powered by

7ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο για τη Μουσική των Βαλκανίων

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κλάδος Μουσικών Σπουδών) σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Μελέτη της Μουσικής των Βαλκανίων της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας (IMS Regional Association for the Study of Music of the Balkans) διοργανώνουν το 7ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 6-10 Σεπτεμβρίου 2017 με θέμα: Modus-Modi-Modality.  

Ο σκοπός του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει μουσικολόγους από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες με σκοπό την αλληλεπίδραση, την καλλιέργεια διαπολιτισμικών σχέσεων και την προώθηση των ερευνητικών πεδίων και ευρημάτων, καλύπτοντας ένα χρονικά και γεωγραφικά εκτεταμένο και πολυσχιδές θεματικό φάσμα, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν οι μουσικολογικές έρευνες και οι νέες τάσεις σε σύγχρονα ζητήματα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Όπως διαφαίνεται και στους επιμέρους άξονες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μουσικές παραδόσεις, στην πολιτισμική ετερότητα, στις επιμέρους τάσεις και ταυτότητες συγκεκριμένων χωρών, που ανήκουν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου. 

Οι γενικές θεματικές κατηγορίες του συνεδρίου με θέμα Modus-Modi-Modality εστιάζουν στους άξονες: Έντεχνη Μουσική των Βαλκανίων, Νεοελληνική Μουσική – Κυπριακή Μουσική, Βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική, Εθνομουσικολογία – Ανθρωπολογία, Πολιτισμικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, Αρχαία Ελληνική μουσική, Ζητήματα της σύγχρονης Μουσικολογίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Βαλκάνια, Ζητήματα Θεωρίας της Μουσικής. Modus-Modi-Modality καθώς και Ζητήματα σύγχρονης Μουσικής Εκπαίδευσης στα Βαλκάνια και Μεσόγειο.

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στη Λευκωσία, στους  χώρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στις 6, 7, 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Το πρόγραμμα εργασιών του Συμποσίου περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, θεματικές συνεδρίες, συνεδρίες-παρουσιάσεις (κατά τις οποίες οι συνθέτες μιλούν για τα έργα τα οποία παρουσιάζουν) και συναυλίες. Στις κεντρικές ομιλίες καλεσμένοι είναι οι Tilman Seebass (τέως πρόεδρος Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας), Dinko Fabris (απερχόμενος Πρόεδρος Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας), Ralf Martin Jäger και Αύρα Πιερίδου-Σκουτέλλα.  

Στις θεματικές συνεδρίες θα φιλοξενηθούν μέλη του Διεθνούς Παραρτήματος Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων της Ελλάδας (IAML) καθώς και μέλη της ομάδας μελέτης της Μουσικής Θεωρίας της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.  

Επισημαίνεται επίσης ότι το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του συνεδρίου η ιδρυτική συνεδρία της νεοσύστατης ομάδας μελέτης της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας με θέμα τις Μουσικές της Μεσογείου (Mediterranean Music Studies – Study Group, International Musicological Society).

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων