Ποια είναι η βέλτιστη λύση για Αφροδίτη - Λεβιάθαν
11:15 - 29 Αυγούστου 2017
Η εξαγωγή φυσικού αερίου με τη μορφή του LNG μέσω του σταθμού υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου είναι η πιο πρόσφορη λύση για το ισραηλινό Λεβιάθαν και το κυπριακό Αφροδίτη, όπως εκτιμά η BMI Research.
Η εταιρεία αναλύσεων θεωρεί ότι η λύση αυτή χαρακτηρίζεται από τον μικρότερο πολιτικό κίνδυνο και τη χαμηλότερη κεφαλαιακή ένταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες εξαγωγικές λύσεις.
Σημειώνεται ότι η Shell βρίσκεται ήδη σε επαφές για την αγορά αερίου από το Λεβιάθαν, ώστε να το εξάγει μαζί με το αέριο του Αφροδίτη, όπου συμμετέχει με ποσοστό 35%. Ο τρόπος εξαγωγής θα είναι μέσω του σταθμού στο Ιντκού, ο οποίος διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής και δυναμικότητα 7,2 εκατ. τόνων ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί ποσότητες 10 δις. κ.μ. ετησίως.
Η χρησιμοποίησή του θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δύο κοιτασμάτων, σε αντίθεση με άλλες εξαγωγικές λύσεις που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη ζήτηση, όπως επισημαίνει η BMI. Όσον αφορά τις εναλλακτικές προτάσεις, η εταιρεία θεωρεί ότι η εξαγωγή προς την Τουρκία εξακολουθεί να εμπεριέχει πολιτικούς κινδύνους. Επίσης, η Αίγυπτος θεωρείται ως πιο εύκολη οικονομικά και πολιτικά σε σύγκριση με άλλες λύσεις LNG ή τον αγωγό East Med.
Συγκεκριμένα για τον East Med, η BMI ανέφερε ότι παραμένει σκεπτική λόγω του υψηλού του κόστους. «Αν και ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο πώλησης προς την Ε.Ε. θα στήριζε τις μεγάλες αρχικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων, το σχέδιο θα συνέχιζε να αντιμετωπίζει το βάρος των πολυμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των διάφορων χωρών που θα συμμετείχαν. Επίσης, η κεφαλαικές ανάγκες για τον αγωγό θα είναι πιθανώς πολύ υψηλές με πρόσθετες τεχνικές προκλήσεις λόγω του βάθους και της μορφολογίας του πυθμένα», σημειώνει η εταιρεία.
Μια πιθανή απειλή που βλέπει η BMI για την αιγυπτιακή λύση είναι αν επικρατήσουν χαμηλές τιμές LNG και υπερπροσφορά στην διεθνή αγορά. Αυτό όμως ενδέχεται να μην αποτελέσει πρόβλημα για τη Shell, δεδομένης της ευρείας παρουσίας και εμπειρίας που έχει παγκοσμίως στην αγορά αερίου.
Η Αίγυπτος θεωρείται σχετικά εύκολη σαν λύση διότι απαιτεί μονάχα τη διέλευση του αερίου μέσα από την ΑΟΖ της χώρας δίχως τη μεσολάβηση άλλων χωρών. Επίσης, η κατασκευή αγωγού προς το Ιντκού υπολογίζεται ότι θα έχει σχετικά χαμηλό κόστος και θα επιτρέψει την σύντομη ανάπτυξη των δύο αυτών κοιτασμάτων.
Πηγή: energypress.gr