Powered by

Περιορισμό των κινεζικών εξαγορών επιδιώκουν οι Βρυξέλλες

Αυστηρότερο σκανάρισμα των εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένες οντότητες αναμένεται να ζητήσουν οι Βρυξέλλες, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για την άνοδο των κινεζικών επενδύσεων στους τομείς ενέργειας, υποδομών και μεταποίησης του μπλοκ.

O πρόεδρος της Κομισιόν Zαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα ανακοινώσει σε ομιλία του το Σεπτέμβριο μέτρα για τις ελλείψεις που εμφανίζει το οπλοστάσιο της Ε.Ε. σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες όσον αφορά τον ενδελεχή έλεγχο εξαγορών από το εξωτερικό σε στρατηγικούς τομείς, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το ζήτημα έχει ανέβει στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει τεχνολογική υπεροχή εξαγοράζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία την ώρα που περιορίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επενδυτών στην εγχώρια αγορά της.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν έρευνα για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στην πρώτη εμπορική δράση κατά της Κίνας από την κυβέρνηση Τραμπ, εξαιτίας παρόμοιων ανησυχιών.

Ως τώρα, μόλις 13 από τα 28 κράτη της Ε.Ε. έχουν επίσημα συστήματα για τον έλεγχο εξαγορών και άλλων επενδύσεων ώστε να αξιολογούν αν αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια ή στην κυβερνητική πολιτική.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας, να διαπραγματευθούμε με το Πεκίνο, με παρόμοια ισχύ» ανέφερε ο Αντρέ Σαπίρ, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Oι άνθρωποι που συμμετείχαν στις συζητήσεις για τα μέτρα της Ε.Ε. ανέφεραν πως θα περιλαμβάνουν καλύτερο συντονισμό των υφιστάμενων εθνικών συστημάτων ελέγχου για να ενθαρρυνθεί η χρήση παρόμοιων κριτηρίων στο μπλοκ όσον αγορά τις εξαγορές από ξένους επενδυτές.

Η Κομισιόν εξετάζει επίσης μια πιο αμφιλεγόμενη πρόταση για την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού σκαναρίσματος των επενδύσεων, που θα εφαρμόζεται σε εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος