Lautenschlager: "Οι τράπεζες να είναι έτοιμες για σκληρό Brexit"
08:04 - 18 Αυγούστου 2017
Καμπανάκι κρούει η Sabine Lautenschläger, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και καλεί τα τραπεζικά ιδρύματα να καταρτίσουν σχέδια και να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit.
Παράλληλα, διαπιστώνει κενά στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, η κάλυψη των οποίων, όπως σημειώνει σε συνέντευξη της, θα συνέβαλε σε ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο για το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό για το τραπεζικό σύστημα κατά την μετά του Βrexit εποχή.
Διαβάστε ακόμα: Εκτάκτως στη Βουλή η συμφωνία ΣΚΤ με Altamira
Πόσο προχωρημένες είναι οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την προετοιμασία τους ενόψει του Brexit; Τι πρέπει θα πρέπει να κάνουν που δεν βλέπετε να γίνεται ακόμα;
Θέλω να στείλω ένα σαφές τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες τράπεζες: το ρολόι μετράει αντίστροφα. Κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι συνέπειες του Brexit και γι’ αυτό όλες οι επηρεαζόμενες τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν έχοντας κατά νου ένα σκληρό Brexit. Ειλικρινά, οι τράπεζες δεν είναι τόσο προχωρημένες όσο θα θέλαμε να είναι. Από τις τράπεζες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση στη ζώνη του ευρώ, μόνο ορισμένες μεγάλες τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό τους. Αλλά δεν έχουμε δει τελικές αποφάσεις για το πώς τόσο οι υπό αναφορά ή και άλλες τράπεζες θέλουν να οργανώσουν την επιχείρησή τους. Για διάφορους λόγους, φαίνεται να είναι πολύ προσεκτικοί στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να το πράξουν πολύ σύντομα. Υπάρχει στενό χρονικό πλαίσιο για την αξιολόγηση σχεδίων και εφαρμογών, ακολουθώντας μια τυποποιημένη διαδικασία την οποίαν έχουμε ήδη γνωστοποιήσει.
Προσπαθούμε, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν όλα τα προληπτικά μέτρα ώστε να είναι καλά προετοιμασμένες. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ που είναι υπό την εποπτεία μας, οι οποίες θα επηρεαστούν από την απόσυρση της Βρετανίας και παρακολουθούμε την πρόοδο των προετοιμασιών τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες που επιβλέπουμε, καθώς και όσοι θέλουν να εγκατασταθούν στη ζώνη του ευρώ, δεν παραμένουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας το τι πρόκειται να συμβεί.
Πώς αντιμετωπίζεται έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανταγωνισμού μεταξύ εθνικών εποπτικών αρχών για προσέλκυση τραπεζικών εργασιών;
Θα αντιταχθούμε σε κάθε κούρσα για υιοθέτηση του κατώτατου σημείου των εποπτικών προτύπων. Πρώτον, οι εθνικές εποπτικές αρχές αποτελούν εγγενές τμήμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, επομένως πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Δεύτερον, η ΕΚΤ δεν είναι μόνο υπεύθυνη για την άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών, αλλά και για τη διασφάλιση συνεπούς εποπτείας και ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ - ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο του Brexit, εμείς , μαζί με τις εθνικές εποπτικές αρχές, αναπτύξαμε και συμφωνήσαμε σε σειρά πολιτικών κατευθύνσεων. Αυτές οι πολιτικές κατευθύνσεις διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις τράπεζες στο πλαίσιο του Brexit, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα πρότυπά μας.
Μπορείτε να μιλήσετε για θέματα πολιτικής που επί του παρόντος ασχολείται η ΕΚΤ;
Δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό μετά την Brexit εποχή. Αλλά υπάρχουν ήδη πολλά που μπορούμε να κάνουμε και πράγματι έχουμε δουλέψει σκληρά. Έχουμε αναπτύξει την προσέγγισή μας σε πολλά μέτωπα. Στα θέματα που συζητήσαμε περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός για την ανάκαμψη. Τα σχέδια αποκατάστασης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της προετοιμασίας για περιόδους κρίσης. Γι αυτό θα πρέπει να τα εν λόγω σχέδια να είναι αρκούντως ενημερωμένα και να έχουν το σωστό πεδίο εφαρμογής: θα παρακολουθήσουμε στενά αυτά τα σχέδια για να διασφαλίσουμε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν συμπεριλάβει μια εκτίμηση κινδύνων και συνεπειών που προκύπτουν από το Brexit. Τα τραπεζικά ιδρύματα που θα εγκατασταθούν στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να παρουσιάσουν πλήρες σχέδιο ανάκαμψης λίγο μετά την εγκατάστασή τους. Οι τράπεζες που ήδη δραστηριοποιούνται στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για να αντικατοπτρίζουν τόσο τις αλλαγές που συντελούνται όσο και τη δομή των ομίλων τους.
Για τις τράπεζες υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Πότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα;
Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, έτσι δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με γενικολογίες ή στη βάση γενικών αρχών. Γι 'αυτόν τον λόγο είμαστε ανοιχτοί στην ιδέα για να συζητήσουμε με κάθε τράπεζα τις προτάσεις τους ή ακόμη να συζητήσουμε από προηγουμένως τις αιτήσεις για αδειοδότηση καθώς και να δώσουμε feedback βάσει συγκεκριμένων προτάσεων.
Παρόλαυτα, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο για ένα πράγμα μπορώ να είμαι σαφής: αν και το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντικό παγκόσμιο οικονομικό hub, δεν θα αποτελεί πλέον αυτόματο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ευρωπαϊκή εποπτεία περιορίζεται σήμερα στα πιστωτικά ιδρύματα. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να εκμεταλλευτούν τα κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Σίγουρα εδώ διαβλέπω έναν κίνδυνο. Υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος να μην επιβλέπονται ουσιαστικές τραπεζικές δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι τράπεζες επιλέξουν να διεξάγουν τέτοιες δραστηριότητες στη ζώνη του ευρώ μέσω επενδυτικών επιχειρήσεων ή υποκαταστημάτων τρίτων χωρών. Και τα δύο είδη οντοτήτων θα εποπτευόταν σε εθνικό επίπεδο και τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών δεν είναι καν υποχρεωμένα να είναι εναρμονισμένα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Επιτύχαμε πολλά από την έναρξη της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, αλλά παραμένουν ορισμένα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, αν μπορούσαμε να κλείσουμε αυτά τα κενά. Αυτό θα διασφάλιζε θεμιτό ανταγωνισμό και θα συνέβαλε σε ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πώς προετοιμάζεται η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ για το Brexit;
Η ΕΚΤ έχει σχέδιο προετοιμασίας ενόψει του Brexit καθώς αναμένονται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι δραστηριότητές μας. Αναμένουμε, για παράδειγμα, σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτήσεων χορήγησης αδειών, των ειδικών διαδικασιών συμμετοχής και των εγκρίσεων εσωτερικού μοντέλου - για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να επιβλέπουμε τις δραστηριότητες και τις τράπεζες που μετακινούνται προς τη ζώνη του ευρώ. Κατά συνέπεια, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το προσωπικό της κατά τα προσεχή έτη. Και βέβαια είμαστε σε στενή επαφή με τους εθνικούς εποπτικούς φορείς για να καταλάβουμε πώς ετοιμάζονται για τον επιχειρησιακό αντίκτυπο του Brexit. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Αρχή Κανονιστικής Εποπτείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διαβάστε ακόμα: Κεντρική: Οι τράπεζες αποφασίζουν για το Ιράν