powered by

Οικιστικά δάνεια από μη πιστωτικά ιδρύματα

Το θέμα της αδειοδότησης και εποπτείας μη πιστωτικών ιδρυμάτων που παραχωρούν δάνεια για κατοικία επαναφέρει στη Βουλή του Υπουργείο Οικονομικών. Στη Βουλή κατατέθηκε σχετικό τροποιητικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο κατά την ψήφιση από τη Βουλή εναρμονιστικού νόμου σχετικά με πιστώσεις σε καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, αφαιρέθηκε το άρθρο 35 που αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών μελών να εισάγουν διατάξεις στο νόμο τους για αδειοδότηση και εποπτεία μη πιστωτικών ιδρυμάτων που παραχωρούν δάνεια για κατοικία.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ενώπιον των βουλευτών ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι απόλυτα σημαντικό να περιληφθεί στο νόμο ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση. Όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς σε αλληλογραφία με το Υπουργείο θέτει επιτακτικά το θέμα, ερωτώντας συχνά για την εξέλιξή του. 
Το ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι με την προσθήκη του συγκεκριμένου άρθρου, εισάγονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Το άρθρο 35 υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν κατάλληλες διαδικασίες αδειοδότησης και εποπτείας των μη πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή τη στιγμή δεν αδειοδοτούνται ούτε εποπτεύονται μη πιστωτικά ιδρύματα.

Κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπεραμύνθηκε της καταψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου από την Ολομέλεια, αναφέροντας ότι με τη μη ψήφισή του η Βουλή επέλεξε να μην αδειοδοτούνται στην Κύπρο μη πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση στεγαστικών δανείων, ενώ υποστήριξε ότι όπως ερμηνεύει ο ίδιος το νόμο, δεν προκύπτει υποχρέωση των κρατών-μελών να  υιοθετήσουν το άρθρο 35.

Κατά τη συνεδρία δεν μπόρεσε να απαντηθεί σαφώς το ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν ήδη στην Κύπρο μη πιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν στεγαστικά δάνεια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε δύο πρόσωπα να προχωρήσουν σε ιδιωτική σύμβαση για παραχώρηση δανείου.

Με το Υπουργείο να υποστηρίζει ότι θεωρεί υποχρεωτική την ψήφιση του άρθρου και βουλευτές να διατυπώνουν αμφιβολίες, η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του άρθρου της οδηγίας είναι υποχρεωτική και υπάρχει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σε παρέμβασή του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι περισσότερος ανταγωνισμός, κάτι που  αυξάνεται με την εισαγωγή μη αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο η Βουλή να προχωρήσει στη ψήφιση αυτού του νόμου.

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025