Powered by

Περισσότερα τα ζώα που παράγουν γάλα στην Κύπρο

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το 2016 η Κύπρος μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στον αριθμό του γαλακτοπαραγωγού κοπαδιού, την ώρα που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρήθηκε σταθεροποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κοπάδι γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 8,7% σε σχέση με το 2015, με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής να ανέρχονται στις 28.000.

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο, με το Λουξεμβούργο να ακολουθεί με 5,8%, την Ιρλανδία και την Ολλανδία με 4,5%. Από την άλλη, μειώσεις κατέγραψε η Λετονία, σε ποσοστό 5,2%, η Εσθονία με 5% και η Ελλάδα με 4,5%.

Παράλληλα, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος σε αγροκτήματα στην Κύπρο το 2016 ανήλθε στις 186.000 τόνους.

Διαβάστε ακόμα: Αναστασιάδης Vs Μαλάς: Αντίπαλοι που μιλάνε την ίδια γλώσσα;

Όσον αφορά την απόδοση των κοπαδιών, η παραγωγή έφτασε τα 6,536 κιλά γάλακτος ανά αγελάδα, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ανέρχεται στα 6,932 κιλά ανά αγελάδα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η συλλογή γάλακτος από τα γαλακτοκομεία στην Κύπρο ανήλθε στις 198.000 τόνους όσον αφορά το αγελαδινό γάλα και 52.000 τόνους από άλλα ζώα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το γάλα που συλλέχθηκε από αγελάδες στα 28 κράτη μέλη έφτασε τις 153,1 εκατ. τόνους, ενώ τις 3,7 εκατ. τόνους έφτασε η παραγωγή γάλακτος από άλλα ζώα.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή ακατέργαστου αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ των 28 παρέμεινε σχετικά σταθερή, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,2%. 

Αντίθετα, ελαφρά μείωση 0,4% καταγράφηκε στον αριθμό των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: «Σκοράρει» ο αθλητικός τουρισμός

Μειώθηκε η τιμή γάλακτος στην ΕΕ
Η τιμή του γάλακτος συνέχισε να υποχωρεί στην ΕΕ το 2016. Όπως εξηγεί η Eurostat, το 2015, η αύξηση της παραγωγής γάλακτος που συνδέεται με την εξαφάνιση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών για το γάλα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεχίστηκε και το 2016, καθώς ο δείκτης αποπληθωρισμένων τιμών γάλακτος μειώθηκε κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2015.

Πού χρησιμοποιείται το γάλα
Για την παρασκευή τυριού και βουτύρου χρησιμοποιείται περισσότερο το γάλα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 37% του γάλακτος που παράγεται χρησιμοποιείται για παρασκευή τυριού, το 30% για βούτυρο, το 13% για κρέμα, το 11% για πόσιμο γάλα.

Παράλληλα, ποσοστό 4% χρησιμοποιείται για παρασκευή όξινου γάλακτος, το 3% για προϊόντα σκόνης και 2% για άλλα προϊόντα.  

Δειτε Επισης

Γιάννης Παναγιώτου στο EPSCO της Ε.Ε.: Θετική η πορεία της κυπριακής αγοράς εργασίας
Τεχνητή νοημοσύνη εν δράσει... Πώς το AI μεταμορφώνει επιχειρήσεις και κυβερνητικά συστήματα
Η τεχνολογία ως εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για αναδιαμόρφωση της εμπειρίας του πελάτη
Οριακή μείωση ανάπτυξης και χαμηλότερος πληθωρισμός-Οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Δημήτρης Νησιώτης: Ενισχύεται δυναμικά το οικοσύστημα της πληροφορικής-Να μπει σε θέση οδηγού το κράτος
Άνοιξε ο δρόμος για αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού-Πού θα τοποθετηθούν και ποιας ισχύος θα είναι
Π. Θρασυβούλου: H νέα εποχή με τεχνητή νοημοσύνη και πώς η EY μετασχηματίζει τις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ευγ. Ευγενίου: Πέρασε το μήνυμα στις ινδικές επιχειρήσεις-Βάση για δραστηριοποίηση στην ευρωπαϊκή αγορά η Κύπρος
Τα κίνητρα στους επενδυτές για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο-Ένας ζωντανός κόμβος καινοτομίας
Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου