Παγκόσμια Τράπεζα: Οι προβληματικές τ/κ τράπεζες δεν αποτελούν εμπόδιο

Η ενσωμάτωση των τουρκοκυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση επανένωσης της Κύπρου, είναι απίθανο να αυξήσει τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Associated Press, η υγεία των προβληματικών τουρκοκυπριακών τραπεζών αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο διαβούλευσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού.

Διαβάστε ακόμα: Στα Δικαστήρια η Πραξούλα για την Aqua Masters

Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε σε δηλώσεις της προς το Associated Press την Τετάρτη (27 Σεπτεμβρίου) επισημαίνει ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού τομέα κατεχόμενα ανέρχονται στα σε 5 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό αντιπροσωπεύει μόλις το 6% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Κυπριακή Δημοκρατία, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 95 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος δανειστής στα κατεχόμενα αντιπροσωπεύει το 20% του τραπεζικού τομέα των κατεχομένων - λιγότερο από το 2% του συνόλου του τομέα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως επισημαίνει το Associated Press κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, υπήρξαν κάποιες εικασίες γύρω από το κόστος μιας ενδεχόμενης διάσωσης των τουρκοκυπριακών τραπεζών σε περίπτωση συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και το κόστος ανοικοδόμησης κατοικιών χιλιάδων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Διαβάστε ακόμα: Μέτρα για ασφαλέστερες δημόσιες συμβάσεις

Η Τράπεζα δήλωσε ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον οι τουρκοκυπριακές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και σε ποιο βαθμός καθώς δεν έχουν διεξαχθεί δοκιμές.

Ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τράπεζες των κατεχομένων που είχαν ως στόχο να μετρήσουν την ευρωστία τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι τα οφέλη από μια επανένωση θα υπερκάλυπταν κάθε κόστος. Ανέφερε ότι οι εργασίες για τη σύνδεση των ξεχωριστών συστημάτων του νησιού, του νερού, της ενέργειας και των μεταφορών θα δημιουργούσαν επενδυτικές ευκαιρίες ύψους 1,1 δισ. ευρώ εντός 2-3 ετών μετά την επανένωση.

«Εάν οι χειρισμοί της διαδικασίας επανένωσης γίνουν κατά τον σωστό τρόπο, τα οφέλη μιας μεγαλύτερης οικονομίας, μεγαλύτερων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και το αυξημένο εγχώριο και διεθνές εμπόριο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας σε όλο το νησί», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit