Εισαγωγές από Κίνα, εξαγωγές μέχρι Σιγκαπούρη

Τα €3 δισ. ξεπέρασαν οι εισαγωγές αγαθών του πρώτου πενταμήνου της χρονιάς, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές κυμάνθηκαν οριακά πάνω από το €1 δισ. σημειώνοντας μικρή υποχώρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα €2,1 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με €1,94 δισ. η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να είναι ο βασικός προμηθευτής προϊόντων της Κύπρου. 

Σχεδόν €600 εκατ. ήταν οι εισαγωγές από Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017, σημειώνοντας αύξηση 27,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Ούτε για «δείγμα» τα διαμερίσματα σε Λευκωσία – Λεμεσό

Στο ένα τρίτο περίπου συρρικνώθηκαν οι εισαγωγές από τη Γερμανία, οι οποίες ανήλθαν στα €239,1 εκατ., με την Ιταλία να ακολουθεί με €224,8 εκατ. Οριακά υποχώρησαν οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €240,7 εκατ., ενώ διπλάσιες ήταν οι εισαγωγές από την Ολλανδία, φτάνοντας στα 196,6 εκατ.

Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές της Κύπρου για το πρώτο πεντάμηνο του 2017 ήταν η Γαλλία με εισαγωγές €1118 εκατ., η Ισπανία με €96,2 εκατ., το Βέλγιο με €81,7 εκατ., ενώ από τη Ρωσία εισήχθησαν προϊόντα αξίας €89 εκατ. και από τη Νορβηγία και την Τουρκία προϊόντα με συνολική αξία €75,2 εκατ. και €51,8 εκατ. αντίστοιχα.

Στην κυπριακή αγορά υπολογίζεται ότι διοχετεύθηκαν προϊόντα από το Ισραήλ αξίας €144,4 εκατ., ενώ στην Κύπρο έφτασαν προϊόντα από χώρες, όπως η οι ΗΠΑ (€27,9 εκατ.), η Σαουδική Αραβία (€22,7 εκατ.) και η Ινδία (€22,6 εκατ.)

Μεγάλο μέρος των εισαγωγών κατέλαβαν τα καταναλωτικά αγαθά με €835,4 εκατ. ή ποσοστό 26,6%, ο μεταποιητικός τομέας με €383,3 εκατ., οι πρώτες ύλες για τις κατασκευές με €98,5 εκατ., όπως επίσης τα καύσιμα και τα λιπαντικά, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, με εισαγωγές €594,5 εκατ.

 

 

Σε Λιβύη και Ελλάδα
Αντίθετα, την κούρσα των εξαγωγών που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 οδηγούν τα ορυκτά προϊόντα, με τα οχήματα, τα αεροσκάφη, τα πλοία και τον εξοπλισμό για μεταφορές να ακολουθούν με €159,2 εκατ. Οι εξαγωγές προϊόντων της χημικής βιομηχανίας έφτασαν τα €137,1 εκατ., ενώ για τα ζωικά προϊόντα ανήλθαν στα €91,2 εκατ.

Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών, φτάνοντας στα €362,7 εκατ., με τις αποστολές προϊόντων προς την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανέρχονται στα €92,7 εκατ. και €70,5 εκατ. αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές προς τις ασιατικές χώρες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, μετά την ΕΕ, με €113,8 εκατ., την ώρα που τα προϊόντα που εξήχθησαν προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής ανήλθαν στα €113,3 εκατ.
Πρώτη εξαγωγική χώρα για την Κύπρο ήταν η Λιβύη με €111,5 εκατ. την πρώτη πενταμηνία του 2017, ενώ €43,3 εκατ. και €33,5 εκατ. ήταν οι εξαγωγές στη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Pizza Mia: Μετά τη Λευκωσία σκέψεις για παγκύπρια παρουσία

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το εξάμηνο
Πώς μοιράζεται η πίτα των εξαγωγών-Η δυναμική και η αξία χαλλουμιού και φαρμάκων
Το Hyundai Tucson γιορτάζει δύο δεκαετίες καινοτομίας-Το ταξίδι προς την επιτυχία
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ποιες εταιρείες άλλαξαν λογότυπο (pics)
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις CTC, Ermes και Woolworth
Κίνα: Πώς χτίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στην αυτοκινητοβιομηχανία
Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Το Hyundai TUCSON πρώτο σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Αυθεντικά αναλώσιμα HP: Η διαχρονική επιλογή για ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία και βιωσιμότητα