Le Petit Rex: Μικρή κι εκλεκτή πατισερί
07:34 - 24 Αυγούστου 2017
Ένα ταξίδι στην Μονμάρτη, δύο νέα παιδιά, η έμπνευση, η αναβίωση μιας άλλης εποχής και πολύ - πολύ πείσμα. Η πατισερί Le Petit Rex είναι το όνειρο δύο νέων ανθρώπων που θέλησαν να αναβιώσουν τον θεσμό των παλιών παραδοσιακών ζαχαροπλαστείων, προσθέτοντας σύγχρονες πινελιές ανάλογα με τις επιθυμίες των πελατών. Η Μαρία Πογιατζή και ο Αντρέας Μιχαήλ πάντοτε ήθελαν να φτιάξουν κάτι δικό τους και το Le Petit Rex ήταν ο τρόπος τους να υλοποιήσουν αυτή τους την επιθυμία. Η πατισερί προσφέρει παραδοσιακά γλυκά με κρέμα πατισερί, παπάδες, καρδινάλιους, γαλακτομπούρεκα, μπισκότα αμυγδάλου, πετιφούρ, και άλλα, ενώ διαθέτει και μια μεγάλη συλλογή από αλμυρά σνακ, όλα φτιαγμένα στο εργαστήρι της, το οποίο στεγάζεται στο γνωστό ζαχαροπλαστείο της πρωτεύουσας, Rex.
Η φιλοσοφία της διακόσμησης του χώρου και του τρόπου εξυπηρέτησης των πελατών ήταν το αποτέλεσμα ενός ταξιδιού στη Γαλλία και των φοιτητικών χρόνων της Μαρίας.
«Το 2012 πήγαμε ένα ταξίδι στη Μονμάρτη της Γαλλίας και εντυπωσιαστήκαμε με τους μικρούς χώρους που απέπνεαν τόση ζεστασιά και ομορφιά», ανέφερε ο Αντρέας. «Με τον ίδιο τρόπο, προσπαθούμε να έχουμε μια άμεση επαφή με τον πελάτη, να νοιώθει ζεστά όταν έρχεται εδώ».
Θέλαμε να γυρίσουμε πίσω στην παράδοση», πρόσθεσε η Μαρία. «Τα παλιά ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα και στην παλιά Λευκωσία είχαν καφέ, πάστες και γλυκά, κάτι που η δική μας γενιά δεν γνώρισε. Έτσι είπαμε να διατηρήσουμε την παράδοση με κάποια σύγχρονα στοιχεία».
Όπως τόνισαν και οι ίδιοι, η σχέση με τους πελάτες τους βασίζεται στην ειλικρίνεια. Παραδέχονται τα λάθη τους, ζητούν συμβουλές και μαθαίνουν, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν μέσα από τις εμπειρίες τους. Η πιο δύσκολη στιγμή τους, όπως είπαν, ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας, καθώς κανείς από τους δύο δεν είχε ξανακάνει κάτι παρόμοιο και είχαν βάλει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό τους.
«Δεν προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε ένα μαγαζί δήθεν έτοιμο ή φτασμένο, ο κόσμος μας κι εμείς, εξελιχθήκαμε μαζί. Εκείνος ο πρώτος πελάτης, που ήπιε εκείνο τον πολύ μέτριο καφέ που του φτιάξαμε, στάθηκε δίπλα μας. Ήταν το πρώτο καπουτσίνο που έφτιαξα σε πελάτη και ήταν τραγωδία», ομολόγησε η Μαρία. «Ζήτησα συγγνώμη, το εκτίμησε, από τότε ερχόταν σχεδόν κάθε μέρα και μόλις κατάφερα να φτιάξω ένα καλό καπουτσίνο μου το είπε!».
Ο Αντρέας και η Μαρία έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον. Προσθήκες στο μενού, καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα συνταγών για να μπορούν να τις φτιάχνουν και οι ίδιοι, καθώς και δημιουργία ενός δεύτερου καταστήματος, το οποίο, όμως, θα αποπνέει την ίδια αύρα και αγάπη με το υφιστάμενο, είναι μόνο ένα μέρος αυτών που ονειρεύονται.
Η φιλοσοφία της διακόσμησης του χώρου και του τρόπου εξυπηρέτησης των πελατών ήταν το αποτέλεσμα ενός ταξιδιού στη Γαλλία και των φοιτητικών χρόνων της Μαρίας.
«Το 2012 πήγαμε ένα ταξίδι στη Μονμάρτη της Γαλλίας και εντυπωσιαστήκαμε με τους μικρούς χώρους που απέπνεαν τόση ζεστασιά και ομορφιά», ανέφερε ο Αντρέας. «Με τον ίδιο τρόπο, προσπαθούμε να έχουμε μια άμεση επαφή με τον πελάτη, να νοιώθει ζεστά όταν έρχεται εδώ».
Θέλαμε να γυρίσουμε πίσω στην παράδοση», πρόσθεσε η Μαρία. «Τα παλιά ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα και στην παλιά Λευκωσία είχαν καφέ, πάστες και γλυκά, κάτι που η δική μας γενιά δεν γνώρισε. Έτσι είπαμε να διατηρήσουμε την παράδοση με κάποια σύγχρονα στοιχεία».
Όπως τόνισαν και οι ίδιοι, η σχέση με τους πελάτες τους βασίζεται στην ειλικρίνεια. Παραδέχονται τα λάθη τους, ζητούν συμβουλές και μαθαίνουν, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν μέσα από τις εμπειρίες τους. Η πιο δύσκολη στιγμή τους, όπως είπαν, ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας, καθώς κανείς από τους δύο δεν είχε ξανακάνει κάτι παρόμοιο και είχαν βάλει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό τους.
«Δεν προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε ένα μαγαζί δήθεν έτοιμο ή φτασμένο, ο κόσμος μας κι εμείς, εξελιχθήκαμε μαζί. Εκείνος ο πρώτος πελάτης, που ήπιε εκείνο τον πολύ μέτριο καφέ που του φτιάξαμε, στάθηκε δίπλα μας. Ήταν το πρώτο καπουτσίνο που έφτιαξα σε πελάτη και ήταν τραγωδία», ομολόγησε η Μαρία. «Ζήτησα συγγνώμη, το εκτίμησε, από τότε ερχόταν σχεδόν κάθε μέρα και μόλις κατάφερα να φτιάξω ένα καλό καπουτσίνο μου το είπε!».
Ο Αντρέας και η Μαρία έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον. Προσθήκες στο μενού, καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα συνταγών για να μπορούν να τις φτιάχνουν και οι ίδιοι, καθώς και δημιουργία ενός δεύτερου καταστήματος, το οποίο, όμως, θα αποπνέει την ίδια αύρα και αγάπη με το υφιστάμενο, είναι μόνο ένα μέρος αυτών που ονειρεύονται.