Powered by

ΕBA: Προειδοποίηση για ηλεκτρονικά μηνύματα “απάτες”


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) εξέδωσε την Τετάρτη (5 Ιουλίου) προειδοποίηση επισημαίνοντας πως ορισμένοι χρησιμοποιούν το όνομα και το λογότυπό της σε ηλεκτρονικά μηνύματα με σκοπό την απόκτηση χρημάτων ή προσωπικών στοιχείων. Στο μήνυμα υποστηρίζεται ότι η ΕΒΑ θα πρέπει να εγκρίνει οικονομικές συναλλαγές προς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τέτοιου είδους κρούσματα καταγράφηκαν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Μετά από μια σειρά περιπτώσεων κακής χρήσης του λογότυπου, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) έχει λάβει γνώση μιας ευρείας σειράς απάτης που δηλώνουν ψευδώς ότι εκδίδονται από την ΕΒΑ ή τους αντιπροσώπους της. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ, ψεύτικες επιστολές ή ιστοσελίδες που περιέχουν συχνά πολύ ακριβείς αλλά παράνομες αναπαραστάσεις του λογότυπου της EBA, καθώς και αναπαραστάσεις υπογραφών υπαλλήλων της EBA και αντίγραφα σελίδων του δικτυακού τόπου της EBA.

Όλοι οι αποδέκτες ψευδών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι αποστέλλονται από την ΕΒΑ ή τους αντιπροσώπους της, προειδοποιούνται να μην επιχειρήσουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε σύνδεσμο, ούτε να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να τους απαντήσουν, δεδομένου ότι η ΕBA δεν θα αναλάβει καμία ευθύνη για τυχόν απώλειες.

Οι απάτες σε όλες τις περιπτώσεις καλούν τον παραλήπτη να προβεί σε μεταφορές χρημάτων και διεθνείς πληρωμές ή επαλήθευση ταυτότητας για να επιτρέψει την είσοδο χρηματικών μεταβιβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η ΕΒΑ διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επικοινωνεί με πρόσωπα ή επιχειρήσεις σχετικά με αιτήσεις μεταφοράς χρημάτων και / ή να απαιτεί οποιεσδήποτε πληρωμές ή εγγυήσεις για να επιτραπεί η είσοδος χρηματικών μεταβιβάσεων στην ΕΕ.

Η Αρχή συνιστά σε όλους όσοι αμφιβάλλουν για οποιαδήποτε ύποπτη αλληλογραφία που ισχυρίζεται ότι προέρχονται ή συνδέονται με την ΕΒΑ, θα πρέπει να επικοινωνούν με την Αρχή και να ζητούν διευκρινίσεις επικοινωνώντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση scams@eba.europa.eu.

Δειτε Επισης

Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία