Νέες ευκαιρίες σε αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς
11:21 - 30 Ιανουαρίου 2018
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους νέους απόφοιτους στους Κλάδους Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής καθώς και τις επιχειρήσεις ότι, από τις 22 Ιανουαρίου 2018, άρχισε η εφαρμογή του Έργου «Παροχή ευκαιριών σε νέους πτυχιούχους των Κλάδων Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής, μέχρι 29 ετών, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (Not in Employment, Education or Training (NEETs)), για πραγματοποίηση της απαιτούμενης από τον περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νόμο 1990 έως 2017, πρακτικής εξάσκησης».
Το εν λόγω Έργο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 19 Δεκεμβρίου 2017, κατόπιν σχετικής Πρότασης της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Οι νέοι Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πιο πάνω Έργο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το οποίο έχει οριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως ο Φορέας Υλοποίησής του.
Το Έργο αποσκοπεί στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα διευκολύνουν τους νέους απόφοιτους των Κλάδων Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής να πραγματοποιήσουν την πρακτική εξάσκηση που προβλέπεται από τον περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νόμο, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματός τους.
Στους ασκούμενους που θα συμμετάσχουν στο Έργο, θα καταβάλλεται από το ΕΤΕΚ, για την περίοδο της πρακτικής εξάσκησης τους, μηνιαίο επίδομα κατάρτισης ύψους εξακοσίων πενήντα ευρώ (€650). Το Επιμελητήριο θα καταβάλλει, επίσης, τις προβλεπόμενες από τον Νόμο εισφορές στα ταμεία που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΚΥΕ) και θα ασφαλίσει τους ασκούμενους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που θα συμμετέχουν στο Έργο, έναντι ευθύνης εργοδότη.
Η διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης στο πλαίσιο του Έργου είναι δώδεκα (12) μήνες, όπως προνοείται στον περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νόμο, και η καταβολή του επιδόματος δεν μπορεί να γίνεται για περίοδο μεγαλύτερη της μέγιστης διάρκειας της εξάσκησης, όπως ορίζεται πιο πάνω.
Ο Προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στα €6.000.000 και αναμένεται να επωφεληθούν εξακόσιοι (600) περίπου νέοι Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί εντός των επόμενων τριών ετών. Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ.