Powered by

Ευχάριστα αναμένει από τον Fitch η Ελλάδα

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου, ο διεθνής οίκος Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει το outlook της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό ή ακόμα (με πολύ μικρότερη πιθανότητα) να αναβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα κατά 1 βαθμίδα σε CCC+ από CCC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός οίκος – που έχει τηρήσει μέχρι τώρα “αυστηρή” στάση, δίνοντας στην Ελλάδα χαμηλότερη “βαθμολογία” απ΄ότι η S&P και η Moody’s – θα αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αλλάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Οπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί η Moody’s, που είχε αναβαθμίσει στις 23 Ιουνίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2, και η Standard & Poor’s, που αναβάθμισε στις 21 Ιουλίου τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές, όχι όμως και την πιστοληπτική της ικανότητα, την οποία διατήρησε σταθερή στο Β-. Αυτές τις δύο αναβαθμίσεις είχε επικαλεσθεί η κυβέρνηση ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές στις 25 Ιουλίου.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης του outlook της οικονομίας θα πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα 2 κλίμακες χαμηλότερα από την Standard and Poor’s σε B-.

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας θα πρόκειται για μια σαφώς θετική είδηση καθώς η Fitch θα βαθμολογεί την Ελλάδα 1 κλίμακα χαμηλότερα από την Standard and Poor’s σε B-.

Η κίνηση αυτή δεν πρόκειται να έχει άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η ΕΚΤ – για την αποδοχή ελληνικών τίτλων ως ενεχύρων δανεισμού – και οι χρηματαγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη αξιολόγηση της S&P. Θα είναι όμως καταλύτης περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, επηρεάζοντας τη στάση και τις “διαθέσεις” διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και επενδυτικών funds που βλέπουν ακόμη με επιφυλακτικότητα την Ελλάδα.

Παρά τις αναβαθμίσεις βέβαια, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να κινούνται στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Θα χρειαστούν πολλές ακόμη για να ξεκολλήσουν από τον πάτο του πηγαδιού και να ενταχθούν ξανά στα επιλέξιμα επενδυτικά προϊόντα.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν κατά 4,2% οι τιμές εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Μάιο
FT: Από τον γκρεμό στην ανάκαμψη… Τα μνημόνια, το δραματικό 2015 και η επιστροφή της Ελλάδας σε πλεονάσματα
Ανέβασε ταχύτητα στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Στρατηγική επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα
2015-2025: Η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας… Από την κατάρρευση στην ανταμοιβή
Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία-Τα επόμενα βήματα
Στο 7,9% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο
Τι σηματοδοτεί η πρόταση εξαγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου από τη Euronext-Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα
Οι τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή