Κατά του ν/σ για Υφυπουργείο Τουρισμού ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ
14:04 - 21 Σεπτεμβρίου 2017
Τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενόψει της σχετικής συζήτηση που θα διεξαχθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, διατυπώνει η ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ.
Σε επιστολή της προς την κοινοβουλευτική επιτροπή, η Συντεχνία αναφέρει ότι είναι περίεργη η σπουδή και η εμμονή της κυβέρνησης να συνεχίζει να περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο την αναφορά για Συμβουλευτική Επιτροπή (η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία θα αποτελείται από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα), δίνοντας της έτσι ένα θεσμοθετημένο ρόλο.
«Από τη μια η Κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ και από την άλλη ιδρύει και θεσμοθετεί μίαν επιτροπή των ιδιωτικών συμφερόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει η Συντεχνία.
Διερωτάται επίσης, προς τι η αναφορά στην προτεινόμενη Νομοθεσία για ανάθεση της διαφήμισης στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΚΟΤ ήδη ακολουθεί την σχετική Νομοθεσία για ανάθεση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η συντεχνία θεωρεί πως η συγκεκριμένη αναφορά αποσκοπεί σε μια πιο εκτεταμένη ανάθεση ενεργειών μάρκετινγκ σε ιδιωτικές εταιρείες με πολυετή συμβόλαια.
Προστίθεται ότι στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο στα παραρτήματα γίνεται αναφορά σε Τουριστική Νομοθεσία του 2016 η οποία ακόμη δεν έχει συζητηθεί και εγκριθεί.
« Όμως, οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν και εδώ την γενική προσέγγιση της Κυβέρνησης για εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από την απορρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικά μειώνοντας τους επιβαλλόμενους ελέγχους στα θέματα που αφορούν κύρια τα ζητήματα ποιότητας», αναφέρεται.
Η ΠΕΟ θεωρεί επίσης ότι όλη φιλοσοφία του προτεινόμενου Νομοσχεδίου να αποφασίζει για όλα ένα άτομο, ο Υφυπουργός, είναι ένας πειραματισμός. Προσθέτει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν οι Εθνικοί Οργανισμοί αλλά υπάρχουν και τα Υπουργεία ή Υφυπουργεία ως εποπτικές αρχές, όπως προνοεί και η δική της πρόταση.
Αναφέρει επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η γραπτή γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το πολύ σημαντικό θέμα της συνταγματικότητας και υπενθυμίζει ότι υπήρχαν γνωματεύσεις προηγούμενων γενικών εισαγγελέων και οι οποίες δεν έχουν δοθεί για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση επί του θέματος.
Αναφορικά με τον ΚΟΤ, σημειώνει ότι ενώ ο Οργανισμός έχει προσφέρει πολλά στον Κυπριακό Τουρισμό και είναι σε θέση να προσφέρει πολύ περισσότερα με την ανάλογη στήριξη, εδώ και λίγα χρόνια έχει αφεθεί σε μια κατάσταση του προσωρινού και του μεταβατικού και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.
«Ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις και τα ανάλογα μέτρα τα οποία, όχι μόνο θα διατηρήσουν την ύπαρξη του Οργανισμού αλλά και θα τον ενισχύσουν όπως απαιτούν οι αυξανόμενες προκλήσεις», αναφέρεται.
Η συντεχνία ζητά επίσης το προτεινόμενο Υφυπουργείο να επικεντρωθεί στο μεγάλο και δύσκολο έργο της εφαρμογής μιας νέας αειφόρας Στρατηγικής Τουρισμού και να αφήσει τα θέματα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, προώθησης και ποιότητας στον ΚΟΤ.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καλεί την Επιτροπή Οικονομικών να ζητήσει την αλλαγή του προτεινόμενου Νομοσχεδίου ώστε να μην αποτελεί ένα ακραίο πείραμα και να εγκρίνει την αποπαγοποίηση όλων των κενών θέσεων του ΚΟΤ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ