Στο 17% οι ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ, στο 9,3% στην Κύπρο

Το 2016, το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας έφθασε το 17% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διπλασιάζοντας το ποσοστό του 2004 (8,5%), το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας είναι ένας από τους βασικούς δείκτες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ο στόχος της ΕΕ είναι να αποκτήσει μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τουλάχιστον το 27% μέχρι το 2030.

Στην Κύπρο το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εκφρασμένο σε ποσοστό της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας, ήταν 9,3% το 2016 (από 9,4% το 2015) ενώ ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι 13%. Το ίδιο ποσοστό ήταν 8,1% το 2013, 8,9% το 2014 και μόνο 3,1 το 2004.

Από το 2004, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά σε όλα τα κράτη μέλη. Σε σύγκριση με το 2015, έχει αυξηθεί σε 15 από τα 28 κράτη μέλη.

Με περισσότερο από το μισό (53,8%) της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, η Σουηδία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο το 2016, έναντι της Φινλανδίας (38,7%), της Λετονίας (37,2%), της Αυστρίας (33,5%) και της Δανίας (32,2%). Στο αντίθετο τέλος της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5,4%), στη Μάλτα και στις Κάτω Χώρες (από 6,0%).

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει τον δικό του στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι εθνικοί στόχοι λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών μελών, το δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας και τις οικονομικές επιδόσεις, σημειώνει η Eurostat.

Μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, 11 έχουν ήδη φθάσει στο επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη των εθνικών τους στόχων για το 2020: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία και Σουηδία. Επιπλέον, η Αυστρία είναι λιγότερο από μια μονάδα (pp) μακριά από το στόχο της για το 2020. Στο αντίθετο τέλος της κλίμακας, οι Κάτω Χώρες βρίσκονται 8,0 μονάδες από τον εθνικό στόχο για το 2020, η Γαλλία 7,0 μονάδες, η Ιρλανδία 6,5 μονάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο 5,7 μονάδες βάσης και Λουξεμβούργο 5,6 μονάδες βάσης.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του
Στοχευμένα μέτρα στήριξης για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ζητούν οι ευρωπαίοι εργοδότες