ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Μη υλοποιήσιμα τα σχέδια υποψηφίων κατά των ΜΕΔ
12:21 - 24 Ιανουαρίου 2018
Τα διάφορα σχέδια που προτείνονται από τους υποψηφίους προέδρους σχετικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υλοποιηθούν αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).
Αναφερόμενος στους λόγους, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι για τα σχέδια αυτά, η συναίνεση της ΕΚΤ δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί, η συμμετοχή του κράτους δεν θα είναι δυνατή προς το παρόν και η συμμετοχή των τραπεζών που είναι αδύνατη.
«Επομένως οι εξαγγελίες αυτές δεν πρέπει να αποτελούν παράγοντα που να επηρεάσει τους Δανειολήπτες για να κάνουν σκέψεις να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για αυτούς», αναφέρεται.
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ καλεί όλους τους Δανειολήπτες όπως συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και να εξυπηρετούν τα δάνεια τους όπως έκαναν μέχρι τώρα, γιατί κανένας δεν πρόκειται να τους βοηθήσει για να απαλλαγούν από το βάρος αυτό, εκτός από τη δική τους ικανότητα και δυνατότητα. Η εξυπηρέτηση των δανείων τους, αναφέρεται, είναι θέμα που απασχολεί τον καθένα προσωπικά και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει.
Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, προστίθεται, καλούνται να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες τους και να ζητήσουν σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, αφού τούτο επιβάλλεται από την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, καλούνται να αποταθούν στους Συνδέσμους τους για να τους βοηθήσουν ή σε ειδικούς ή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.
«Τονίζουμε ότι λύσεις υπάρχουν πολλές. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιδιωχθούν σοβαρά και χωρίς φόβο. Οι Δανειολήπτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Υπάρχουν τρόποι και μέσα προστασίας τους. Τα δικαιώματα των Δανειοληπτών είναι κατοχυρωμένα και καμιά εξαγγελία ούτε τα διαφοροποιεί, ούτε εξαλείφει τις υποχρεώσεις τους», αναφέρεται.
Αναφέρεται επίσης ότι οι δανειολήπτες που έχουν πάρει επιστολές τύπου «Θ» και «Ι» που προετοιμάζουν ιδιωτική εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων πρέπει να τις απαντήσουν και να λάβουν τα μέτρα που προνοούνται στο νόμο για να εμποδίσουν την εκποίηση.
Προστίθεται ότι οι Δανειολήπτες που τους έχει επιδοθεί η ειδοποίηση τύπου «ΙΑ» πρέπει οπωσδήποτε να αποταθούν στους δικηγόρους τους εντός της προβλεπόμενης αυστηρής προθεσμίας των τριάντα ημερών για να καταχωρήσουν την δικαστική διαδικασία που προνοεί ο νόμος για προστασία των ακινήτων τους από εκποίηση.
Καλούνται ακόμη και οι στρατηγικά φερόμενοι Δανειολήπτες να συνεργαστούν με τις τράπεζες, έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη αναδιάρθρωση των δανείων τους. Αυτό, όπως αναφέρεται, τους συμφέρει γιατί ουδέποτε θα απαλλαγούν από την υποχρέωση εξόφλησης των νόμιμα οφειλόμενων ποσών τους και επιπλέον κινδυνεύουν με εκποιήσεις των περιουσιών τους.
Καλούνται επίσης οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης αλλά και οι ιδιώτες να χρησιμοποιήσουν τις πρόνοιες του πλαισίου νόμων για την αφερεγγυότητα οι οποίες δίδουν λύσεις αναδιάρθρωσης πολύ ικανοποιητικές για αυτούς και τους απαλλάσσουν από τις πιέσεις που τους ασκούν οι τράπεζες.
Καλούνται επίσης οι δανειολήπτες του Συνεργατισμού να ανταποκριθούν θετικά στις προσκλήσεις για αναδιάρθρωση έστω και αν προέρχονται από την Altamira. Ο Σύνδεσμος συμβουλεύει τους δανειολήπτες, να είναι συνεργάσιμοι, να επικοινωνούν με τους λειτουργούς αυτούς, να πηγαίνουν στα ραντεβού, αλλά να είναι επιφυλακτικοί, να μην δεσμευτούν σε καμιά πρόταση, να μην υπογράφουν οτιδήποτε και να ζητήσουν χρόνο να μελετήσουν αυτά που θα τους προταθούν είτε προφορικώς είτε γραπτώς
Καλούνται επίσης οι δανειολήπτες οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι θα τους επιστραφούν χρήματα λόγω υπερχρεώσεων να διεκδικήσουν τα χρήματα τους ανάλογα με τις ανάγκες τους τη δεδομένη στιγμή. «Είναι δικά τους χρήματα και μπορούν να τα διαχειριστούν όπως επιθυμούν», σημειώνεται.
Προστίθεται τέλος ότι οι μέτοχοι όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διερωτηθούν και να αντιδράσουν για το υπερβολικό κόστος που χρειάζεται για μισθούς και ωφελήματα των διαφόρων ξένων δήθεν ειδικών στη διαχείριση των ΜΕΔ (Ιρλανδών, Άγγλων, Ισπανών κλπ). Το κόστος αυτό, αναφέρεται, είναι υπερβολικά ψηλό και μπορεί να αποφευχθεί.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ