Λιβύη: Απειλείται με λουκέτο το σημαντικότερο διυλιστήριο
10:20 - 15 Οκτωβρίου 2018
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης απείλησε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου να αναστείλει τη δραστηριότητα του κυριότερου διυλιστηρίου της χώρας, εξαιτίας της ανικανότητας των φρουρών αυτής της εγκατάστασης να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού και των υποδομών.
Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, το διυλιστήριο στη Ζαουίγια θεωρητικά φυλάσσεται από τους Φρουρούς των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων, μια παραστρατιωτική οργάνωση.
Όμως «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΠ προειδοποίησε τους Φρουρούς των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων και τις αρμόδιες αρχές για την απουσία μέτρων ασφαλείας στην τοποθεσία του διυλιστηρίου», ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
Αν δεν ληφθούν μέτρα για να «διορθωθεί αυτή η κατάσταση» και κυρίως για να «υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων», η λειτουργία του διυλιστηρίου «θα τρωθεί, ίσως μάλιστα και να ανασταλεί», προειδοποίησε η ΕΕΠ.
Η αρρυθμία της παραγωγής σε αυτό το διυλιστήριο πλήττει άμεσα την προμήθεια με καύσιμα της λιβυκής πρωτεύουσας και των πόλεων γύρω από αυτήν, επιδεινώνοντας μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση. Εδώ και μήνες, ατελείωτες ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα πρατήρια καυσίμων.
Η Λιβύη βούλιαξε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, στα τέλη του 2011. Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία.
Οι πετρελαϊκές υποδομές γίνονται συχνά στόχοι ένοπλων οργανώσεων ή καταλήψεων με σκοπό την ικανοποίηση διαφόρων κοινωνικών διεκδικήσεων, ενίοτε και από το προσωπικό που υποτίθεται είναι αρμόδιο για την ασφάλειά τους.
Σε βάρος ενός από τα στελέχη των Φρουρών που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια στο διυλιστήριο στη Ζαουίγια, του Μοχάμεντ Κασλάφ, επιβλήθηκαν εξάλλου τον Ιούνιο κυρώσεις από τον ΟΗΕ, ο οποίος του προσάπτει ότι επιδιδόταν σε διακίνηση μεταναστών.
Τη 17η Ιουλίου, η ΕΕΠ είχε ήδη αναγκαστεί να αναστείλει τις εξαγωγές από τη Ζαουίγια εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας, την ας Σαράρα. Εκείνη η απόφαση ακολούθησε την απαγωγή τεσσάρων υπαλλήλων που εργάζονταν στη συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή, την οποία συνδιαχειρίζονται η ΕΕΠ, η ισπανική Repsol, η γαλλική Total, η αυστριακή ÖMV και η νορβηγική Statoil.
Οι εξαγωγές από τη Ζαουίγια δεν έχουν ξαναρχίσει έκτοτε, και μόνο το διυλιστήριο λειτουργεί ακόμη χάρη στα 125.000 βαρέλια που εξακολουθούν να εξορύσσονται στην Ας Σαράρα — επίπεδο μειωμένο σχεδόν στο μισό από την κανονική παραγωγή.
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται πλέον», από την άποψη της «ασφάλειας του προσωπικού» και της «συνέχισης της παραγωγής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΠ Μουστάφα Σανάλα.
«Αναμένουμε οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΕΕΠ να μπορούν να προσφέρουν ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους Φρουρούς των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων.
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική· βασίζεται κυρίως στους ενεργειακούς της πόρους για τα έσοδα του κράτους, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να είναι αποδιοργανωμένη και ευπαθής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ