Έργα θερινής νυκτός

Πρωτοποριακά έργα, πρωτόγνωρα για τα κυπριακά δεδομένα σε αρκετές περιπτώσεις, είχαν εξαγγελθεί κατά καιρούς την τελευταία δεκαετία, ίσως και περισσότερο, που στόχο είχαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να καταστήσουν την χώρα μας πόλο έλξης για ξένους επενδυτές με «μεγάλα πορτοφόλια».

Αν όλα τα αναπτυξιακά έργα που είχαν εξαγγελθεί εισέρχονταν σε τροχιά υλοποίησης τότε η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ένα μεγάλο εργοτάξιο που θα την μεταμόρφωναν σε Ντουμπάι της Μεσογείου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ορισμένα από τα έργα που είχαν εξαγγελθεί είτε παρέμειναν στα χαρτιά, είτε εγκαταλείφθηκαν νωρίς λόγω αναξιοπιστίας ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς αφού μέτρησαν τα κουκιά τους είδαν ότι δεν έβγαιναν. To InBusinessNews πραγματοποιεί μια αναδρομή σε μερικά από αυτά τα έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και όπως φαίνεται δεν αποτελούσαν τίποτε άλλο παρά έργα …θερινής νυκτός. 

Το πρότυπο έργο ΑΛΑΚΑΤΙ
Στα μέσα του 2009 η νεοσυσταθείσα τότε εταιρεία Plaza Exclusive Projects. 
παρουσίασε το μεγαλεπήβολο έργο πρότυπο με την ονομασία ΑΛΑΚΑΤΙ το οποίο θα ανεγειρόταν στα δημοτικά όρια του Δήμου Λακατάμιας. Η συνολική έκταση του χώρου θα καταλάμβανε 170.000 τ.μ. και το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογιζόταν στο ένα δισ. ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, το όλο έργο θα αναπτυσσόταν στο χώρο όπου στεγαζόταν η Γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδη, ενώ στόχος του ήταν η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, εργασιακό περιβάλλον και ψυχαγωγία. 

Από οικιστικής άποψης, το έργο θα περιελάμβανε 400 διαμερίσματα του ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, 40 οροφοδιαμερίσματα-ρετιρέ 4ων υπνοδωματίων και 160 περίπου επαύλεις 3-8 υπνοδωματίων μεγέθους 240-2000 τ.μ. 

Από πλευράς εμπορικής ανάπτυξης η περιοχή θα περιέχει γραφειακούς χώρους, εμπορικούς χώρους όπως καταστήματα εστιατόρια και καφέ, μικρή ξενοδοχειακή μονάδα με συνεδριακούς και κοινωνικούς χώρους και ιατρικό κέντρο που θα προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες. 

Παράλληλα, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονταν περιοχές πρασίνου όπως γραμμικό πάρκο, κανάλια νερού καθώς και την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων κατά μήκος του έργου. 

Η εταιρεία που θα αναλάμβανε την ανάπτυξη του έργου, προχώρησε μάλιστα και στην προκήρυξη διαγωνισμού με το έργο να ανατίθεται σε μεγάλους συμβουλευτικούς οίκους του Ηνωμένου Βασιλείου όπως, ESA Architecture, RAMBOLL Enginners και Chris Blandford Associates. Φιλοδοξούσαν επίσης πως η κατασκευή του έργου θα δημιουργούσε 1000-1200 θέσεις εργασίας. 

Η συμφωνία με το Κατάρ
Σαν βόμβα έσκασε το 2009 η είδηση ότι το Κατάρ ενδιαφερόταν να επενδύσει στη Λευκωσία, μετά από επαφές που είχε με τον Εμίρη ο τότε υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκη. Στην πορεία λέχθηκε ότι το ενδιαφέρον του Εμίρη προέκυψε λόγω της φιλίας που ανέπτυξε μαζί του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


Οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για τη συμφωνία, με την Κυβέρνηση να παραχωρεί στο Κατάρ μεγάλο τεμάχιο γης στο κέντρο της Λευκωσίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Το τεμάχιο γης καταλάμβανε εμβαδόν γύρω στις 25.000 τ.μ. και προγραμματιζόταν πολυδύναμο έργο από ξενοδοχείο 5 αστέρων (220 δωμάτια), καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα, σε ένα συνολικό δομήσιμο εμβαδόν γύρω στις 55.000 τ.μ. 


Μάλιστα, υπογράφτηκε και Σύμφωνο Συναντίληψης (MOU) σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος θα έβαζε τη γη και το Κατάρ τα χρήματα για την οικοδόμηση του τεράστιου συμπλέγματος κτιρίων. Το ύψος της επένδυσης υπολογιζόταν στα 500 εκατ. ευρώ και λεγόταν πως η εν λόγω επένδυση θα σύμβαλλε στο άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Η υλοποίηση της επένδυσης, όπως αφέθηκε να νοηθεί, κόλλησε στο ύψος της αξίας του τεμαχίου γης, με το Κτηματολόγιο να την ανεβάζει στα 120 εκατ. ευρώ και την κυβέρνηση να το παραχωρούσε για 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είχαν γίνει έξοδα για να μετακινηθεί το στρατόπεδο και να καθαριστεί ο χώρος.

Τελικά, τα σχέδια για την επένδυση του Κατάρ έμειναν μόνο στη μακέτα η οποία μας έμεινε αναμνηστικό.

Εμπορικό κέντρο στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας 
Ακόμη ένα αναπτυξιακό έργο που έμεινε μόνο στα χαρτιά αφορούσε το ενδιαφέρον της κινέζικης εταιρείας Far Eastern Phoenix για την δημιουργία εμπορικού κέντρου στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο. 

Μάλιστα για το εν λόγω έργο είχε υπογραφεί συμφωνία με την κυπριακή εταιρεία Hermes Airport για την εκμετάλλευση του χώρου για 19 χρόνια. Η συμφωνία προνοούσε για εργοδότηση 2.000 Κυπρίων στα έργα που θα γίνονταν εκεί, και στη συνέχεια στους χώρους που θα λειτουργούσαν στο εμπορικό κέντρο.

Από πλευράς Far Eastern Phoenix ζητήθηκε όπως της παραχωρηθεί το δικαίωμα από την κυβέρνηση  για εκμετάλλευση του χώρου για 50 χρόνια, αίτημα για το οποίο άρχισαν συζητήσεις με το Υπουργείο Συγκοινωνιών με την εταιρεία στο τέλος να εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον υπάρχει διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τη συμφωνία.



Η Triple Five
Τον Μάρτιο του 2012 ο «βαθύπλουτος» πρόεδρος του καναδικού ομίλου Triple Five, Ναντέρ Γκερμεζιάν έφθασε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια εκφράζοντας την πρόθεση του για επενδύσεις  5 δισ. εκατομμύρια.

Μάλιστα, ο Ιρανο-ισραηλινής καταγωγής Κροίσος, ανακοίνωσε την πρόθεση του Ομίλου του για ίδρυση τράπεζας στην Κύπρο, είτε το άνοιγμα παραρτήματος υφιστάμενης τράπεζας.

Η Triple Five είχε καταθέσει στην Κεντρική Τράπεζα αίτηση για να της παραχωρηθεί άδεια για λειτουργία τράπεζας, ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, την αγορά κυπριακών κρατικών ομολόγων και στη συνέχεια για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών.


Ωστόσο, όπως έτσι ξαφνικά εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά εξαφανίστηκε.

Νέα Κεντρικά Γραφεία Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας
Για την ανέγερση των νέων Κεντρικών Γραφείων είχε προκηρυχθεί μάλιστα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανερχόταν στα 27 εκατ. ευρώ. Εντούτοις, το όλο έργο παρέμεινε στα χαρτιά λόγο των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Μέγαρο Πολιτισμού
Τον Δεκέμβριο του 2013 αναστάληκε η δημιουργία του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως για τη δημιουργία του Μεγάρου Πολιτισμού είχε διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο προκήρυξε αρχιτεκτονικός διαγωνισμό, ενώ παράλληλα επιλέγηκαν κορυφαίοι διεθνώς Σύμβουλοι Μελετητές. Τον Ιούλιο του 2009 κατήρτισαν και παρέδωσαν τα κατασκευαστικά σχέδια και στη συνέχεια προκηρύχθηκαν προσφορές με στόχο να ολοκληρωθεί το Έργο.

Γιώρκειον και νότιος Πύργος
Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη, Γιάγκου Παπαδόπουλου, ο νότιος πύργος του «Γιώρκειου» πέρασε σε χέρια Εβραίων επιχειρηματιών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκεί διαμερίσματα για να τα πουλήσουν. Παρά τις υποδείξεις του αρχιτέκτονα του έργου ότι κανείς στην  Κύπρο δεν θα αγόραζε διαμέρισμα χωρίς μπαλκόνι, εκείνοι επέμειναν, προχώρησαν τις εργασίες, δεν πούλησαν διαμερίσματα, κήρυξαν πτώχευση και έφυγαν.



Πολυθεματικό Πάρκο που δεν είδαμε ποτέ
Το 2014 η Κυβέρνηση με Δήλωση Πολιτικής άνοιξε το δρόμο για δημιουργία πολυθεματικού και ψυχαγωγικού πάρκου στα πρότυπα Disneyland στην ύπαιθρο σε έκταση μέχρι 500.000 τετραγωνικά μέτρα στην οποία παραχωρείτο στον ιδιοκτήτη το προνόμιο να κτίσει τουριστικό χωριό και ξενοδοχείο μέχρι πέντε αστέρων. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα χρόνια πριν την δήλωση πολιτικής, Ρώσοι επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πολυθεματικου πάρκου στην περιοχή της Ορόκλινης.

Τεχνολογικό Πάρκο
Προς αρχειοθέτηση οδηγήθηκε και η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο καθώς το Υπουργείο Εμπορίου δεν θέλησε να δώσει συνέχεια μετά και το μηδενικό ενδιαφέρον που υπήρξε με την εκπνοή του τελευταίου διαγωνισμού στις 3 Ιουλίου 2017. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός είχε επαναπροκηρυχτεί στις 11 Μαΐου καθώς η μοναδική πρόταση που υποβλήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017 από την θαϋλανδέζικη εταιρεία Wyncoast Industrial Park Public Co, είχε απορριφθεί καθώς το Υπουργείο έκρινε ως ελλιπές το περιεχόμενο του φακέλου.

Με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, είχε προσεγγιστεί ο Θαϋλανδέζος επενδυτής ο οποίος δεν επέδειξε ενδιαφέρον καθώς άλλαξαν τα επενδυτικά του πλάνα.

ΚΙΜΩΝ
Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τη μεγαλεπήβολη επένδυση «Κίμων» για ανέγερση ξενοδοχείου και πολυτελών διαμερισμάτων στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Οκτώ και πλέον μήνες μετά τη ρήξη μεταξύ της ρωσικών συμφερόντων εταιρείας Lanomex Development Ltd και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για αλλαγή των δεδομένων.

Η συγκεκριμένη επένδυση στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων δεν είναι ένα πρόσφατο σχέδιο. Αντίθετα, πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα. Η πρώτη συζήτηση για την υλοποίηση του είχε γίνει την περίοδο 2009 – 10. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί εν δυνάμει επενδυτές είχαν πλησιάσει εκείνη την περίοδο το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την άδεια να αξιοποιήσουν το χώρο όπου βρισκόταν το πρώην δημοτικό μέγαρο στις Φοινικούδες για την ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων. Ωστόσο, μετά από συζήτηση, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν ότι προτεραιότητα είχε η ανέγερση ξενοδοχείου, με σκεπτικό για περαιτέρω ανάπτυξη της Λάρνακας. 


Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι επαφές του Δήμου με την οικογένεια Λευκαρίτη, στους οποίους ανήκε το διπλανό ακίνητο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρισκόταν η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου. Στην πορεία, κατόπιν διαβουλεύσεων, μπήκε στο διάλογο και η Hasapis Development, με την οποία οι αδελφοί Λευκαρίτοι έκαναν κοινοπραξία, για την ανάληψη του έργου. 

Πέραν του ξενοδοχείου, η κοινοπραξία έθεσε ως όρο και τη δημιουργία πολυτελών διαμερισμάτων και καταστημάτων. Κατόπιν συζητήσεων, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συγκεκριμένο μοντέλο επένδυσης. Το έργο θα περιλάμβανε πεντάστερο ξενοδοχείο 25 ορόφων, πολυτελή διαμερίσματα, επώνυμα καταστήματα, υπέργειους χώρους στάθμευσης, πισίνες, εστιατόρια και καφετερίες. Βάσει της συμφωνίας, ο Δήμος θα έβαζε στο έργο το τεμάχιο ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών στην παραλία των Φοινικούδων, και ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε μέρος των διαμερισμάτων που θα ανεγείρονταν στο πλαίσιο της νέας ανάπτυξης. 

Ο Αμερικανός και το καζίνο
Στο τέλος του 2011, υπήρξε το ενδιαφέρον για δημιουργία καζίνο στην Κύπρο από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Sheldon Andelson ο οποίος συναντήθηκε μάλιστα με τον τέως Πρόεδρο Χριστόφια στο προεδρικό. Ο Andelson συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και το ενδιαφέρον του εστιαζόταν για τη λειτουργία καζίνο στα πρότυπα των καζίνων που ο ίδιος διαθέτει στο Λας Βέγκας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν είχε συνέχεια, χωρίς ποτέ κανείς να δώσει εξηγήσεις.

Γήπεδο γκολφ στην Τερσεφάνου
Στην εξαγγελία δημιουργίας γηπέδου γκολφ στην περιοχή της Τερσεφάνου στη Λάρνακα προέβη η κοινοπραξία MEDGOLF PROPERTIES το 2010 και για το οποίο είχε εκδοθεί και η σχετική πολεοδομική άδεια. Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2010 ο τότε υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης παρέστη και στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εργασιών του γηπέδου απευθύνοντας χαιρετισμό λέγοντας «Αυτό το γήπεδο, του οποίου την έναρξη των εργασιών κηρύσσουμε σήμερα, έρχεται να εμπλουτίσει το υφιστάμενο προϊόν γκολφ και αναμένεται να συμβάλει στην προβολή της Λάρνακας ως τουριστικού προορισμού. Επίσης, θα αποτελέσει, αναμφίβολα, σοβαρότατο πόλο έλξης ποιοτικού τουριστικού ρεύματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών που παραδοσιακά ο τουρισμός στην Κύπρο μειώνεται αισθητά. Είναι σε όλους γνωστό ότι τα πλείστα γήπεδα γκολφ στη βορειοδυτική Ευρώπη διακόπτουν τη λειτουργία τους τη χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα οι λάτρεις του αθλήματος να αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς, κυρίως στη νότια ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν τέτοιο προορισμό με τα τέσσερα γήπεδα γκολφ που ήδη διαθέτει, ενώ προωθούνται ακόμη 11 αιτήσεις». 

Ωστόσο, οι εργασίες δεν άρχισαν ποτέ, ενώ η κοινοπραξία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Τράπεζα Κύπρου καθώς προέκυψαν κάποια ζητήματα σε ό,τι αφορά μέρος του τεμαζίου γης που αναμενόταν να δημιουργηθεί ο γήπεδο γκολφ.

 

 

Δειτε Επισης

Υπεραγορές Αλφαμέγα: Ενδυνάμωση παρουσίας στην Πάφο με εξαγορά P. M.M. Papamichael Supermarket
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
65% πληρότητα για το Neocleous Tower-Το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Λεμεσού
Μ. Αντώνιου: Αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις στην οικονομία λόγω της απεργίας στον κλάδο σκυροδέματος
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Οι ντόπιοι αγοραστές κάλυψαν την… τρύπα που δημιούργησε η μείωση των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους
Land of Tomorrow: H γέφυρα που ενώνει τη Λάρνακα και το μέλλον
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα... Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Γιορτή του επιχειρείν... Απόψε τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)