Powered by

Περισσότερα τα ζώα που παράγουν γάλα στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το 2016 η Κύπρος μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στον αριθμό του γαλακτοπαραγωγού κοπαδιού, την ώρα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρήθηκε σταθεροποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κοπάδι γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 8,7% σε σχέση με το 2015, με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής να ανέρχονται στις 28.000.

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί με 5,8%, την Ιρλανδία και την Ολλανδία με 4,5%. Από την άλλη, μειώσεις κατέγραψε η Λετονία, σε ποσοστό 5,2%, η Εσθονία με 5% και η Ελλάδα με 4,5%.

Παράλληλα, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος σε αγροκτήματα στην Κύπρο το 2016 ανήλθε στις 186.000 τόνους.

Διαβάστε ακόμα: Αναστασιάδης Vs Μαλάς: Αντίπαλοι που μιλάνε την ίδια γλώσσα;

Όσον αφορά την απόδοση των κοπαδιών, η παραγωγή έφτασε τα 6,536 κιλά γάλακτος ανά αγελάδα, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στα 6,932 κιλά ανά αγελάδα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η συλλογή γάλακτος από τα γαλακτοκομεία στην Κύπρο ανήλθε στις 198.000 τόνους όσον αφορά το αγελαδινό γάλα και 52.000 τόνους από άλλα ζώα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το γάλα που συλλέχθηκε από αγελάδες στα 28 κράτη μέλη έφτασε τις 153,1 εκατ. τόνους, ενώ τις 3,7 εκατ. τόνους έφτασε η παραγωγή γάλακτος από άλλα ζώα.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή ακατέργαστου αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ των 28 παρέμεινε σχετικά σταθερή, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,2%. 

Αντίθετα, ελαφρά μείωση 0,4% καταγράφηκε στον αριθμό των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: «Σκοράρει» ο αθλητικός τουρισμός

Μειώθηκε η τιμή γάλακτος στην ΕΕ
Η τιμή του γάλακτος συνέχισε να υποχωρεί στην ΕΕ το 2016. Όπως εξηγεί η Eurostat, το 2015, η αύξηση της παραγωγής γάλακτος που συνδέεται με την εξαφάνιση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών για το γάλα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεχίστηκε και το 2016, καθώς ο δείκτης αποπληθωρισμένων τιμών γάλακτος μειώθηκε κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2015.

Πού χρησιμοποιείται το γάλα
Για την παρασκευή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιείται περισσότερο το γάλα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 37% του γάλακτος που παράγεται χρησιμοποιείται για παρασκευή τυριού, το 30% για βούτυρο, το 13% για κρέμα, το 11% για πόσιμο γάλα.

Παράλληλα, ποσοστό 4% χρησιμοποιείται για παρασκευή όξινου γάλακτος, το 3% για προϊόντα σκόνης και 2% για άλλα προϊόντα.  

Δειτε Επισης

Παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε. ο Βαφεάδης-Με ποιους θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες
Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή
Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Ποιοι είναι πλεονασματικοί και ποιοι ελλειμματικοί