ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Β.Ε.: Συνέχεια στην παραδοσιακή παρασκευή κυπριακών αλλαντικών

Στη βιομηχανία Γρηγορίου Β.Ε. το ευρωπαϊκό και το σύγχρονο συναντούν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής αλλαντικών της Ποταμίτισσας.

Με συστήματα διαχείρισης και τεχνολογίες που διασφαλίζουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων και των διαδικασιών της, η βιομηχανία φροντίζει να προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Μαρίνα Γρηγορίου, υπεύθυνη συστημάτων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 από τους αδελφούς Κώστα, Σπύρο και Γρηγόρη Γρηγορίου στην Ποταμίτισσα, όπου προηγουμένως η οικογένεια ασχολείτο για 30 χρόνια με τη βιοτεχνία των αλλαντικών. Το 1978 μετακόμισε στο εργοστάσιό της, στον Ύψωνα Λεμεσού. Σήμερα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων.

ΜΟΝΑΔΑ
Στη σύγχρονη μονάδα, που έχει έκταση 8000 τ.μ., η Γρηγορίου Β.Ε., εκτός από μια μεγάλη ποικιλία ειδών ευρωπαϊκού τύπου, συνεχίζει να παρασκευάζει και παραδοσιακά κυπριακά αλλαντικά σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής, κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής και υπό συνεχή επιστημονικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, εφαρμόζει πέντε πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης: ISO 22000 και FSSC 22000 για την ασφάλεια των προϊόντων, ISO 9001 για την ποιότητα, ISO 14001 για το περιβάλλον και OHSAS 18001 για επαγγελματική υγεία και ασφάλεια.
 
ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ
Η δυναμικότητα παραγωγής ανέρχεται στους 20 τόνους ημερησίως. Στο εργοστάσιο παράγονται γύρω στα 100 διαφορετικά είδη προϊόντων, σε ποσότητα, κατά μέσο όρο, 12 τόνων την ημέρα.  

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Η βασική πρώτη ύλη είναι το φρέσκο χοιρινό κρέας με 40 τόνους την εβδομάδα. Χρησιμοποιείται επίσης κρέας βοδινό, γαλοπούλας και κοτόπουλου σε μικρότερες ποσότητες. 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Εδώ και χρόνια ισχύει η ίδια διαδικασία παραγωγής. Υπάρχουν τέσσερις βασικές φάσεις: Ο τεμαχισμός των κρεάτων, η μεταποίηση ανάλογα με το είδος, το ψήσιμο ή η ωρίμανση και τέλος η συσκευασία. Καθώς η τεχνολογία των μηχανημάτων συνεχώς βελτιώνεται, εισάγονται νέες λύσεις, συστήματα αυτοματοποίησης και ελέγχου που ευκολύνουν την παραγωγή, αλλά και βοηθούν στη διατήρηση σταθερής και ελεγχόμενης ποιότητας. 

Η χρήση της μεθόδου HPP (high pressure processing) από το 2011, για τα naturally fresh προϊόντα, εγγυάται την ασφάλεια και τη φρεσκάδα των συσκευασμένων ειδών με τρόπο φυσικό. Εξουδετερώνονται όλα τα παθογόνα βακτήρια με την υψηλή πίεση που ασκείται κι έτσι τα προϊόντα μένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ό,τι με τη χρήση προηγούμενων συστημάτων. Αυτό επιτρέπει μέχρι και διπλασιασμό του χρόνου ζωής τους. 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 
Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει πολύ σημαντικός, παρόλο που πολλά στάδια της παραγωγής έχουν αυτοματοποιηθεί, με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας των εργασιών αλλά και της τελικής ποιότητας των προϊόντων. Στην παραγωγή εργάζονται, περίπου, 60 άτομα και άλλα τόσα στα τμήματα διοίκησης και πωλήσεων. 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η Γρηγορίου Β.Ε. εξελίσσεται συνεχώς, ανταποκρινόμενη στις νέες ανάγκες της αγοράς. Ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή αλλαντικών, κάνοντας σημαντικές επενδύσεις τόσο σε κτιριακό εξοπλισμό και σε μηχανήματα όσο και σε συστήματα αυτοματοποίησης. Μερικά παραδείγματα είναι οι ελεγχόμενες είσοδοι στους χώρους παραγωγής, το σύστημα FIFO (first in first out), που εφαρμόζεται στις αποθήκες ετοίμων προϊόντων, τα αυτόματα συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης των θερμοκρασιών σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, η διαδικασία διαχείρισης της αποθήκης ετοίμων προϊόντων (warehouse management system) και η μέθοδος τεχνολογίας υψηλής πίεσης (HPP).

ΔΙΑΘΕΣΗ
Οι διανομές ξεκινούν από πολύ νωρίς το πρωί και καλύπτουν όλη την Κύπρο. 
Η διάθεση γίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης αλλαντικών - υπεραγορές, φούρνους, περίπτερα -, αλλά και σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπυραρίες και άλλους χώρους εστίασης.

ΣΤΟΧΟΙ 
Για το επόμενο διάστημα τα σχέδια της εταιρείας εστιάζουν στην αύξηση των εξαγωγών και στην τοποθέτηση κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων σε ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Δειτε Επισης

Carlsberg Κύπρου: Διαγωνισμός με προορισμό την Ιαπωνία-Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε το ταξίδι
Η μπύρα που ήπιαμε στην Κύπρο τον Μάιο και η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών
Κλείδωσε η ημερομηνία για το e-kalathi...Επίσημη πρώτη εντός της ερχόμενης εβδομάδας
Η Lidl Κύπρου αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για προστασία του περιβάλλοντος
Τα προβλήματα της βιομηχανικής περιοχής Αγ. Αθανασίου συζήτησαν ΣΥΒΙΑΑ, Υπουργείο Ενέργειας και Δήμος Αμαθούντας
Διάταγμα για εγγραφές και μεταβιβάσεις οχημάτων σε καθεστώς ανάκλησης-Οι κατηγορίες αυτοκινήτων που αφορά
LUNO Coffee: Επεκτείνει τη γκάμα του με νέα premium σειρά καψουλών
Σημαντικά αυξημένες οι πωλήσεις των καταστημάτων Jumbo στην Κύπρο τον Μάιο
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. της ΚΕΟ-Παραμένει στην προεδρία ο Ιωάννης Χαριλάου
Υπό νομοτεχνική επεξεργασία νομοθετήματα για λειτουργία γενικών καταστημάτων-Πότε θα κατατεθούν στη Βουλή