«Κυπριακό αυτογκόλ απειλεί τις εξαγωγές χαλουμιού»
07:09 - 29 Σεπτεμβρίου 2017

Φωνάζουν για το φάκελο κατοχύρωσης του χαλλουμιού αγελαδορόφοι, τυροκόμοι και εξαγωγείς
Βολές εναντίον της Κυβέρνησης και επίθεση εναντίον του υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη εξαπέλυσαν αγελαδοτρόφοι και τυροκόμοι για την κατοχύρωση του χαλλουμιού.
Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων(Π.Ο.Α.) με θέμα «Κατοχύρωση του χαλλουμιού: αύξηση ή κούρεμα εξαγωγών», αγελαδοτρόφοι, τυροκόμοι και εισαγωγείς χαλλουμιού στο εξωτερικό έκαναν λόγο για κακή προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρησης για κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι στόχος που έθεσαν οι αρμόδιοι για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50% μέχρι το 2024 είναι ανέφικτος, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις κυπριακές εξαγωγές χαλλουμιού και θα δώσει το πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικές χώρες, οι οποίες θα μπορούν να παράξουν το προϊόν και σε φθηνότερη τιμή.
Διαβάστε ακόμα: Αποκλειστική πολυτέλεια στο mall του Radisson Blu
Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι εισαγωγής του προϊόντος σε Μεγάλη Βρετανία και Φινλανδία, εστίασαν στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια ΚΑΚΗ κατοχύρωση του χαλλουμιού στις γαλακτοβιομηχανίες, τους παραγωγούς, αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία.
Ανέδειξαν επίσης τα κύρια προβλήματα του φακέλου του χαλουμιού που εντοπίζονται στα πιο κάτω:
- Η ανεπάρκεια αιγινού και πρόβιου γάλακτος σε σχέση με την τάση αύξησης της ζήτησης του χαλλουμιού η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι της τάξης του 26,5% με αντίστοιχη αύξηση της εισαγωγής συναλλάγματος.
- Διάφορα είδη χαλλουμιού τα οποία αναπτύχθηκαν διαχρονικά λόγω των προτιμήσεων του καταναλωτή, όπως είναι το light halloumi, burger halloumi, block halloumi, cubes halloumi, halloumi slices, χαλλούμι με γεύσεις basil, pepper, chilli κ.ά. και τα οποία αποτελούν γύρω στο 35% της παραγωγής χαλλουμιού, δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Υπάρχουν φυλές αιγών και προβάτων, οι οποίες είναι ανάμικτες σε φάρμες αιγοπροβατοτρόφων και οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο του χαλλουμιού. Το Υπουργείο Γεωργίας αρνείται να αποκαλύψει την έκταση του εν λόγω προβλήματος παρά το ότι θα έπρεπε να έχει καταγεγραμμένες τις κτηνοτροφικές μονάδες των οποίων το γάλα που παράγουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς παραγωγής χαλλουμιού.
- Η έλλειψη ντόπιων ζωοτροφών και κατά κύριο λόγο ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών των ζώων στην Κύπρο από εισαγωγές ζωοτροφών αποτελεί ακόμα ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην παραγωγή γάλακτος κατά κύριο λόγο από ζωοτροφές Κυπριακής προέλευσης όπως προνοείται στον φάκελο που κατατέθηκε.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης και στις πιθανές δυσμενείς συνέπειες που θα έχει η εγγραφή του φακέλου του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τις υφιστάμενες πρόνοιες. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στα ακόλουθα:
- Άμεση αναστάτωση στην Διεθνή αγορά.
- Δραστική μείωση των εξαγωγών χαλλουμιού και εισαγωγής συναλλάγματος.
- Ανακοπή ρυθμού αύξησης των εξαγωγών χαλλουμιού και εισαγωγής συναλλάγματος.
- Τερματισμός προώθησης του χαλλουμιού αφού θα υπάρχει συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής για συγκεκριμένη εποχιακή περίοδο.
- Δραστική αύξηση της τιμής του χαλλουμιού με απρόβλεπτες συνέπειες.
- Πλεονέκτημα σε χώρες που παράγουν παρόμοια προϊόντα σε πολύ πιο χαμηλές τιμές.
- Επιπτώσεις στην εθνική οικονομία με δραστική μείωση στην εισαγωγή συναλλάγματος από ένα υποσχόμενο προϊόν με τάσεις αύξησης που αποτελεί παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο.
- Πιθανό κλείσιμο τυροκομείων στην Κύπρο λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής κυρίως λόγω εποχικότητας παραγωγής του προϊόντος.
- Απώλεια θέσεων εργασίας από εργαζόμενους σε τυροκομεία.
- Αλυσιδωτές επιπτώσεις στους τομείς που σχετίζονται με τον γαλακτοκομικό τομέα.
- Ο υφιστάμενος φάκελος δημιουργεί κακή φήμη τόσο στις γαλακτοβιομηχανίες όσο και στις εταιρείες προώθησης του χαλλουμιού στο εξωτερικό καθώς και στην ίδια την χώρα μας αφού από μόνοι μας με το φάκελλο που κατατέθηκε και το ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ που προωθείται από την πολιτεία από το 2012 μεγάλες ποσότητες και είδη χαλλουμιού που προωθούνταν και εξάγονταν για 50 χρόνια θεωρούνται σήμερα ως παράνομα.
Οι ομιλητές εισηγήθηκαν ότι η ιδανική λύση επί του θέματος είναι η Κυβέρνηση και γενικά η Πολιτεία έστω και την υστάτη να αντιληφθεί τον όλεθρο που θα επέλθει στην οικονομία, και μακριά από εγωισμούς και μικροπολιτικά συμφέροντα να αποσύρει τον υφιστάμενο φάκελο και να δημιουργήσει νέο φάκελο, αφού μελετήσει τι πραγματικά συμφέρει στον τόπο με βάση τα πραγματικά στοιχεία και με γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας.
«Η θετικά προδιαγραφόμενη ιστορική ανάπτυξη του προϊόντος «ΧΑΛΛΟΥΜΙ» θα δικαιώσει μία τέτοια εξέλιξη. Σε αντίθετη περίπτωση ο εφιάλτης του κουρέματος θα ξυπνήσει και θα καταστρέψει και το πρώτο εξαγώγιμο γεωργοκτηνοτροφικό προϊόν της Κύπρου», υπογράμμισαν οι αρμόδιοι.
Διαβάστε ακόμα: Επιτακτική η ανάγκη συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα