powered by

Άδειες οικοδομής €202 εκατ. στη Λεμεσό

Με θετικό πρόσημο, αυξημένη αξία και εμβαδόν κινήθηκαν οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταδεικνύοντας τα σημάδια συνεχούς οριακής ανάκαμψης του κατασκευαστικού τομέα.

Η αύξηση στον αριθμό των αδειών οικοδομής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, οι οποίες ανήλθαν στις 2,870, άγγιξε το 10%. Από αυτές, 1,050 άδειες εκδόθηκαν στη Λευκωσία, στην οποία παρατηρείται σταθεροποίηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμα: 10 νέα ξενοδοχεία υπό ανέγερση στην Κύπρο

Αισθητή είναι η άνοδος 12,3% που κατέγραψε η Λεμεσός, στην οποία εκδόθηκαν 844 άδειες οικοδομής το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι 684 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λεμεσό καταγράφηκε η μεγαλύτερη αξία στις άδειες που εκδόθηκαν ανά το παγκύπριο, ξεπερνώντας τα €200 εκατ. Συγκεκριμένα, η αξία των αδειών οικοδομής της Λεμεσού ανήλθε στα €202 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του έτους έναντι €153,7 εκατ. το περσινό πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 31,4%.

Σημαντική άνοδος σε ποσοστό 33,6% παρατηρήθηκε στη Λευκωσία, στην οποία η αξία των αδειών οικοδομής ξεπέρασε τα €195 εκατ. έναντι €146,4 εκατ. την πρώτη εξαμηνία του 2016.

Στην επαρχία Λάρνακας εκδόθηκαν 429 άδειες οικοδομής το πρώτο εξάμηνο του 2017, με αξία που άγγιξε τα €100 εκατ.

Σημειώνεται ότι παρόλο που στην Πάφο εκδόθηκαν μόλις 420 άδειες, εντούτοις η αξία τους ξεπέρασε τα €126,5 εκατ., ενώ σταθερός στις 127 παρέμεινε ο αριθμός των αδειών στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Πάνω από €655 εκατ. η αξία τους
Το συνολικό εμβαδόν των άδειων οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 αυξήθηκε κατά 31,1%, την ώρα που ο αριθμός των οικιστικών μονάδων (2,270) παρουσίασε άνοδο της τάξης του 39,5%. Η συνολική αξία των αδειών σε όλες τις πόλεις σημείωσε σημαντική άνοδο 33,7%, ξεπερνώντας τα €655 εκατ.
 
Εξάλλου, τον Ιούνιο του 2017, ο αριθμός των αδειών οικοδομής αυξήθηκε κατά 10,3%, καθώς ανήλθε στις 502, σε σύγκριση με 455 τον περσινό Ιούνιο.
Η συνολική αξία των εν λόγω αδειών ξεπέρασε τα €141,3 εκατ. σε σχέση με €89,4 εκατ. τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ το συνολικό εμβαδόν ανήλθε στα 101,500 τετραγωνικά μέτρα.

Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 381 οικιστικές μονάδες σε σύγκριση με 287 τον Ιούνιο του 2016.

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Η Κυβέρνηση στηρίζει με δράσεις τον αγροτικό κόσμο-Στοχευμένες δράσεις για ανάπτυξη της Δερύνειας
Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων-Η πρωτιά Λεμεσού και η «ισοπαλία» Λευκωσίας και Λάρνακας
Επιλεγμένα οικιστικά ακίνητα σε Λεμεσό και Πάφο από την Altamira Real Estate
Τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγη και όσα πρέπει να ξέρουν οι developers-«Εμφανής η απήχηση του Σχεδίου»
Εκρηκτικό ξεκίνημα για την αγορά καινούργιων διαμερισμάτων και οικιών το 2025-Η ακτινογραφία της Landbank Analytics
Νέα εικόνα για την οδό Τρικούπη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας (photos)
Συζήτησαν αναπτυξιακή πορεία και επενδυτικές προοπτικές της Λάρνακας ΕΒΕ και Κωνσταντίνος Ιωάννου
Γιάννης Μισιρλής: Κινητήριος δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας ο τομέας των ακινήτων
Πράσινο Υπουργικού για συνέχιση σχεδίου επιδότησης εγκλωβισμένων οικογενειών για ανέγερση/επέκταση κατοικίας
Κ. Ιωάννου: Προς μόνιμη λύση για όλους τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Ετοιμάζεται τελική πρόταση νόμου