Powered by

Οι bad banks στην ατζέντα του Ecofin

Το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαιακών αποθεμάτων προκειμένου να καλυφθεί ο κίνδυνος στα βιβλία των τραπεζών λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το ενδεχόμενο σύστασης εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουλίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς.

Οι 27 ΥΠΟΙΚ αναμένεται να  την τροποποίηση των κανόνων της τραπεζικής ένωσης και να κληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους ώστε να καλυφθεί ο κίνδυνος στην περίπτωση που τα νέα δάνεια που χορηγούν δεν εξυπηρετούνται.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εγείρουν οι τραπεζικές χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται για τους ισολογισμούς πιστωτικών ιδρυμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη, κάτι που θεωρείται ότι απειλεί όλη την ΕΕ, εξαιτίας του ρίσκου διάχυσης μιας τραπεζικής κρίσης.

Στο συμβούλιό τους την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ζητήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλιπών κεφαλαίων για την κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από τα νέα δάνεια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η ισπανική Banco Popular και δύο μικρές ιταλικές τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο βρέθηκαν σε μια κατάσταση που δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από το ιταλικό δημόσιο με ένα ποσό ύψους 5,4 δισεκ. ευρώ για να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Ακόμη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν να συσταθούν εθνικές εταιρείες διαχείρισης πόρων ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία