Food Rules: Η business συνταγή του €1 δισ.
07:41 - 01 Σεπτεμβρίου 2017
Φαγητό. Μία λατρεμένη συνήθεια για τους Κύπριους σε όλες του τις μορφές. Είτε πρόκειται για σπιτικό είτε για γεύμα σε εστιατόριο είτε για take way ή delivery. Αδιαμφισβήτητα, βασιλιάς όλων στην business τους εκδοχή, ήταν και παραμένει το dine in, παρόλο που τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τόσο οι κατ’ οίκον παραγγελίες όσο και το take away κερδίζουν έδαφος. Άλλωστε, πλέον πλείστα εκ των εστιατορίων παρέχουν και αυτούς τους τρόπους πώλησης φαγητού, αφουγκραζόμενα τις ανάγκες των πελατών τους.
Οι ανάγκες των καταναλωτών δεν περιορίζονται, ασφαλώς, στον τρόπο παράδοσης και μόνο ή στον χώρο κατανάλωσης, αλλά εκτείνονται και στο ίδιο το προϊόν. Η Κύπρος, μάλιστα, ως τουριστική χώρα ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις. Εξειδικευμένη κουζίνα, φαγητό ως εμπειρία, νέες γεύσεις και υγιεινά πιάτα είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις, που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης. Μας μιλούν γι’ αυτές εννέα CEOs εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονται γνωστές αλυσίδες εστιατορίων όλων των τύπων. Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, μας δίνουν και μια εικόνα για τα μελλοντικά επιχειρηματικά τους πλάνα.
Πλούσιο το business μενού
Γύρω στις 5.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης, με πέραν των 1.600 να διατηρούν εστιατόρια. Άλλωστε, με την ακαθάριστη αξία παραγωγής του τομέα να έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα να τρέχει με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους της ανάπτυξης της οικονομίας, η σημαντικότητα του κλάδου είναι ξεκάθαρη. Ακόμα πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από το μεγάλο μπουμ των τελευταίων ετών στον τουριστικό τομέα, ο κλάδος της εστίασης ήταν οριακά μεγαλύτερος από εκείνον των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων. Όσον αφορά στην κατηγορία των εστιατορίων, η ακαθάριστη αξία παραγωγής πλησιάζει, πλέον, τα 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ταβερνών, και τα έξοδα παραγωγής τα 450 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι από ετήσιες κεφαλαιουχικές επενδύσεις, περίπου 22 εκατ. ευρώ, γύρω στο 45% αφορά σε εστιατόρια και ταβέρνες. Δεύτερη μεγαλύτερη κατατάσσεται η κατηγορία ταχείας εξυπηρέτησης, που πλησιάζει τα 190 εκατ. ευρώ σε αξία παραγωγής.
Ωφελεί σοβαρά την οικονομία
Η εστίαση ωφελεί σοβαρά την οικονομία και είναι πράγμα που φαίνεται, καθώς σε μία περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ο τομέας απασχολεί πέραν των 20 χιλιάδων ατόμων και ακόμα περισσότερα κατά την τουριστική σεζόν. Το 50% αυτών εργάζονται σε εστιατόρια και ταβέρνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝ Business, οι οποίες βασίζονται σε δημοσιευμένα ποσά προηγούμενων ετών, οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης θα καταβάλουν το 2017 γύρω στα 230 εκατ. ευρώ για μισθούς. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 90%, περίπου, των επιχειρήσεων του τομέα εργοδοτεί μέχρι και εννέα άτομα, ενώ μόλις δύο εταιρείες μετρούν πάνω από 249 υπαλλήλους.
Όταν οι τάσεις… ψήνουν τις επιλογές
Κάθε τομέας αλλάζει με βάση τις νέες τεχνολογίες αλλά και τις τάσεις της εποχής. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για έναν κλάδο, όπως αυτόν της εστίασης, που ίσως βασίζεται στις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις του καταναλωτή όσο κανένας άλλος. Οι νέες τάσεις φέρνουν μαζί τους αλλαγές, οι οποίες σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της εστίασης στην Κύπρο.
Ξενόφερτες ιδέες στον χώρο του φαγητού καταφθάνουν στο νησί μας, παρέα με νέες διάσημες αλυσίδες που οδηγούν στην μετάβαση από μικρά μεμονωμένα καταστήματα σε επώνυμες και οργανωμένες επιχειρήσεις. Αυτό κάνει την αγορά να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, σύμφωνα με CEOs των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Έντονα εμφανίζεται, σύμφωνα με τους ίδιους, η ζήτηση για τα superfoods και τις casual, street food γευστικές επιλογές. Σημειώνεται ότι η κατηγορία του υγιεινού φαγητού μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι, κάτι που οδήγησε τα εστιατόρια στο να εντάξουν στο μενού τους σχετικά γεύματα και άλλες επιλογές.
Ο καταναλωτής, με τη σειρά του, φαίνεται να είναι ανοικτός σε διάφορα παντρέματα γεύσεων από διαφορετικά είδη κουζίνας και κουλτούρας, την ώρα που η μάχη ανάμεσα στο delivery, το dine-in και το take away συνεχίζεται, με το πρώτο να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτό συνέβαλαν οι ειδικές κι αρκετά εμπλουτισμένες προσφορές, που το κάνουν πιο ελκυστικό στα μάτια του καταναλωτή, ο οποίος προτιμά σε αρκετές περιπτώσεις να ξοδέψει λιγότερα και να απολαύσει ποιοτικά πιάτα στον χώρο του, παρά να δώσει περισσότερα με μια κράτηση σε εστιατόριο.
Οι μεγάλοι παίκτες
1 A& M Karras & Υιοί
2 Alfa Pizza
3 Ammos beach bar
4 Brainstorm ν
5 Breeze Group
6 Carob Mill Restaurants Ltd ν
7 Columbia Restaurants ν
8 Family Restaurants Andreou Co ν
9 Kavazis Restaurants
10 Louis ν
11 Navarino Group of restaurants
12 Ocean Basket ν
13 PHC Λ. Ιωάννου ν
14 P.G.G.C. Catering Enterprises ν
15 Sage Restaurant and Wine bar
16 Swiss Cottage
17 Toronto
18 226 Bianca Entertainment ν
Το θέμα δεν καταπιάνεται με τις κατηγορίες των bar restaurants και των take away εστιατορίων, παρά το γεγονός ότι κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς και περιλαμβάνονται στους μεγάλους παίκτες του τομέα της εστίασης.