Ερευνητική: Η εκκαθάριση που αποφεύχθηκε και τα χαρτιά της ΕΚΤ που έρχονται

Την απελευθέρωση των εγγράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου που σχετίζονται με την εποπτεία στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αναμένει στο άμεσο μέλλον η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη ανέφερε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την απελευθέρωση των εγγράφων από τους επόπτες και ενδεχομένως να υπάρχει κατάληξη, ακόμα και την Πέμπτη.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα αναμένεται να φωτίσουν το σκηνικό γύρω από τον έλεγχο και τις εποπτικές απαιτήσεις του SSΜ (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού) προς τον Συνεργατισμό.

Εθνικό θέμα τα ΜΕΔ
Ως εθνικό και όχι απλώς ως τραπεζικό αντιμετώπιζε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο πρώην Εκτελεστικός Σύμβουλος της ΚΤΚ, Γιώργος Συρίχας, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία έπρεπε να καταλάβει ότι τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται σήμερα, θα έπρεπε σε κάποια φάση να αποπληρωθούν από κάποιο. «Αν κοιτάζαμε τι ερχόταν να μας βρει, θα προχωρούσαμε ως πολιτεία στις αναγκαίες αλλαγές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας το 2017 αναλήφθηκε πρωτοβουλία, καθώς, όπως είπε, αν δεν γινόταν κάτι δραστικό, τότε τα πράγματα θα χειροτέρευαν. 

Ερωτηθείς κατά πόσο αφαιρώντας το κακό κομμάτι (ΜΕΔ), θα μπορούσε να παραμείνει εν ζωή ο Συνεργατισμός, ο κ. Συρίχας σημείωσε ότι η ΣΚΤ ταλανιζόταν και από άλλα θέματα, διερωτώμενος ποιος θα ήταν ο ρόλος και το επιχειρηματικό μοντέλο του οργανισμού και πώς θα διασφαλιζόταν η κερδοφορία του.

Εξήγησε ακόμα ότι αυτό που εφαρμόστηκε στον Συνεργατισμό ήταν ένα είδος assets management company (εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων), με το πλεονέκτημα ότι δεν εμπίπτει κάτω από τα εποπτικά μέτρα, δεν έχει κεφαλαιουχικές απαιτήσεις, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να αποδώσει.

Γλιτώσαμε την εκκαθάριση
Στην πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για διεθνή οίκο, μη αποκλειομένης της Altamira, ο οποίος θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αναφέρθηκε ο Γιάγκος Δημητρίου, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ορατό ήταν το ενδεχόμενο κατάληξης σε εκκαθάριση ή εξυγίανση του Συνεργατισμού, κάτι που η ΚΤΚ ήθελε να προλάβει, με αποτέλεσμα να παράσχε τεχνοκρατική στήριξη στη ΣΚΤ και στο ΥΠΟΙΚ για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Βρέθηκε η λύση η καλύτερη υπό τις περιστάσεις, μεταξύ δύο μερών, αλλά ήταν η μοναδική που μας βοήθησε να προλάβουμε τα χειρότερα», είπε ο κ. Δημητρίου, αναφερόμενος στο deal Συνεργατισμού και Ελληνικής. 

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί ο οργανισμός στο σύνολό του, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το μοντέλο του Συνεργατισμού, «διατηρώντας το καρκίνωμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σε παρατήρηση του Γεώργιου Γεωργίου ότι μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ κατέθεσαν ότι οι ευρωπαίοι επόπτες ήθελαν να οδηγήσουν τον Συνεργατισμό στη διάλυση, ανέφερε: «Γιατί ο ευρωπαίος επόπτης να ασχοληθεί με την ΣΚΤ από το 2014 και να καταφέρει να την κλείσει το 2018; Ο επόπτης θέλει να έχει υπό την εποπτεία του βιώσιμα και όχι προβληματικά τραπεζικά ιδρύματα, που συνεχώς παρουσιάζουν προβλήματα και ψάχνουν να βρουν κεφάλαια. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο επόπτης είναι μία τράπεζα να καταρρέει μέσα στα χέρια του».

Από την άλλη, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΣΚΤ ήταν η μοναδική τράπεζα από τις 120 που εποπτεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) που της είχαν ζητηθεί επιπρόσθετα κεφάλαια λόγω εταιρικής διακυβέρνησης
Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρώην γενικό διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Μάριο Κληρίδη, ως «μεγάλη απώλεια για τον Συνεργατισμό», τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους λίγους και ικανότατους τραπεζικούς, με διοικητικές ικανότητες».

Η πρώτη κατοικία δεν βοηθούσε τη ΣΚΤ
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέφρασε την άποψη ότι δεν βοηθούσε τον Συνεργατισμό το είδος των δανείων που σχετίζονταν με την πρώτη κατοικία, όπως επίσης και το ότι δεν δόθηκε έμφαση στο θέμα των συγχωνεύσεων.

Υπενθύμισε ακόμα ότι από το καλοκαίρι του 2017 από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας έγιναν προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναγνωρίζοντας ότι αν και το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σημειωνόταν κάποια πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των NPLs του Συνεργατισμού, εντούτοις δεν αποδείχθηκε ικανή να ανατρέψει την πορεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, η ΚΤΚ ζητούσε όπως δίνονται αριθμοί κάθε μήνα στο τμήμα εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας για να διαπιστωθεί η πρόοδος που σημειωνόταν όσον αφορά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

«Βλέποντας το πού οδηγούνταν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις καταλήξαμε στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού», τόνισε, σημειώνοντας, ενώ η ΚΤΚ είχε προχωρήσει σε προσφορά για εξεύρεση συμβούλων σχετικών με asset management company που θα αναλάμβαναν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εντούτοις το όλο εγχείρημα είχε παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στον Συνεργατισμό.

Δειτε Επισης

Σε ιδιώτη για πέντε χρόνια η διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας
Μειώθηκαν τα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο
Σημαντικό ορόσημο για Τράπεζα Κύπρου-Αναβάθμιση καλυμμένων ομολόγων σε ΑΑΑ από Moody's
11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Οι δηλώσεις των υποστηρικτών του θεσμού-Τι είπαν επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες (vid)
Σταυριάνα Κοφτερός: Η επόμενη μέρα για την καινοτομία στην Κύπρο, η υποστήριξη της Ε.Ε. και το μέλλον του EIC
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Πράσινο φως από ΕΠΑ για απόκτηση της CNP από Ελληνική-Στα €182 εκατ. το συνολικό τίμημα της εξαγοράς
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard
Εξαγόρασε την ExxonMobil Κύπρου και αποκτά τα 68 πρατήρια Esso η Petrolina-Deal αξίας €48,6 εκατ.