powered by

Το ξύλο παίρνει μορφή και… σου μιλά

Γνώρισε και αγάπησε τη ξυλογλυπτική από μικρός, λόγω της ενασχόλησης του πατέρα του, Κυριάκου Γ. Αγριδιώτη, με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει κι έτσι τελειώνοντας το λύκειο και τη στρατιωτική του θητεία, ο Χριστόδουλος Αγριδιώτης, σίγουρος για το τι ήθελε να κάνει, ακολούθησε τη δημιουργική αυτή τέχνη.

Βλέποντας τον πατέρα του να δουλεύει, αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν το πάθος, η αφοσίωση και κυρίως η επιμονή του για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το συνεχές κτύπημα του ξύλου με τα σκαρπέλα, η έντονη μυρωδιά τους και οι στοίβες με τα κομμένα ξύλα που περίμεναν να σκαλιστούν, γυρίζουν συχνά στο μυαλό του. 

Διαβάστε ακόμα:  Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι αφίξεις τουριστών

Το πρώτο έργο που ετοίμασε ο Χριστόδουλος Αγριδιώτης ήταν μια ξυλόγλυπτη κορνίζα φωτογραφοθήκης, που αν και είχε τις ατέλειες και τα λαθάκια της, τότε του φάνταζε τέλεια. Από τα πρώτα του έργα ήταν, επίσης, ένα ξυλόγλυπτο φωτιστικό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, παρέα με τον αδελφό του Γιώργο Αγριδιώτη, έχουν φτιάξει έργα για εκατοντάδες ναούς και μονές, εξωκλήσια, εκκλησιαστικά μουσεία, ξενοδοχεία και κατοικίες στη Κύπρο, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Ρωσία. 

Σε κάθε του έργο αφήνει ένα κομμάτι του εαυτό του, γι’ αυτό και του είναι πραγματικά δύσκολο να πει ποια έχουν ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτόν: «Σε όλα αφήνεις κι ένα κομμάτι από σένα και στο τέλος χαίρεσαι που τα βλέπεις τελειωμένα. Αν θα έπρεπε, όμως, να αναφερθώ σε κάποια, θα έλεγα για τα έργα στη Μονή Κύκκου όπου φτιάξαμε περίτεχνα ξυλόγλυπτα, στον ναό του Πύργου Τηλλυρίας όπου εργαστήκαμε για ξεχωριστά και πρωτότυπα σκαλιστά έπιπλα, στο κιβώριο της Αγίας Τράπεζας του ιερού ναού Αγίου Χαραλάμπους Ερήμης όπου δημιουργήσαμε ολόσωμους ξυλόγλυπτους αγγέλους και στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Λατσιών με πολυπρόσωπες παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη». 

Διαβάστε ακόμα: 150.000 ταξίδια τον Ιούλιο

Για τις δημιουργίες τους χρησιμοποιούν εισαγόμενη ξυλεία καρυδιάς, οξιά και δρυ και για έργα εξωτερικού χώρου, όπως πόρτες, ξυλεία ιρόκο και συμπαγή ξύλα, τα οποία επιλέγουν οι ίδιοι προσωπικά, ώστε να είναι κατάλληλα για ξυλογλυπτική και κυρίως να αντέχουν στον χρόνο. 

Η αίσθηση του αφεντικού δεν υπάρχει σε μια οικογενειακή επιχείρηση κι αυτό είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στον Χριστόδουλο: «Επικρατεί η ομαδικότητα, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, πέφτουν πολλές ιδέες στο τραπέζι και το αποτέλεσμα φαίνεται στο τελικό προϊόν». Κατά κύριο λόγο στο οικογενειακό εργαστήρι τους ασχολούνται με τη κατασκευή εκκλησιαστικών ξυλόγλυπτων, όπως είναι η Αγία Τράπεζα, εικονοστάσια, θρόνοι, στασίδια και άλλα. Τα τελευταία χρόνια επιδίδονται και στο κλασικό σκαλιστό έπιπλο, φτιάχνοντας σαλόνια, κρεβατοκάμαρες, είδη λαϊκής τέχνης, όπως μπαούλα και σουβάντζες, αλλά και σε κατά παραγγελία διακοσμήσεις με πιο μοντέρνα μορφή για οικίες. 

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων