Ελληνική Vs ΕΤΥΚ: Το μπαλάκι στο Υπουργείο Εργασίας
15:10 - 04 Ιουλίου 2017
Στο Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται πλέον η μπάλα, σε ότι αφορά τη διελκυστίνδα μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ, στον απόηχο της απόφασης για μεταφορά 130 υπαλλήλων του τραπεζικού ιδρύματος, στη νεοσύστατη εταιρεία APS Cyprus, η οποία θα διαχειρίζεται πλέον τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής.
Διαβάστε ακόμα: Ελληνική: Στοίχημα τα NPEs με πρότυπο την Ισπανία
Μετά την 24ωρη απεργία που διενεργήθηκε στην τράπεζα την περασμένη Παρασκευή, τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις με τις θέσεις των δύο πλευρών, και τη λειτουργία, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, της APS Cyprus, τα δυο μέρη είχαν κοινή συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο.
ΕΤΥΚ και Ελληνική Τράπεζα κατέθεσαν εκ νέου τις ήδη γνωστές θέσεις τους. Η ΕΤΥΚ έκανε λόγο για εξόφθαλμες παραβιάσεις από πλευράς Τράπεζας, συμφωνιών αλλά και νόμων, όπως και για μονομερή υπογραφή της συμφωνίας με την APS χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τη συντεχνία. Ήγειρε, επίσης, θέμα μη παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά παράβαση του νόμου περί προστασίας των μισθών.
Στον αντίποδα, η Ελληνική Τράπεζα επανέλαβε τη θέση ότι τα δικαιώματα των 130 υπαλλήλων της που έπιασαν, τη Δευτέρα, δουλειά στην APS, είναι πλήρως διασφαλισμένα, προτάσσοντας τη νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα τερματισμού λειτουργίας τμημάτων και μεταφοράς υπαλλήλων.
Το Υπουργείο εργασίας αφού μελετήσει τις θέσεις των δυο πλευρών, θα έχει επαφές με κάθε μια από αυτές, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή. Κατά το διάστημα αυτό, η ΕΤΥΚ αναμένεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα απεργιακά μέτρα, δίνοντας πίστωση χρόνου στο υπουργείο. Ωστόσο, εάν η διαδικασία οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν τα απεργιακά μέτρα.
Βολές ξανά εναντίον της Ελληνικής
Στο μεταξύ, η ΕΤΥΚ επανήλθε την Τρίτη, 4 Ιουλίου, με νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας την Ελληνική τράπεζα ότι «στέλνει, με προπαγανδιστικές μεθόδους το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με συστηματικές παραβιάσεις των υφιστάμενων συμφωνιών, και προτιμά να αναλώνει όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια εκφοβισμού του προσωπικού που στόχο έχει την αποδυνάμωση / καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια της ΕΤΥΚ».
Από την άλλη, προσθέτει η ΕΤΥΚ, εάν πράγματι η Τράπεζα, τα τρία τελευταία χρόνια, οδηγήθηκε, όπως η ΙΔΙΑ η Διοίκησή της διατείνεται, σε μια τόσο δύσκολη θέση (φυσικά διαφορετικά παρουσιάζουν τα δεδομένα της Τράπεζας σε άλλους), αυτό θα έπρεπε πρωτίστως να προβληματίσει την ίδια τη Διοίκηση, τους μετόχους, τους εργαζόμενους που βλέπουν τις θυσίες τους να έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά και τις ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ οι οποίες θα πρέπει να ψάξουν στον μέγιστο βαθμό το θέμα «διακυβέρνησης» της Τράπεζας.
«Πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αθόρυβα να αποχωρήσουν, αντί να προσπαθούν θορυβώντας, ακόμα μια φορά, να επιρρίψουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους και να πιέζουν το προσωπικό, το οποίο δεν φέρει καμία ευθύνη, να αποποιηθεί συνταγματικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για να το οδηγήσουν αύριο, αν τα καταφέρουν, σε εργασιακό μεσαίωνα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η ΕΤΥΚ προβάλλει τα εξής ερωτήματα:
-Γιατί η Τράπεζα έχει υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα για τη μεταφορά των συναδέλφων στη νέα Εταιρεία με «απόσπαση»;
-Γιατί επιμένει πεισματικά, μέχρι και σήμερα, να αρνείται να ενημερώσει την Οργάνωσή μας για το περιεχόμενο της συμφωνίας της με την APS;
-Πως μπορεί o οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος να θεωρεί ότι οι συνάδελφοι που θα μεταφερθούν στη νέα Εταιρεία είναι κατοχυρωμένοι, αφού με βάση την Τράπεζα η μόνη κάλυψή τους είναι ο νόμος και μάλιστα για ένα μόνο χρόνο;
-Η Τράπεζα αγνοεί ότι πέραν του νόμου υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις οι οποίες κερδήθηκαν με αγώνες και φυσικά κατοχυρώνουν τους συναδέλφους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
APS Cyprus: Διατηρούνται τα δικαιώματα των 130 της Ελληνικής Τράπεζας
Η Ελληνική με το νόμο, η ΕΤΥΚ με τη σύμβαση
Στην APS Cyprus πλέον τα μη-εξυπηρετούμενα της Ελληνικής Τράπεζας