Στο τρίγωνο προβλέψεων, κερδοφορίας, κεφαλαίων

Ένα πολύ μεγάλο στόχο έχει θέσει η Τράπεζα Κύπρου για το 2018, ένα στόχο που δεν τον είχαμε δει για περισσότερο από μία πενταετία. Ο συγκεκριμένος στόχος αφορά την κερδοφορία της τράπεζας, και έχει τεθεί στα 40 σεντς ανά μετοχή αλλιώς στα 178 εκατ. ευρώ. 

Σε παλαιότερες καλές εποχές η τράπεζα συνήθιζε να ανακοινώνει το στόχο της για την κερδοφορία της επόμενης χρονιάς, συνήθεια που καταργήθηκε όταν τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές δισεκατομμυρίων. 

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: Δύσκολο το 2017, ομαλότερο το 2018

Πάντως, και παρά την αναμενόμενη κερδοφορία, η τράπεζα εξήγγειλε επίσης πως για το 2018 δεν θα πληρωθεί μέρισμα. Άλλωστε, μετά τις νέες προβλέψεις 500 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια της έχουν μειωθεί σημαντικά αν και είναι ακόμα αρκετά πάνω από τα εποπτικά όρια, και η επικέντρωση θα είναι να επανέλθουν σε επίπεδα πέραν του 13% για τα CET 1 και πέραν του 15% για τον συνολικό δείκτη. Στα ίδια πλαίσια άλλωστε, δεν αποκλείεται η έκδοση κεφαλαίου κατηγορίας ΑΤ1. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η πιθανή έκδοση ενδεχομένως να αυξήσει κατά 1.5% τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η τράπεζα να προχωρήσει και σε έκδοση δευτεροβάθμιου κεφαλαίου τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, κατά τη συνέλευση της τράπεζας την Τρίτη, ένας εκ των μετόχων ζήτησε όπως σε τυχόν επικείμενες εκδόσεις, δικαίωμα αγοράς δοθεί και σε Κύπριους επενδυτές. Ο John Hourican του απάντησε πως το αίτημα του θα εξεταστεί αλλά ξεκαθάρισε πως επικέντρωση της τράπεζας είναι να προσεγγίσει ξένους θεσμικούς επενδυτές, ειδικά στις περιπτώσεις πολύπλοκων επενδυτικών εργαλείων. 

Πάντως, το «κτύπημα» των 500 εκατ. ευρώ από προβλέψεις έφερε και αρκετά θετικά για την τράπεζα. Ο δείκτης κάλυψης με προβλέψεις, πλέον έχει ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45% αφού ανέρχεται στο 48% και με την εφαρμογή του IFRS 9 θα φτάσει στο 55%. Επίσης, οδήγησε στην ολοκλήρωση ενός διαλόγου πολλών μηνών με τους επόπτες ενώ παράλληλα τερματίζει τη μουρμούρα του ανταγωνισμού για το χαμηλό επίπεδο προβλέψεων της τράπεζας. 

Κατά τον Hourican, οι νέες προβλέψεις μπορεί να συμβάλουν και σε τυχόν απόφαση για πώληση δανείων αφού η οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιτυγχάνεται μεν, αλλά όχι στο βαθμό που θα ήταν επιθυμητό. 

Αυτό που οδήγησε στην αύξηση των προβλέψεων για την τράπεζα ήταν η αλλαγή στις υποθέσεις. Συγκεκριμένα, η περίοδος ανάκτησης αυξήθηκε στα έξι χρόνια (για non-recoveries) από μέσο όρο τρία ενώ το μέσο ποσοστό μη ανάκτησης εκτοξεύτηκε στο 32% από μέσο όρο 9% προηγουμένως. Πάντως, η τράπεζα τα τελευταία δέκα τρίμηνα έτρεχε ένα τεστ για να αξιολογήσει την επάρκεια των προβλέψεων της το οποίο κατέληξε σε θετικό συμπέρασμα. Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν οι προβλέψεις που λήφθηκαν για 11.977 πελάτες οι οποίες ανήλθαν σε 1112 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί πλεόνασμα 49.4 εκατ. ευρώ. 
 
Διαβάστε ακόμα: Ακκερμαν: Βελτιώνεται η οικονομική ευρωστία της Τρ. Κύπρου

Στα θετικά για την τράπεζα καταγράφεται και το γεγονός πως η Διεύθυνση διαχείρισης Ακινήτων κατέγραψε κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 της τάξης του 2017 έχοντας προχωρήσει σε πωλήσεις αξίας 149 εκατ. ευρώ ενώ επιπρόσθετες πωλήσεις αξίας 35 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν μετά τις 30 Ιουνίου 2017. Το στοκ ακινήτων στη REMU σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου, αυξήθηκε σε 1.5 δις ευρώ. 
 

Δειτε Επισης

Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Σε πλήρη εξέλιξη η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική-Ενθαρρυντικό το ενδιάφερον των developers για το Build to Rent
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα