J. Αckermann: Δεν είναι επαρκώς ασφαλές το χρηματοπιστωτικό σύστημα
10:17 - 19 Οκτωβρίου 2018

Σε νέους τομείς έχουν μεταφερθεί οι ανασφάλειες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Μιλώντας ενώπιον του 9ου Limassol Economic Forum ο κ. Ackermann σημείωσε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να είναι ασφαλέστερο σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια αλλά δεν είναι επαρκώς ασφαλές.
Ο κ. Ackermann ανέφερε πως οι λόγοι της ανασφάλειας που υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλεται μεταξύ άλλων στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος το οποίο μεγάλωσε.
Συγκρίνοντας το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ackermann σημείωσε πως η εποπτεία στην Ευρώπη έχει μεγαλώσει αρκετά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να πληρώνει μεγάλο τίμημα για αυτό, καθώς δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν και να παραχωρήσουν δάνεια όπως οι αμερικανικές τράπεζες.
Συμπλήρωσε πως οι αμερικανικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση και είναι σε πιο πλεονεκτική θέση διότι το πλαίσιο εποπτείας στις ΗΠΑ είναι αρκετά διαφορετικό.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε πως τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών το 2007 ανερχόταν σε $60 δις καταγράφοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις αμερικανικές τράπεζες. Ωστόσο μετά την χρηματοπιστωτική κρίση η κερδοφορία των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα $17,5 δις το 2017.
Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέφερε ο κ. Ackermann είναι ευάλωτη από την γενικότερη οικονομική δραστηριότητα των χωρών. Πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην παγκόσμια παρουσία τους. Καταλήγοντας ανέφερε πως η επενδυτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί.