Powered by

Αλλαγή στρατηγικής ελληνικής κυβέρνησης για ΕΛΒΟ

Ολίγη από... ΕΛΒΟ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στους εργαζομένους της αμυντικής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την παραμονή τουλάχιστον του 20% της αμυντικής βιομηχανίας της Σίνδου στο Δημόσιο, ενώ θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την πώληση του υπόλοιπου ποσοστού σε ιδιώτη. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ή τριών μηνών.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι δύο υπουργοί δεν αποκάλυψαν το πλήρες σχέδιο για την ΕΛΒΟ, μετά την αποτυχία και του δεύτερου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας, την οποία έχει αναλάβει η πολυεθνική εταιρεία οικονομικών συμβούλων, Ernst&Young.

Tο υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε απευθείας διαπραγμάτευση με όσους έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΛΒΟ τόσο στους δύο διαγωνισμούς (η γερμανική Krauss-Maffei και η νοτιοαφρικανική Paramount) αλλά και με άλλους που δεν είχαν παρουσιαστεί στη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς φαίνεται πως μετά και τον άκαρπο δεύτερο διαγωνισμό εγκαταλείπεται ο δρόμος των διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό στην ΕΛΒΟ, να προωθήσει προγράμματα ΣΔΙΤ για τη λειτουργία της και να προχωρήσει συνεργασίες με τον ελληνικό στρατό αλλά και πιθανές παραγγελίες του εξωτερικού.

Για το διάστημα των δύο ή τριών μηνών μέχρι την πώληση, οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα πληρώνονται μέσω του προγράμματος συντήρησης και ανταλλακτικών του ελληνικού στρατού, που δεν θα ξεπερνά τις 400.000 ευρώ κάθε φορά, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις με τις επιτροπές για τις παραγγελίες.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά
Άνοδος παραγωγής και νέων παραγγελιών το Μάιο στην Ελλάδα
Eπιβεβαίωσε στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο o Scope
Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
UBS: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή δυναμική και ανθεκτικότητα-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση χρέους
Γ. Κοντόπουλος: Τα δύο κρίσιμα «παράθυρα» για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το νέο στοίχημα, τα ατού της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι