Νέα κίνητρα σε αεροπορικές για προσέλκυση επιβατών
12:14 - 07 Σεπτεμβρίου 2017
Συμφωνία για το νέο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες, για προσέλκυση επιβατών για τη χρονική περίοδο 2018-2023, υπέγραψαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης και η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένο, καθώς έχει συμβάλει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και, κατ’ επέκταση, στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.
Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων για το έργο που επιτελεί, τονίζοντας ότι η στενή και πετυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη σημαντικότατη αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Συζητήσεις για επέκταση υποδομών στα αεροδρόμια
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν σχεδιασμοί για επέκταση των υποδομών στα αεροδρόμια, λόγω της σταδιακής αύξησης της επιβατικής κίνησης, ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για το εν λόγω ζήτημα μεταξύ της εταιρείας και τεχνοκρατών του Υπουργείου. Διαβεβαίωσε δε ότι τα αεροδρόμια είναι, στο παρόν στάδιο, σε θέση να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους επιβάτες, ξεκαθαρίζοντας ότι, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για επέκταση των υποδομών.
Ερωτηθείς για το θέμα των εσόδων του κράτους ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι αυξάνονται κάθε χρόνο, λόγω κυρίως της αύξησης της αεροπορικής κίνησης. Το κράτος, πρόσθεσε, έχει σημαντικά έσοδα από τη διαχείριση των αεροδρομίων, τονίζοντας ότι το όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της κατασκευής των αεροδρομίων, έχει ήδη ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο κέρδος για τη χώρα, τόνισε, είναι ότι διαθέτει δύο μοντέρνα αεροδρόμια, τα οποία είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επιβάτες.
Όπως σημείωσε, η συμφωνία που είχε γίνει με την Hermes Airports, για τη διαχείριση των αεροδρομίων, καταδεικνύει ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες, γενικότερα, είναι ιδιαίτερα επωφελείς για το κράτος. Ανέφερε ως παράδειγμα και τη συμφωνία για εμπορικοποίηση του λιμένα Λεμεσού, επισημαίνοντας ότι στους έξι μήνες λειτουργίας του λιμένα, υπό το νέο καθεστώς, παρατηρείται αύξηση που ξεπερνά το 50% σε ό,τι αφορά στην παραγωγικότητα.
«Όταν αναθέτεις έργα σε εταιρείες και οργανισμούς μεγάλης εμβέλειας, όπως η Hermes Airports και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις υπηρεσίες του λιμένα Λεμεσού, το όφελος για το κράτος και την οικονομία του τόπου είναι εγγυημένο», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.