερο είναι να εκσυγχρονίζουμε τις νομοθεσίες για να είναι πιο αποδοτικές», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν στη διαδικασία ιδιωτικού πλειστηριασμού.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η έναρξη της διαδικασίας εκποίησης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης και όχι σαν τελική κατάληξη, προσθέτοντας ότι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις, στις οποίες τελεσφορούσε η διαδικασία.
Αναφερόμενος στο παρελθόν ο κ. Σωκράτους τόνισε ότι ενώ την Κυριακή το πρωί θα γινόταν η εκποίηση, εντούτοις το μεσημέρι της Παρασκευής, με προσωρινό διάταγμα δικαστηρίου αναστελλόταν η διαδικασία εκποίηση. «Η εμπειρία έδειχνε και δείχνει ότι ήταν τεράστιο το ποσοστό που χρησιμοποιούσε αυτό τον μοχλό πίεσης», ανέφερε ο Διευθυντής του Κτηματολογίου.
Γνώριζαν πολλοί
Στην κατάθεσή του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου ότι, μέσω της έκθεσης της προϊστάμενης της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Μαρίας Ιωάννου, η οποία κατέθεσε πρόσφατα στην Επιτροπή, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ήταν γνωστό στους ιθύνοντες του Συνεργατισμού η ύπαρξη του λάθους και του προβλήματος που προέκυψε με τον λανθασμένο υπολογισμό επιτοκίου σε συμβάσεις δανειοληπτών.
Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, τους υπεύθυνους του Συνεργατισμού τους ενδιέφερε περισσότερο η επικερδότητα των επιτοκιακών χρεώσεων παρά η νομιμότητα, σημειώνοντας ότι «γνώριζαν το πρόβλημα στην έκτασή του και ότι ήταν παράνομο».
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λογαριασμών, οι οποίοι έκλεισαν με λανθασμένο και πλανεμένο δανειακό υπόλοιπο, με πλανεμένο υπόλοιπο, το οποίο, όπως είπε, οδηγεί τα ακίνητα των δανειοληπτών στην εκποίηση.
Αναφερόμενος στους λογαριασμούς, στους οποίους έγινε λάθος υπολογισμός επιτοκίου, τόνισε ότι είναι πιο πολύπλοκο το πρόβλημα είτε λόγω του κλεισίματος ή του συμψηφισμού είτε με την ένταξη των λογαριασμών στο σύστημα της Ελληνικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική έκθεση για το θέμα των συμψηφισμών δανείων με καταθέσεις που μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ολόκληρη η έρευνα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας.
Ευθύνες σε Κεντρική ρίχνει ο Μελάς
Στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απέδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, Κώστας Μελάς, την κύρια ευθύνη κατάρρευσης του Συνεργατισμού, επικρίνοντάς την για μη επιβολή κυρώσεων στις ενέργειες που γίνονταν στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων δανείων εις βάρος των δανειοληπτών και τη μη εφαρμογή του κώδικα της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, κάποιοι κατάφεραν να ξεγελάσουν τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Διονύσης Διονυσίου διερρήγνυε τα ιμάτιά του, σε συνεδρία της Βουλής, για να παραμείνει η διαιτησία στον Συνεργατισμό και ο Γενικός Εισαγγελέας έκανε γνωμάτευση για να γίνει αναπομπή, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος», είπε, μεταξύ άλλων.
Ο Κώστας Μελάς κατηγόρησε τους υπαλλήλους των ΣΠΙ, σημειώνοντας ότι «κάποιοι από αυτούς ξεγελούσαν, έλεγαν ψέματα και εκτόξευαν απειλές σε δανειολήπτες σχετικά με τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τους όρους αναδιάρθρωσης των δανείων».