Powered by

Σιγουριά για εκταμίευση της ελληνικής δόσης

Σιγουριά στις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης. Το πρώτο Eurogroup, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 10 Ιουλίου. Θα έχουν κλείσει έως την Παρασκευή 7 Ιουλίου οι εκκρεμότητες και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, διαμηνύει πηγή των Βρυξελλών.

«Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα κρίνει αύριο ότι τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα έχουν πλέον κλείσει και τα μικρότερα ζητήματα θα έχουν φύγει από τη μέση, με τη δόση να εκταμιεύεται».

Αυτό μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος με αρμοδιότητα να ενημερώσει για το Εurogroup της Δευτέρας 10 Ιουλίου.

«Δεν με ενδιαφέρουν πιθανότητες ήττας που δεν υπάρχουν», είπε ο αξιωματούχος μνημονεύοντας μια φράση του Τσόρτσιλ. «Αυτό θα είναι το πρώτο Εurogroup εδώ και πάρα πολλά Εurogroup που δεν έχει την Ελλάδα στην ατζέντα. Καλημέρα», είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ατζέντα θα είναι μακρά. Το Εurogroup θα ασχοληθεί με την 7η αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση του ιρλανδικού προγράμματος, αλλά και την έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ίδια χώρα. Για την Ιρλανδία, τα σημάδια είναι θετικά, όπου το μόνο ρίσκο που υπάρχει στη χώρα είναι το Brexit.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την εμβάθυνση και το μέλλον της ευρωζώνης (ΟΝΕ), θέμα στο οποίο θα επιστρέψουν και στο άτυπο Eurogroup του Ταλίν τον Σεπτέμβριο. Ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για ανταλλαγή απόψεων χωρίς αποφάσεις.

Οι 19 θα συζητήσουν τη λεγόμενη γενική δημοσιονομική τάση στην ευρωζώνη, μετά από εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου και τις εισηγήσεις της Κομισιόν (European Fiscal Board - πρόκειται για την πρώτη εισήγησή του). H βασική εισήγηση της Κομισιόν, είπε ο αξιωματούχος, παίζει με τις έννοιες της βιωσιμότητα και της διατηρησιμότητας, ζητώντας από όσους έχουν δημοσιονομικό χώρο να τον χρησιμοποιήσουν και σε όσα κράτη-μέλη δεν τον έχουν, να είναι προσεκτικά.

Σε σχέση με τις τράπεζες, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα νομικά πλαίσια αφερεγγυότητας στα κράτη-μέλη σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι κίνδυνοι προς την οικονομία, με την επιτάχυνση της πρόσβασης των τραπεζών στα ενυπόθηκα στοιχεία των δανείων με έναν προβλέψιμο τρόπο. Ο αξιωματούχος εξήγησε στον Τύπο το πόσο πολύ επηρεάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πορεία των νέων πιστώσεων προς την οικονομία.

Επιπλέον οι 19 θα ενημερωθούν από στελέχη της εποπτικής αρχής τραπεζών για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως σε σχέση με το τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία.

Πηγή: Real.gr/euro2day.gr

Δειτε Επισης

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Κ. Mητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο και €250 καθαρά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025