Powered by

Όχι και τόσο «μαύρο» το μέλλον για το Σίτι μετά το Brexit

Η τεράστια βρετανική βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας λόγω του Brexit σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής πολιτικής για το Σίτι του Λονδίνου, σε σχόλια που ίσως αποτελέσουν επιχειρήματα για τους οπαδούς της αποχώρησης από την ΕΕ, που υποστηρίζουν ότι η απειλή ήταν υπερβολική.

Το Σίτι του Λονδίνου, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό τραπεζών στον κόσμο και τη μεγαλύτερη εμπορική ασφαλιστική αγορά, προσπαθεί να προετοιμαστεί για την απώλεια της εύκολης πρόσβασης στην ευρωπαϊκή εμπορική ένωση, που είναι η σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζει από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.

Η Κάθριν Μακ Γκίνες, η πολιτική ηγέτις του ιστορικού δημοτικού σώματος στην καρδιά του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι προοπτικές για τον κλάδο έχουν βελτιωθεί αφού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν τον περασμένο μήνα επί της αρχής σε μια μεταβατική συμφωνία και σε συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Η βιομηχανία νιώθει επίσης ότι εισακούεται από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Τα σημάδια είναι θετικά, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν ακούει απλά, αλλά έχει καταλάβει τη θέση μας», δήλωσε η Μακ Γκίνες σε συνέντευξή της. «Αλλά τώρα πρέπει να πείσουμε τους 27 της ΕΕ να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να λειτουργεί υπέρ αυτού του κλάδου».

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, που αντιστοιχούν περίπου στο 12% του βρετανικού ΑΕΠ, θεωρήθηκαν ως ένας από τους κλάδους που έχει να χάσει τα περισσότερα από τον τερματισμό της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ.

Οι αριθμοί των χρηματοπιστωτικών θέσεων εργασίας που ίσως μετακινηθούν εκτός Βρετανίας ή θα δημιουργηθούν έξω από τη χώρα ως αποτέλεσμα του Brexit είναι τώρα πιθανόν να διαμορφωθούν στο κατώτερο επίπεδο των εκτιμήσεων, που κυμαίνονταν από 5.000 έως 75.000 θέσεις εργασίας ή και υψηλότερα, δήλωσε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετανία χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Βρετανίας να έχει προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η ΜακΓκίνες δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι «απολύτως δυνατή», εάν υπάρχει η θέληση και από τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι το σημείο έναρξης είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους κανόνες.

«Το ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μοντέλο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το πετύχεις εάν όλες οι πλευρές το επιθυμούν», δήλωσε. «Θα λάβουμε λιγότερα από αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, αλλά δεν μπορείς να δεις την ΕΕ να συμφωνεί σε κάτι άλλο».

Η ΜακΓκίνες δήλωσε ότι ίσως περάσουν χρόνια προτού είναι εμφανείς όλες οι επιπτώσεις του Brexit. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι επιπτώσεις να γίνουν εμφανείς με αργούς ρυθμούς», δήλωσε. «Απλά και μόνο επειδή δεν βλέπεις μια μαζική αλλαγή ξαφνικά, δεν μπορείς να υποθέτεις ότι όλα είναι καλά».
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο