3+1 σημαντικά νομοσχέδια στη Βουλή

Σημαντικά νομοθετήματα τα οποία επηρεάζουν τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα και όχι μόνο δεν ψηφίστηκαν από τους βουλευτές κατά την τελευταία ολομέλεια πριν τις θερινές διακοπές και αναμένεται να οδηγηθούν προς ψήφιση εντός φθινοπώρου. Συγκεκριμένα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν αφορούν την καταβολή του ειδικού φόρου εις διπλούν από τα τραπεζικά ιδρύματα, την τιτλοποίηση δανείων, την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές καθώς επίσης και το νομοσχέδιο που αφορά την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Ειδικό τέλος τραπεζών 
Με την ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διευθετηθεί το ζήτημα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και αφορά την καταβολή ειδικού φόρου εις διπλούν από τις τράπεζες, στο κυπριακό Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών και στο ευρωπαϊκό Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.

Διαβάστε ακόμα: 300% αύξηση αιτήσεων για κυπριακό διαβατήριο στη Βρετανία

Ο Νόμος περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος του 2011-2015 επιβάλλει στα τραπεζικά ιδρύματα την καταβολή ειδικού φόρου (0,15%) επί των συνολικών καταθέσεων κάθε πιστωτικού ιδρύματος και περαιτέρω ορίζει ότι μέρος των εσόδων (35/60) από την επιβολή του ειδικού φόρου θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης το οποίο έχει σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση Πιστωτικών Ιδρυμάτων και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, από το 2015 τα τραπεζικά ιδρύματα καταβάλλουν ετήσιες εισφορές στο ευρωπαϊκό Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης το οποίο έχει σκοπό να συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή εργαλείων εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη. Ποσό το οποίο ανήλθε συνολικά στα €20 εκατ. για το 2016 και αναμένεται να ανέλθει στα €25 εκατ. το 2017. 

Με βάση τα πιο πάνω, τα τραπεζικά ιδρύματα καταβάλλουν ετήσιες εισφορές σε δυο Ταμεία. 

Πάντως τα πολιτικά κόμματα δεν επιθυμούν να μειωθούν τα έσοδα προς το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και έτσι φαίνεται πως η συμβιβαστική φόρμουλα να βρίσκεται στην καταβολή των 25/60 από τον ειδικό φόρο στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και από το υπόλοιπο 35/60 του ειδικού φόρου να καταβάλλεται η εισφορά των τραπεζών προς το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund) και το υπόλοιπο ποσό να πηγαίνει στο κυπριακό ταμείο εξυγίανσης τραπεζών. 

Διαβάστε ακόμα: Στο στόχαστρο θεσμικών επενδυτών παγκόσμιας εμβέλειας η ΣΚΤ

Τιτλοποίηση δανείων
Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα με τη συσσώρευσης μεγάλου όγκου προλβηματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα έχει καταρτίσει σχετικό νόμο που θα επιτρέπει την τιτλοποίηση και πώληση δανείων. Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίοιυ αναμένεται να αποτελέσει πρόσθετο εργαλείο στα χέρια των κυπριακών τραπεζών. 

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αδειοδότηση, η ρύθμιση και η εποπτεία της δραστηριότητας τιτλοποίησης πιστωτικών διευκολύνσεων από την Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, οι κυπριακές τράπεζες θα μπορούν να δημιουργούν εταιρείες στις οποίες θα εκχωρούν δάνεια και οι οποίες με τη σειρά τους θα εκδίδουν ομόλογα προς επενδυτές με εξασφάλιση τα δάνεια και τις υποθήκες τους. Πέραν των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες στη διαδικασία τιτλοποίησης θα μπορούν να περιλάβουν και εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Εγκλωβισμένοι αγοραστές
Μπορεί μεν με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας να συνεχίζεται η εφαρμογή της νομοθεσίας για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές, οι οποίοι ενώ εξόφλησαν τις οφειλές τους για την αγορά ακινήτων δεν μπορούν να πάρουν τίτλο λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματία ανάπτυξης ακινήτων που τους πώλησε το ακίνητο, αλλά εκκρεμεί το θέμα επίλυση του ζητήματος συνταγματικότητας του νόμου που αναφύηκαν σε αποφάσεις επαρχιακών δικαστηρίων.
Θα πρέπει να ετοιμαστούν σχετικές τροποποιήσεις επί της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν εντοπιστεί.

ΦΠΑ19% στα οικόπεδα
Τον Σεπτέμβρη αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο για την επιβολή 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων για εμπορικές δραστηριότητες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σταλεί το νομοσχέδιο και η ερμηνευτική εγκύκλιος που ετοιμάστηκε από τον Έφορο Φορολογίας. Το νομοσχέδιο πέρασε από χίλια μύρια κύματα και τελικά αποφασίστηκε να περιληφθεί ο ολλανδικός ορισμός γης, βάσει του οποίου θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ. 

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit