Στο επίκεντρο και πάλι οι τιτλοποιήσεις

Στην ετοιμασία νομοσχεδίου για τις τιτλοποιήσεις δανείων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με στόχο την αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σκοπός νομοσχεδίου είναι η αδειοδότηση, ρύθμιση και εποπτεία της δραστηριότητας τιτλοποίησης πιστωτικών διευκολύνσεων από την Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της αγοράς τιτλοποιήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Διαβάστε ακόμα: Ancoria: Ξεκίνημα με δάνεια 24 εκατ. ευρώ

Διευκρινίζεται ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου περιορίζεται στην τιτλοποίηση πιστωτικών διευκολύνσεων ή άλλης μορφής απαιτήσεων ή / και ανοιγμάτων που είτε προήλθαν είτε αποκτήθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή που αποκτήθηκαν από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, νοουμένου ότι τα εν λόγω ιδρύματα ή εταιρείες είναι οντότητες που υπόκεινται σε εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα ή από αντίστοιχη αρμόδια αρχή. 

Όπως αναφέρεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που συστάθηκαν στη Δημοκρατία και στις οποίες χορηγήθηκε άδεια από την Κεντρική Τράπεζα, πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και χρηματοδοτικά ιδρύματα επιτρέπεται να ενεργούν ως διαχειριστές των χαρτοφυλακίων που τιτλοποιούνται δυνάμει του παρόντος νόμου.

Η μέθοδος μεταφοράς των ανοιγμάτων σε οντότητα ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση (ΟΕΣΤ) αποφασίζεται μεταξύ της μεταβιβάζουσας οντότητας και της ΟΕΣΤ και δύναται να είναι, χωρίς περιορισμό, με πώληση, εμπίστευμα ή εκχώρηση.

Διαβάστε ακόμα: Παραιτήθηκε από ΚΕΠΕΥ η Reserve Invest

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η μεταφορά είναι απόλυτη και επιτυγχάνεται πραγματική πώληση που διαχωρίζει τους τίτλους των ανοιγμάτων από τη μεταβιβάζουσα οντότητα, αφότου ικανοποιηθούν οι προκαθορισμένοι όροι που έχουν συμφωνηθεί από τη μεταβιβάζουσα οντότητα και την ΟΕΣΤ, μόνο εάν η πώληση ή η εκχώρηση αφορά το συνολικό ποσό έκαστου ανοίγματος και όχι μέρος αυτού και γίνεται εγγράφως και υπογράφεται από, ή εκ μέρους της μεταβιβάζουσας οντότητας και της ΟΕΣΤ και μαρτυρείται καταλλήλως».

Όσον αφορά εποπτικά μέτρα και διοικητικές κυρώσεις, σημειώνεται ότι εάν, καθ’ οιονδήποτε χρόνο, η Κεντρική Τράπεζα κρίνει ότι οι άμεσοι ή έμμεσοι μέτοχοι με ειδική συμμετοχή στον αδειοδοτημένο διαχειριστή ενεργούν εις βάρος της ορθής και συνετής διοίκησης αδειοδοτημένου διαχειριστή, η ΚΤ δύναται να λάβει μέτρα εναντίον των εν λόγω προσώπων για να τερματίσει την κατάσταση αυτή.

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit