Σεμινάριο γευσιγνωσίας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο Annabelle

Ένα ξεχωριστό σεμινάριο γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αnnabelle στην Πάφο.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είχε γίνει ανάλυση των χαρακτηριστικών και αξιών του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου EVOO (Extra Virgin Olive Oil) το οποίο παράγεται από επίλεκτες ελιές, μια ημέρα μετά από τη συγκομιδή τους, μέσω φυσικής διαδικασίας που δεν περιλαμβάνει τη χρήση θερμικών ή χημικών ουσιών.


 

 

 

Το σεμινάριο παρουσίασαν ο Δρ. Τάσος Κυριακίδης και η Jill Myers, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα παρουσίασαν τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. 

Ο Δρ. Κυριακίδης, καθηγητής και ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος πρόσφατα πιστοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Γαστρονομίας και το Εργαστήριο  ελαιόλαδου της Νέας Υόρκης ως sommelier λαδιού, εξήγησε στους παρευρισκόμενους την διαφορα της πρόωρης και της αργοπορημένης συγκομιδής καθώς η πρόωρη συγκομιδή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πσότητα και γεύση του ελαιολάδου, η αργοπορημένη συγκομιδή έχει ως αποτέλεσμα το ήπιο άρωμα και την χαμηλή φρεσκάδα του ελαιολάδου, ενώ η έγκαιρη συγκομιδή έχει ως αποτέλεσμα τα έντονα αρώματα και το δυνατό ελαιόλαδο στη γεύση. 

Εξήγησε επίσης τους τρόπους με τους οποίους το οξυγόνο, το φως, η ζέστη και ο χρόνος επιταχύνουν την οξείδωση του ελαιολάδου. 

Με την βοήθεια του Δρ. Κυριακίδη και της Jill Myers, οι παρευρισκόμενοι έμαθαν να ξεχωρίζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με την φρεσκάδα του, την πικράδα του και την οξύτητα του! 

Τέλος αναφέρθηκαν τα πολλά οφέλη που το ελαιόλαδο προσφέρει στην υγεία.  Σε αντίθεση με τα σπορέλαια (σογέλαιο, καλαμποκέλαιο) που αυξάνουν την οξείδωση, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει την οξείδωση. Βοηθά επίσης στην αρτηριακή πίεση, στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης αλλά και στις φλεγμωνές. 

2-3 κουτάλια έξτρα παρθένου ελαιολάδου για 6 μήνες είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση συστολικής και διαστλικής πίεσης.

Ακολούθησε γεύμα το οποίο συνόδευε μια πλούσια επιλογή κυπριακών κρασιών από γηγενείς ποικιλίες από τον sommelier Γιώργο Κασσιανό.

 

Δειτε Επισης

Μήνυμα Υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων-«Να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα για τις τιμές»
Η CPO φέρνει την Korres στο Mall of Cyprus-Ποιο είναι το ελληνικό brand που κατέφθασε στο εμπορικό κέντρο
Ετήσια αύξηση στην αξία κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο και στα οχήματα το α΄ τρίμηνο
Προετοιμάζουν το έδαφος για απότομη αύξηση των τιμών καυσίμων οι πρατηριούχοι-«Απλώς ακολουθούμε τις τιμές»
Θέλουν να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα η Μακαρίου και ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Wolt+ Weeks: Εκπτώσεις μέχρι το 50% στο Wolt market και το 40% σε επιλεγμένα εστιατόρια μέχρι τις 29 Ιουνίου
M. Αντωνίου: Γιατί το «e-kalathi» δεν οδηγεί στη φθηνότερη υπεραγορά-Η ατυχής επιλογή προϊόντων και η πρώτη αποτίμηση
Συμφόρηση απόψεων για το άνοιγμα της Μακαρίου...«Πρέπει να είναι προορισμός και όχι κέντρο διέλευσης»
Α. Χατζηαδάμου: Δυσμενής διάκριση η μη συμμετοχή καταστημάτων που λειτουργούν ως υπεραγορές στο e-kalathi
Με ειδοποίηση πτώσης τιμής το «e-kalathi»... Η επίσημη πρώτη και ο οδηγός χρήσης για την ηλεκτρονική πλατφόρμα