Το Brexit δεν επηρεάζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό εντός Βάσεων
16:59 - 10 Αυγούστου 2017
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό ως Brexit, δεν πρόκειται να επηρεάσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων βάσει της Συμφωνίας Κύπρου – ΗΒ, ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι περισσότερο συντονιστικός ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την πρακτική υλοποίηση της συμφωνίας και έχει κυρίως την ευθύνη επίβλεψης της όλης διαδικασίας.
Είπε ότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετέχει ως παρατηρητής στις κατά καιρούς συναντήσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με σκοπό την ετοιμασία και υιοθέτηση της Δήλωσης Πολιτικής γι΄ αυτές τις περιοχές.
Επεσήμανε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας προχωρά κανονικά, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία λόγω του ιδιάζοντος καθεστώτος που ισχύει για τις περιοχές των Βάσεων.
Είπε ότι η Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μια εντελώς καινούργιας κατάστασης, σημειώνοντας ότι «ξεκινήσαμε από το μηδέν, από εκεί που δεν υπήρχε τίποτε και προχωρούμε…».
Ανέφερε ότι η Συμφωνία αποτελεί νομική δέσμευση μεταξύ των δύο κρατών για την εφαρμογή της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση από πλευράς των Βρετανών «ούτε υπήρξε οποιαδήποτε ένδειξη για κάτι τέτοιο».
Τουναντίον, πρόσθεσε, οι Βάσεις εργάζονται με τις κυπριακές Αρχές και είναι προσηλωμένες στον κοινό στόχο της υλοποίησης της Συμφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα δημοσιευθεί η Δήλωση Πολιτικής για αυτές τις περιοχές.
Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία και η υλοποίηση της δεν συνδέονται καθόλου με το Κυπριακό και τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες για την επίλυση του. Ανέφερε ότι αυτή η Συμφωνία είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από την πρόταση που είχαν υποβάλει οι Βρετανοί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό για επιστροφή εδάφους των Βάσεων μετά τη λύση του προβλήματος.
Χαρακτήρισε την επίτευξη της Συμφωνίας ως «ένα μεγάλο βήμα» λόγω των ενδοιασμών που είχαν αρχικά οι Βρετανοί ως προς την παραχώρηση αυτών των περιοχών για ανάπτυξη, τις οποίες ως γνωστό χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται ως προς το γεγονός ότι ο Διοικητής των Βάσεων θα έχει τον τελικό λόγο στην έγκριση της Δήλωσης Πολιτικής, η ίδια πηγή εμφανίστηκε καθησυχαστική, κάνοντας λόγο για ένα τυπικό σημείο της Συμφωνίας το οποίο δεν θα μπορεί να ανατρέψει το τελικό και συμφωνημένο κείμενο που θα προκύψει στο τέλος της ημέρας.
Ερωτηθείς πώς επηρεάζει το Brexit την παρούσα Συμφωνία, είπε ότι ενδεχομένως να επηρεάσει κάποιες νομικές πτυχές της Συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν πρόκειται να επηρεαστεί.
«Έχουμε αρχίσει κάποιες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για να δούμε ακριβώς πώς θα διαμορφωθεί το νέο καθεστώς των Βάσεων ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», είπε επαναλαμβάνοντας ότι η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα επηρεαστεί.
Η ομάδα αυτή, κατέληξε, λειτουργεί αυτόνομα ωστόσο βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με την ομάδα δράσης(Task force) του Υπουργείου που χειρίζεται αποκλειστικά το θέμα του Brexit.
Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, η προκαταρκτική Δήλωση Πολιτικής για τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων βρίσκεται στο στάδιο της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται να δημοσιευτεί περί το τέλος του 2017.
Οι δήμοι και οι κοινότητες που επηρεάζονται από τη Συμφωνία εκφράζουν πάντως τις επιφυλάξεις τους ως προς τη δημοσίευση της Δήλωσης Πολιτικής λόγω της τελικής έγκρισης που χρειάζεται από τον Διοικητή των Βάσεων, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ