ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Να προωθηθεί η κουλτούρα διάσωσης εταιρειών

Προβλήματα σε σχέση με τον διορισμό παραληπτών/διαχειριστών εκτός Δικαστηρίου εντοπίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης κουλτούρας διάσωσης των εταιρειών.

Το κυπριακό πλαίσιο πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να προωθείται η ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας και να μην εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών, σημειώνει ο Σύνδεσμος, σε σημερινή ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «το πλαίσιο που υιοθέτησε η Κύπρος, αντιγράφοντας το Αγγλικό, έχει ήδη κριθεί, μάλιστα πριν από 25 χρόνια, ως ανεπαρκές και απαρχαιωμένο. Η σύγχρονη αντιμετώπιση στην Ευρώπη είναι η προώθηση κουλτούρας διάσωσης».
 
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κατάχρηση του θεσμού του παραλήπτη/διαχειριστή.
 
Ειδικότερα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επισημαίνει ότι στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια τεράστια προβλήματα σε σχέση με τους παραλήπτες/διαχειριστές, διότι, όπως αναφέρει:
 
Δεν ελέγχεται από Δικαστήριο (ακόμα και αν αυτό αμφισβητείται) ότι πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του δικαιώματος της Τράπεζας να διορίσει παραλήπτη/διαχειριστή δυνάμει της συμφωνίας ομολόγου. Ότι δηλαδή πράγματι η εταιρεία είναι υπερήμερη και ότι το ποσό που απαιτεί η Τράπεζα είναι σύμφωνο με την σύμβαση ομολόγου.   
 
Δεν καθορίζεται ο σκοπός του διορισμού στον Νόμο.
 
Δεν ελέγχεται εάν έχει επιτευχθεί ο σκοπός του διορισμού μέσα σε εύλογο χρόνο.
 
Δεν υπάρχει συστηματικός δικαστικός έλεγχο του οφέλους, του καλόπιστου ή του νόμιμου των ενεργειών του παραλήπτη/διαχειριστή.
 
Ως αποτέλεσμα, σημειώνει ο Σύνδεσμος, υπάρχει τεράστια κατάχρηση του θεσμού αυτού, αφού, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες ενεργοποιούν τα ομόλογα, χωρίς να υπάρχει πραγματική παράβαση από πλευράς της εταιρείας ή δημιουργούν οι ίδιες οι τράπεζες την ‘παράβαση’, αυξάνοντας μονομερώς το κόστος του δανεισμού και το ύψος της δόσης ή δεν εφαρμόζουν την οδηγία της Κεντρικής για τις αναδιαρθρώσεις και προχωρούν με τον διορισμό παραλήπτη/ διαχειριστή.
 
Επιπλέον, οι τράπεζες δεν καλούν την εταιρεία να εξοφλήσει απλά το ποσό που εξασφαλίζει το ομόλογο, όπως καθορίζεται στο ίδιο το ομόλογο, αλλά ολόκληρο το ποσό του δανείου. 
 
Η διαχείριση συνήθως διαρκεί χρόνια με  αποτέλεσμα στην ουσία να διαλύεται η εταιρεία.
 
Παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται ή εισπράττεται το ποσό που ορίζεται στην συμφωνία ομολόγου, ο παραλήπτης/ διαχειριστής συνεχίζει να ενεργεί ως διαχειριστής και να αμείβεται από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και την οδηγεί σε διάλυση.
 
«Είναι φανερό από τις πιο πάνω επισημάνσεις ότι η ελλιπής κυπριακή νομοθεσία σπρώχνει βιώσιμες εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της συμπεριφοράς της ίδιας της Τράπεζας, στη διάλυση. Το οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο είναι τεράστιο και υπονομεύει την ανάπτυξη. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να λυθεί νομοθετικά άμεσα» υπογραμμίζει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
 
Προτείνει την προώθηση πρότασης νόμου για τροποποίηση του περί εταιρειών νόμου, ούτως ώστε να τεθούν οι ελάχιστες ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας των βιώσιμων εταιρειών που αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας. Συγκεκριμένα, θεωρεί η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να ελέγχεται δικαστικά κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του ομολόγου.
 
Τονίζει παράλληλα ότι η Ευρώπη ενθαρρύνει τη στροφή προς την κουλτούρα διάσωσης και παραπέμπει στον Κανονισμό 2015/848 που έχει πρόσφατα τεθεί σε ισχύ. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων